На схилах Говерли у "фрірайдерському" спуску змагалися любителі гострих відчуттів

Гірські вершини, оспівані Володимиром Висоцьким, ваблять не лише альпіністів, а й представників інших категорій людства, які втім не менше за скелелазів полюбляють випробувати себе в надзвичайних умовах. Минулого уїк-енду українські любителі екстремального зимового спорту зібралися на схилах найвищої точки країни — гори Говерла (2064 м).

На схилах Говерли у "фрірайдерському" спуску змагалися любителі гострих відчуттівСаме тут, поблизу селища Ворохта, що на Івано-Франківщині, під егідою Федерації лижного спорту відбулися перші в історії України змагання Commandor Freeride Cup. Фрірайд — це швидкісний спуск на лижах і сноубордах по непідготовлених трасах.

Як розповіли учасники зібрання, їм нецікаво кататися на знайомих схилах, де за кілька спусків вивчаєш кожен поворот. Хлопців і дівчат кличе ризик і невідомість, якi дають додаткову порцію адреналіну. Один із журналістів пожартував: у цих екстремалів — «таргани в голові». Але не варто думати, що у фрірайді змагаються люди, байдужі до власної долі. Їм також знайоме природне почуття страху. Так, за влучним висловом одного з учасників, перед виходом на трасу, дивлячись донизу, вони намагаються «відключити мозок».

Організатори, які поставили за мету популяризацію активного відпочинку та здорового способу життя, навіть не очікували такого напливу райдерів (а саме так звуться ці екстремали з дошками на ногах). Коли число бажаючих взяти участь у фестивалі сягнуло 150 чоловік, реєстрацію припинили. Насамперед — через те, що спортивна навчально-тренувальна база олімпійської підготовки «Заросляк», розташована на висоті 1320 метрів над рівнем моря на території Карпатського національного заповідника, просто не змогла б умістити більшої кількості охочих.

Учасники, котрі дісталася схилів Говерли із різних куточків країни (Києва, Полтави, Одеси, Дніпропетровська, Львова, Мукачева, Івано-Франківська тощо), в екстремальних умовах не тільки літали по схилах, а й жили так само екстремально — спали під двома ковдрами по 10 чоловік у скромному шестимісному номері, ходили митися до єдиної душової.

До участі в турнірі допускали осіб, не молодших за 18 років, причому кожен учасник повинен був мати відповідне екіпірування — шолом та наплiчник або інший захист спини. Також організатори забезпечили страхування райдерів. На щастя, жодне з падінь не мало серйозних наслідків — усі самотужки змогли дістатися фінішу.

Змагання відбувалися у чотирьох класах — серед чоловіків і жінок окремо на лижах та на сноубордах.

У суботу, коли проводили кваліфікаційні заїзди, погода порадувала сонечком, вітер гуляв десь в інших місцях. Троє суддів оцінювали проходження 400-метрової траси за п’ятьма критеріями: складністю обраного маршруту, плавністю руху, агресивністю і впевненістю під час спуску, контролем руху та технікою спортсменів. Крім власне складностей дистанції, на екстремалів очікувала так звана no fall зона, за падіння в якій одразу дискваліфіковували.

Оскільки змагання розтягнулися на кілька годин, деякі райдери вирішили не втрачати часу і піднятися на саму Говерлу. Такий маленький подвиг здійснив і кореспондент «УМ», щоправда, на відміну від учасників, спускатися з вершини йому довелося на своїх двох, а не на лижах.

За результатами суботніх спусків виокремили 26 екстремалів, які мали продемонструвати своє вміння у фіналі на довшій трасі. Але в неділю разом із похолоданням спустився густий туман (чи то були хмари?), тож за видимості всього 30-50 метрів ризикувати сенсу не було.

Тому призи вручили за результатами кваліфікації. Переможці отримали останні моделі лиж і дошок відомої фірми Elan, призери — екіпірування від українського виробника одягу для екстремальних видів спорту та активного відпочинку марки «Коммандор». І, звичайно, шампанського вистачило всім.

Особливо варто відзначити 11-річного Микиту Гапка, якого допустили до стартiв як виняток i який вразив суддів своїм недитячим умінням, заслуживши третє місце серед лижників.
"Україна молода"
15 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини