На Закарпатті голландський благодійний фонд будує житло для бідних

"Шошанаїму" припав до серця піднебесний край. І не тільки. Голландський благодійний фонд під цією назвою по-справжньому пропагує гуманістичні ідеали, повсюдно підкріплюючи їх добрими справами. Ще, мабуть, не всюди висохла фарба в приміщеннях соціально-культурного центру в с. Свобода, капремонт якого проводили волонтери вищеназваного фонду і місцеві майстри, а тут знову розгорнули будівництво житла для бідних.

На Закарпатті голландський благодійний фонд будує житло для бідних

І не де інде, а на присілку Буковинка, який підпорядковується Син. Полянській сільській раді, на висоті 1200 м над рівнем моря. На відстані більше 3 км від центру Синевирської Поляни — найвисокогірного населеного пункту на теренах Срібної землі, а, може, й неньки-України.

Додайте до цього й те, що голландські друзі із фонду “Шошанаїм”, що в перекладі з єврейської означає “Лілія”, упродовж останніх двох років уже 4 рази доставляли гуманітарні вантажі: продуктонабори, одяг, побутові речі тощо. Серед тих, хто отримав такі за цьогорічного привозу, були й інвалід праці, його сестра — одинока, багатодітна матір, відповідно Юрій Іванович Скира та Ксенія Іванівна Микулін. Одинокі пенсіонери зараз проживають під одним дахом у старенькій розвалюсі-хатині, яку житлом не можна назвати і ростять, виховують шестеро дітей.

Сільський голова Синевирської Поляни Юрій Горват та секретар виконкому сільради Марія Красняник тільки добрим словом описують нелегкі будні цієї родини. Тож за останнього приїзду в піднебесну глибинку очільника представництва голландського благодійного фонду “Шошанаїм” на Мукачівщині у с. Серни Шандора Ковача, вони одразу повели із ним розмову про важке існування цієї сім’ї.

Побувавши на нехитрому обійсті вищеназваних пенсіонерів, Шандор Ковач одразу погодився допомогти бідним мешканцям Буковинки. Тож не дивно, що того ж дня за розмови Юрія Горвата, Шандора Ковача з директором НПП “Синевир” Іваном Дербаком було обговорено всі нюанси зведення житла для цієї сім’ї (див. на фото Юрія Горвата). Дирекція нацпарку виділила деревину, Юрій Горват, крім доставки інших будматеріалів, здійснює контроль за ходом зведення житла (розміром 11х7 м), а Шандор Ковач, звісно, опікується фінансуванням будробіт на цьому архіважливому об’єкті для Юрія Скрири, Ксенії Микулін та їх шести вихованців.
Сьогодні місцевими майстрами будівельної справи С. Яцьком, батьком і сином Василями Біклянами, Ю. Тюхом та І. Рошком вже виконано роботи з урахуванням цін на будматеріали на суму більше 50 тис. грн. Для Юрія Горвата особливо проблемним є питання доставки на цю висоту будматеріалів. Зате в душі радіє, коли бачить сльози надії на достойне житло в очах дітей та Юрія і Ксенії Скирів. Бо ж незабаром здійсниться їх мрія — хоч на схилі літ пожити з дітьми у добротному домі.

Ходом зведення житла для них задоволений і щирий цінитель дивовижної краси навколишніх овидів та ізумрудного водного дзеркала Синевирського озера Шандор Ковач. Сюди щоразу запрошує й засновників благодійного фонду “Шошанаїм” з Голландії. Їм теж до вподоби краса окрестів Синевирської Поляни і через Шандора Ковача вони щиро запевняють надати допомогу керівництву села в його розбудові. Особливо посильну допомогу бідним, малозабезпеченим сім’ям і підростаючій малечі Синевирської Поляни.

Не обмину сказати, що сьогодні тут по-справжньому опікуються розвоєм благодійництва не тільки члени фонду “Шошанаїм”, а й донецькі друзі, які займаються розвитком туристичної справи у підніжжі Синевирського озера. Власники мотелю “Арніка” через виконавчого директора Василя Попадинця беруть активну участь у проведенні благодійних акцій на території населених пунктів, підпорядкованих Син. Полянській сільраді.

Отакими є широкі крила благодійницької справи справжніх друзів керівництва села. Все це результат, щонайперше, синівської турботи Юрія Горвата про забезпечення достойного життя горян, сталого соціально-економічного розвитку піднебесної глибинки. По-друге, вміння керівництва місцевої ради налагоджувати обопільно вигідні зв’язки з діловими людьми як на теренах області, так і неньки-України, а також зацікавити їх участь у розв’язанні ряду проблемних питань соціально-економічної підойми гірської глибинки. Саме за таких обставин зав’язалось знайомство Юрія Горвата з Шандором Ковачем в одному з офісів Мукачева.

По-третє, за розв’язання будь-яких питань розвитку села і підвищення добробуту горян, Юрій Горват і Марія Красняник керуються єдиним принципом: “Тут, високо в горах, люди теж мають жити по-людськи. Вони того варті!”

Василь Белень, "Верховина". Фото Юрія Горвата
05 липня 2010р.

Теги: голландський, благодійний, фонд, житло, будівництво

Коментарі

Йосип 2013-12-07 / 22:13:36
Громадська Організація «Майбутнє сиріт ромів Берегівщини»
Благодійна Організація БФ «Допомога сиротам»
90202 Україна Закарпатська обл. м.Берегово, вул. Гагаріна,4
ПАТ «КБ «Надра» МФО 380764 Р/Р 26001087494007
ПОТРІБНА ДОПОМОГА
Громадська Організація «Майбутнє сиріт ромів Берегівщини» просить вісх бажаючих допомогти сиротам ромам і дітям позбавлених батьківського піклування, Багатодітних сімей, інвалідів, бідних, нужденних, для них буде будуватися ромський центер в якому вони можуть скористатися допомогою, різною консультацією: психолога, юрідичною, логопеда, медичною, також перекладачем українсько англійський і.т.д. Проживаю в аварійному Гуртожитку де немає ні води ні туалетів, ні отоплення, постійно виключають світло, в кімнатах велика сирість 50% людей з туберкульозом, і різні інфекції + 20% алкоголиків проживають в гуртожитку. Але нажаль немає фінансів на будову ромського центру, хотя можливо купити готовий великий дом під ромський центр. Також потрібне постійне фінансірування на працівників які будуть працювати в ромському центру. Просимо вас щоб ви допомогли знайти нам голандські благодійні організації, міжнародні організації, і різних міжнародних фондів які б могли про-спонсірувати ромський центр, а також постачати гомонітарку. При ромському центрі буде заснований Благодійний Фонд «Допомога Сиротам » він також буде працювати з ромами різного контингенту меншин. Даємо вам реквізити банку для спонсорів, грантодавців, благодійників, магнатів, і всіх релігійних благодійних фондів Громадська Організація «Майбутнє сиріт ромів Берегівщини» просить всіх бажаючих допомогти сиротам всіх категорій по області, флагодійних фондів, різниих міжнародних фондів Голандців в тому числі і Вас. Пізніше також буде будуватися Церква УПЦКП або УГКЦ для ромських меншин і всіх бажаючих.
Принаймні на новорічні – різдвяні свята отримати фінансову допомогу для сиріт і закупити їм подарунки. Щоб вони отримали на св. Миколая, Новий рік, і Різдво Христове.
З повагою голова ГО Давид Йосип Григорійович.
ПАТ "КБ" Надра" МФО-380764
ГО" Майбутнє сиріт ромів Берегівщини"
ЄДРПОУ 38068788
Р/Р 26001087494007
yadavid-2012@yandex.ru
+380976371526 +380993507767



НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини