Віктор Балога і Юлія Тимошенко підписали угоду про створення єдиної опозиції у складі "Нашої України" та БЮТ

Голова ради НСНУ Віктор Балога і лідер БЮТ Юлія Тимошенко підписали угоду про створення єдиної опозиції.

Фото Анни Андрієвської
Фото Анни Андрієвської
Перед підписанням Тимошенко повідомила, що документ складається з трьох частин, які збігаються з відповідними частинами угоди про створення коаліції демократичних сил..

Це засади діяльності, регламент, "в якому зазначається, що всі кроки щодо законотворчості будуть узгоджені" між двома політичними силами. Третя частина, за словами Тимошенко, передбачає засади діяльності "Нашої України" та БЮТ як провладної коаліції після перемоги на дострокових парламентських виборах.

Угода про об’єднану опозицію між БЮТ і "Нашою Україною" містить розділ про принципи розподілу сфер відповідальності.

Як повідомляє прес-служба "Нашої України", сфери відповідальності діляться на паритетних засадах (50:50) та шляхом почергового вибору. При цьому право першого вибору належить суб’єкту угоди, який отримав більшу кількість голосів на виборах до парламенту.

Угода є базовим стратегічним документом, що визначає принципи діяльності та програму учасників як в умовах опозиції, так і у випадку сформування парламентської більшості та коаліційного уряду.

Керівним органом Об’єднаної Опозиції стала Координаційна Рада, до якої увійдуть по шість представників від кожного учасника Об’єднаної Опозиції.

Об’єднана Опозиція домагатиметься проведення дострокових парламентських виборів та виборів депутатів місцевих рад, а також виступає за імперативний мандат для депутатів місцевих рад, скасування змін до Конституції України від 8 грудня 2004 року та ухвалення нової редакції Основного Закону.

Програма коаліції, що є спільною програмою дій на випадок сформування парламентської більшості та коаліційного уряду, складається з двох розділів, де визначено мету та пріоритетні завдання Коаліції демократичних сил та конкретні шляхи і механізми реалізації соціально-економічних і політичних реформ, культурних і міжнародних ініціатив держави.

Серед основних ініціатив програми Коаліції розвиток національного культурного простору; нова соціальна політика, реформування системи соціальних стандартів та пільг; прийняття нової редакції Конституції України; реформа публічної адміністрації; реформування судово-правової системи; антикорупційна програма; лібералізація економічної політики; створення сприятливого середовища для розвитку приватної ініціативи; механізми досягнення високого рівня енергетичної безпеки; запровадження ринку землі; досягнення повноправного членства в ЄС та НАТО.

Одним із перших кроків спільної опозиційної діяльності, за словами лідера БЮТ, стане лист, який на даний момент підписують вона і Балога і який буде спрямований президенту України.

На підписанні також були присутні всі лідери партій, що входять до блоку "Наша Україна", а також депутати від обох політичних сил.

Голова ради партії НСНУ Віктор Балога вважає ситуацію, що склалася в країні, спробою державного перевороту.

Про це він сказав під час підписання спільної угоди з БЮТ.

При цьому він назвав підписання цієї угоди "боротьбою з тим державним переворотом, який проводить парламентська більшість і сформований нею уряд".

"Я хочу сказати, що є ознаки руйнування державності", - сказав Балога, назвавши серед таких ознак "антиконституційний" закон про Кабмін, "фактичне створення республіки імені прем’єр-міністра України, це і боротьба з українством і всім українським".

На переконання Балоги, таким чином, правляча коаліція ставить під загрозу існування України як суверенної держави.

За словами Балоги, починаючи від моменту підписання угоди БЮТ і "Наша Україна" розпочинають "негайну, безкомпромісну та жорстку" протидію більшості та уряду.

При цьому він висловив переконання, що він і Юлія Тимошенко "з сьогоднішнього дня перегортають сторінку, починаючи все з нової".

Балога зазначив, що спільна опозиційна діяльність не означає втрати політичної самобутності кожної з політичних сил, "тут не буде єдиного вождя".

БЮТ і "Наша Україна" зобов’язуються виконувати умови підписаної угоди про спільну опозиційну діяльність.

На запитання, якими є гарантії виконання зобов’язань, Тимошенко відповіла: "Гарантія та, що за цим столом сьогодні відсутній Олександр Мороз".

Також Тимошенко наголосила, що БЮТ виконуватиме свої зобов’язання і відтепер не голосуватиме за подолання вето президента на всі закони.

"Ми будемо голосувати узгоджено", - сказала вона, додавши, що ті депутати, які "будуть випадати з логіки домовленостей", залишаться поза межами опозиційної команди.

Відповідаючи на питання журналістів щодо ймовірного розподілу посад у разі формування коаліції між "Нашою Україною" і БЮТ, Тимошенко відповіла, що вважає несвоєчасним обговорювати це питання.

"Потрібно спочатку усунути старий-новий режим від влади, а потім уже говорити про те, як розставити професійних людей по тих місцях, щоб вони змогли прибрати наслідки, залишені цією командою", - сказала вона.

Угода була підписана в 3-х примірниках. На запитання, навіщо третій, Балога сказав, що його спрямують голові парламенту Олександру Морозу, "щоб він ознайомився і згадав, що ідеали важливіші за будь-які посади".

Однією з підстав для проведення дострокових виборів може стати рішення Конституційного суду щодо нелегітимності формування Кабінету міністрів.

Про це сказав під час підписання спільної опозиційної угоди голова ради партії НСНУ Віктор Балога.

При цьому він зазначив, що "дострокові вибори необхідні".

"Одним із чинників може стати рішення Конституційного суду про нелегітимність Кабінету міністрів", - сказав Балога.

Він додав, що президент діятиме тільки в межах своїх повноважень і розпустить парламент лише якщо матиме на це право.

Водночас Балога сказав, що питання щодо створення єдиного списку "Нашої України" та БЮТ на дострокових виборах на даний момент обговорювати зарано.

У свою чергу лідер БЮТ Юлія Тимошенко сказала, що обидві політичні сили підуть на дострокові вибори у доцільній на момент їх проведення конфігурації.

"Мені дуже приємно, що люди сьогодні вірять у дострокові вибори і питають, якими блоками ми на них підемо. Ми підемо так, щоб більше взяти симпатій і довіри людей", - сказала лідер БЮТ.

Вона також висловила переконання, що опозиційні сили забезпечать усі правові засади для проведення дострокових виборів і нагадала, "що через чотири дні прийде весна, а трішечки пізніше піде уряд Януковича".

Коментуючи питання щодо того, що президент може очолити партію, Балога висловив переконання, що це піде на користь державі.

"Якщо президент забажає і члени партії захочуть бачити її головою президента, це буде лише на користь розбудові нашої держави", - сказав він.
Українська правда
24 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини