Як виконуються судові рішення на Закарпатті

Протягом минулого року судами Закарпатської області задоволено 1686 позовів та заяв прокурорів. Загальна сума позовних вимог становила 6,2 млн., у тому числі до бюджету – 3,5 млн. грн. Реальне виконання судових рішень становило 5,2 млн. грн. або 84,4%, у тому числі до бюджету – 1,2 млн. грн.

Не потребує доведення: будь-яке судове рішення має силу, якщо вчасно і в повному обсязі воно виконується. Саме з цих міркувань органами прокуратури області у минулому році перевірено додержання законності при виконанні судових рішень у справах про конфіскацію майна, валютних та інших цінностей, вилучених митними органами. Адже порушення порядку обліку, передачі, оцінки та реалізації цього майна призводить недопоступлень значних сум коштів у Державний бюджет України.

На жаль, порушення норм чинного законодавства у цій сфері видно неозброєним оком. Зокрема, статистичні дані органів державного казначейства, державної виконавчої служби та митниць про вартість конфіскованого майна та коштів, які надійшли від його реалізації до бюджету, мають значні розбіжності. Вказане – наслідок неправомірних, а інколи і злочинних дій посадових осіб задіяних у цьому процесі державних органів.

В окремих випадках виявлені порушення були спрямовані на привласнення державних коштів, отриманих від реалізації конфіскованого майна.

Наприклад, державний виконавець Л. в Ужгородському районі, підробляючи платіжні документи про зарахування до бюджету коштів, отриманих за реалізацію конфіскованого майна, привласнював ці кошти та використовував їх на особисті потреби. Кримінальну справу за ч.3 ст.191 КК України стосовно нього порушено, розслідувано та вже направлено до суду.
Іноді державні виконавці, розпоряджаючись вилученим митницею майном, умисно затягували повернення його власникам, а в подальшому, з метою ніби - то прискорення його видачі, вимагали від громадян матеріальну винагороду. За таким фактом кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 368 КК України розслідувано прокуратурою Виноградівського району. Державного виконавця засуджено.

Нерідко конфісковане майно незаконно використовується посадовцями. Так, за неправомірне використання керівництвом державної виконавчої служби у Виноградівському районі конфіскованого легкового автомобіля прокуратурою району складено протокол про порушення Закону України «Про боротьбу з корупцією». Винну особу притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу із забороною займати посади в органах державної влади на 3 роки. Подібний факт виявлено і прокуратурою м. Ужгорода, за адмінпротоколом якої винну особу притягнуто судом до відповідальності за вчинення корупційного діяння.
Виявлено випадки несвоєчасного направлення судами до державної виконавчої служби і митниць постанов про конфіскацію майна та валютних цінностей, факти порушення органами ДВС термінів проведення опису та арешту майна і призначення експерта, непроведення виконавчих дій внаслідок незаконного зупинення виконавчих провадженнях. Скажімо лише на одній Ужгородській митниці вартість залишку конфіскованого майна на час перевірки складала 1,4 млн. грн. За фактами виявлених порушень прокуратурою області було внесено відповідні документи реагування.
Установлені непоодинокі факти неправомірного закінчення виконавчих проваджень, необгрунтованого повернення виконавчих документів без виконання тощо.

За протестами прокуратури поновлено незаконно закінчених виконавчих проваджень на суму понад 300 тис. грн.

Генеральною прокуратурою позитивно оцінено роботу органів прокуратури Закарпатської області при здійсненні нагляду за виконанням судових рішень і рекомендовано прокурорам інших областей використати наш досвід у своїй практичній діяльності.

Про це "Закарпаття online" повідомив Руслан ЯРОШ, старший помічник прокурора Закарпатської області з питань захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень.
12 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини