Олімпійську естафету Суми передали Закарпаттю

На І-у сторінку: Про олімпійський день бігу на Закарпатті першими на нараді-семінарі з крайової газети "Спорт-тайм" ознайомилися президент НОК України С. Бубка, а також : голова Комітету фізичного виховання і спорту Збройних Сил України, мсмк, наш земляк Олександр Величко та голова департаменту олімпійських видів спорту Міністерства у справах молоді та спорту України Ніна Уманець.

Олімпійську естафету Суми передали Закарпаттю

Наприкінці червня Сумщина перетворилася на центр вітчизняного олімпізму, адже саме тут відбувся виїзний розширений семінар-нарада НОК України та Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту щодо актуальних питань розбудови олімпійського руху в державі, за участі співробітників Міністерства освіти і науки України, управлінь з фізичної культури та спорту, фізкультурно-спортивних товариств та відомств, спортивних федерацій, представників органів виконавчої влади та інших суб’єктів олімпійського руху.

У фойє Сумської облдержадміністрації була розгорнута цікава виставка "Сумщина – край олімпійський", де присутні мали змогу ознайомитися з досвідом роботи місцевого осередку НОК України, а також інших спортивних організацій.

Про те, що Сумщина дала державі видатних олімпійців – факт, який не можна заперечувати. Усі чотири дні з організаторами та учасниками був видатний майстер спортивної ходьби в історії світової легкої атлетики, одна з найяскравіших постатей в олімпійському літопису, легенда спорту Володимир Голубничий (на фото Р72440022). Він брав участь у п’ятьох Олімпіадах – із чотирьох повернувся з медалями різного ґатунку. У 24-річному віці вперше завоював золоту олімпійську медаль. Володимир Голубничий завершив свій чвертьвіковий спортивний шлях у 42 роки. За вагомий особистий внесок у розвиток олімпійського руху був удостоєний олімпійським орденом, яким його нагородив МОК.

Сумщина – батьківщина й дворазового олімпійського чемпіона, ЗМС СРСР Леоніда Жаботинського. Його, як і наших славних богатирів Карпат – Івана Фірцака (Кротона) (20-30-ті роки ХХ ст.) та Василя Вірастюка (нині) з Івано-Франківщини – визнавали в 60-х роках найсильнішою людиною ХХ століття. Протягом своєї спортивної кар’єри встановив 19 світових рекордів. Його рекорд побив лише нинішній президент НОК України, Герой України Сергій Бубка, котрий встановив 35 світових рекордів. До речі, Сергій Назарович був визнаний найкращим спортсменом світу, а його ім’я, за найбільшу кількість встановлених світових рекордів, занесене до Книги рекордів Гіннеса.

Приємно, що учасників семінар-наради привітали заступник голови облдержадміністрації Сергій Грицай, голова обласної ради Володимир Токар, міський голова Геннадій Мінаєв та президент НОК України Сергій Бубка. Останній нагородив велику групу активістів розвитку олімпійського руху Сумської області, а також щиро привітав із професійними святами – Днем журналіста та Днем спортивного журналіста, що відзначається 2 липня й вручив Подяки та цінні подарунки. Автор цих рядків теж був серед них.
Головний олімпієць України виступив із доповіддю "Програма розвитку олімпійського руху в Україні: стратегічні напрямки, концепція розвитку відділень".

"Не випадково ми зустрілися саме на Сумщині, адже це стратегічний регіон для розвитку вітчизняного спорту, – зазначив президент НОК Сергій Бубка.

– Володимир Голубничий, Олена Петрова, Юрій Білоног, Олександр Шапаренко, Михайло Фоменко, Олександр Кириченко – і це неповний перелік "літніх" та "зимових" спортивних героїв Сумщини, які прославляли не лише свій рідний край, а й усю Україну. Разом з тим, Сумщина є одним із основних постачальників кандидатів до зимової олімпійської збірної України – це біатлоністи сестри Семеренко, Лілія Вайгіна-Єфремова, Оксана Яковлєва, Інна Супрун, Олександр Біланенко, Олег Бережний, Сергій Седнєв, лижники Марина Анцибор, Андрій Машко, Тетяна Завалій", – додав Сергій Назарович.

Актуальний стан вітчизняного спорту й олімпізму та шляхи їхньої подальшої популяризації на теренах нашої держави, підготовка до перших в історії Юнацьких Олімпійських ігор, які стартують у Сінгапурі трохи більше, ніж за місяць, проведення традиційних акцій НОК, зокрема, Олімпійського уроку на місцях – усі ці та багато інших питань були розглянуті учасниками у перший день семінару. Керівники регіональних осередків олімпізму (Київського, Харківського, Полтавського та Чернігівського) доповіли про стан виконання Програми розвитку олімпійського руху на період 2005-2010 років. Про розвиток спорту й олімпізму на Сумщині розповів голова Сумського обласного відділення НОК Олександр Салатенко. Як зазначив у своєму виступі президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, виведення роботи регіональних осередків олімпійського руху на якісно новий рівень є одним із ключових кроків на шляху до впровадження в Україні моди на заняття спортом та фізичною культурою, а отже – до оздоровлення усієї нації. Саме тому НОК щороку збільшує обсяги фінансової допомоги своїм регіональним осередкам. Для порівняння: у 2006 році для реалізації обласних програм було виділено з власного бюджету 600 тисяч гривень, у 2007 – 1 мільйон, у 2008 – 1 мільйон 200 тисяч гривень, 2009 – 1 мільйон 400 тисяч гривень, цього року – 2 мільйони 200 тисяч гривень – із них 900 тисяч уже перераховано відділенням. "Результат не змусив себе чекати: у 2006 році в роботі апарату відділень були задіяні 30 працівників (серед них лише 12 штатних), у 2007 році – 40 (із них 20 штатних), 2008 – 50 працівників (40 штатних), 2009 – 60 (із них 50 штатних)", – зазначив Сергій Бубка. Продовжуючи статистичні порівняння, президент НОК відзначив, що в 2006 році осередками ініційовано і проведено від 2 до 4 заходів, у 2007 – від 4 до 7 акцій, 2008 – від 6 до 9 проектів, минулого року – від 9 до 12 заходів.

Одним із основних питань, що стояли перед Національним олімпійським комітетом, було створення окремих обладнаних офісів для кожного регіонального відділення. Станом на цей рік практично всі олімпійські осередки мають свої приміщення (у Сумах був відкритий під час проведення семінару-наради – Авт.). Наразі перший фундаментальний документ української спортивної галузі – "Програма розвитку олімпійського руху в Україні на період 2005-2010 років" добігає свого довершення, тож іншим ключовим питанням на порядку денному семінару-наради стало визначення нового курсу на найближчі п’ять років. Запросивши присутніх до внесення пропозицій щодо вдосконалення проекту нової Програми, Сергій Бубка висловив власні думки стосовно її змісту: "На моє тверде переконання, цей документ має вмістити усі необхідні заходи, акції, програми та проекти, що повинні не лише зберегти, а й примножити динаміку нашого руху. Переконаний, що одним із пунктів нової Програми стане сприяння в удосконаленні матеріально-технічної бази спорту. Тож наші прагнення щодо існування в Україні Олімпійського дому та плани щодо будівництва в Карпатах центру олімпійської підготовки мають стати реальністю".

Стратегічно важливою, на думку президента НОК, є ініціатива щодо проведення в Україні зимових Олімпійських ігор 2022 року, висловлена Президентом нашої держави Віктором Януковичем. Адже проведення головного спортивного форуму чотириріччя дозволить суттєво покращити не лише спортивну інфраструктуру держави, а й прискорити темпи економічного розвитку України.

По закінченні офіційної частини цього форуму місто Суми продовжувало жити бурхливим спортивним життям. Учасники засідання завітали на спортивний манеж-красень Української академії банківської справи Національного банку України, де відбувся благодійний матч із футболу між командою Національного олімпійського комітету, до складу якої увійшли співробітники цієї організації та голови її регіональних відділень, та ветеранами-любителями футболу Сумщини.

На спортивний майданчик "олімпійську команду держави" вивели її капітан Сергій Бубка та граючий тренер, голова Комітету фізичного виховання і спорту МОН України В’ячеслав Гамов.
Але перед тим, як розпочався матч, матч Сергію Бубці був вручений кубок-красень із його портретом.

На знімку: В’ячеслав Гамов: "Сергію Назаровичу, дайте хоч потримати-полюбуватися та на пам’ять сфотографуватися з таким кубком-красенем).

Наступний семінар-нарада, правда, дещо в іншому ракурсі, пройде в Ужгороді. Офіційна його назва, до речі, інтригуюча: "І-й спортивний форум Олімпійських комітетів європейських країн". Ця назва – поки що проект, однак до нього обласний олімпійський осередок уже готується, адже час проведення відомий – жовтень 2010 року. Отже, про те, як готується Закарпаття щодо проведення цього неординарного олімпійського заходу в краї ділитиметься головний олімпієць Срібної Землі, МС СРСР Іван Риляк. Цей матеріал також буде надруковано в нашій газеті.

Василь Гаджега, член виконкому Закарпатського обласного відділення НОК України

"Спорт тайм"
06 липня 2010р.

Теги: нарада, естафета, спорт

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини