Хай живуть "Березневі коти"! Київський журнал "Дніпро" про ужгородський фестиваль

Літературні фестивалі, форуми, "тусовки" та інші творчі збіговиська будь-яких форматів, є дуже гарним ґрунтом для пошуку молодої автури, нових приятелів, а часом, навіть друзів. Наприкінці березня гріх було не скористатися можливістю і не побувати в Ужгороді, де у цей час проходив ювілейний, п'ятий ЕротАртФест "Березневі коти".

Хай живуть "Березневі коти"! Київський журнал "Дніпро" про ужгородський фестиваль

Сонячне Закарпаття зустріло нас дощем. Другий день фестивалю, (а для нас перший) розпочався з презентації збірки чуттєвої еротики "Лінії пристрасті", яку журнал "Дніпро" видав наприкінці грудня минулого року. У просторих, світлих і досить таки прохолодних залах обласного музею імені Йосипа Бокшая у рамках фестивалю "Березневі коти" розмістилася досить цікава експозиція-виставка. Але серед картин, залитих білою фарбою чорних подушок та скульптур, глядачі віддавала найбільшу свою увагу останньому залу, де виставлялися ч/б фотографії вагітних жінок. І дійсно візуалізація жінки, що носить у собі життя має магічний вплив, мабуть на генетичному рівні, бо споглядаючи фотографії погляд відвести неможливо.

Презентація збірки еротичної прози "Лінії пристрасті" а також розповідь про оновлення у літературно-художньому журналі "Дніпро" викликали кілька запитань щодо формату журналу і подачі авторських рукописів.

Судячи з того як виглядала публіка, що прийшла на презентацію збірки "Лінії пристрасті" вчорашній вечір фестивалю був вдалим.  Тож одразу після презентації розпочалися так звані Поетичні читання мачок* (мачка – закарпатський діалект – кішка). Свої твори на публіку представили Христя Вінгренюк, Дана Кваша, Ірина Дементьєва, Маріанна Кіяновська, Оксана Чужа. І хоч тепліше фізичному тілу не стало – душу деякі поезії зігріли й надихнули. Але на цьому повільний і розмірений ритм фестивалю скінчився і розпочалися творчі перегони з одного закладу до іншого. Програма насичена, і зрозуміло, що кругом хотілося встигнути і все побачити і почути.

Кав’ярня музей "Під замком" належить до тих закладів, де ти раптом забуваєш, що у кав’ярнях треба, ну якщо не їсти, то хоча б каву пити. Безліч старовинних предметів побуту, які колись полегшували людям життя майстерно вписані в інтер’єр, а камін з живим вогнем робить кав’ярню "Під замком" особливо затишною. Для проведення літературних вечорів годі й шукати кращого місця.

Мабуть не перебільшу, якщо скажу, що улюбленцем читань у кав’ярні "Під замком" став мацур* (кіт) з Білорусі – Сергій Прилуцький на прізвисько Сярошка Пістончик, який читав свої новелки з щойно виданої збірки. Учасники і гості реготали так, що тряслися старовинні праски і м’ясорубки на поличках інтер’єру кав’ярні. Привіз гість з Білорусі і кілька календарів під назвою: "Канец словаў" – кінець слова (білоруською). Цим проектом прогресивні білоруські письменники, філософи вирішили звернути увагу влади і громадськості на стан сучасного літературного процесу країни і випустили настінний календар який проілюстрували своїми фотографіями в жанрі "ню". Щоправда поки що у цьому проекті взяли участь виключно чоловіки.
 
Розпал ЕротАртФесту відбувся ввечері у кав’ярні "Кактус". Не зважаючи на досить мексиканську назву страви тут подають цілком закарпатські, суп називають – поливкою, а деруни – кремзликами, а також є ще гомбовці, банош , пасулі, руслики… словом у Закарпатті на "Березневих котах" можне не лише почути сучасну літературу, смачно поїсти, а й ще гарно збагатити свій словниковий запас.
 
Тож, повертаючись до "Кактусу". Тут ввечері другого дня відбувся Третій Еро-слем купАж. Моя колега знайшла цьому дійству дуже правильну назву: "Коли творча молодь казиться". Це правда. Змагання на краще читання поезії на фестивалі "Березневі коти-5" це дійство яке складно описати цнотливо, бо той заряд міцного мату, а ще й у жіночих вустах – переслідує ще довго. Підсумовуючи скажу єдине – переміг киянин Дмитро Лазуткін і повіз до столиці кицю, зроблену руками ужгородського майстра та двісті з зайвим гривень, зібраних тут же, до речі п’ятдесят з яких були від журналу "Дніпро" за чесно куплене місце у журі.

Відвідали фестиваль і гості з Польщі – Софія Балдига та Анета Камінська, які прочитали свої твори на сцені театру ляльок "Бавка". А вся географія фестивалю склала три країни – Україна, Польша, Білорусь. Якщо ж говорити про міста України – були гості й учасники з Києва, Львова, Івано-Франківська, Чернівців, Одеси і звичайно ж господарі з міста Ужгород.

Не можна не згадати затишний дегустаційний зал "Шардоне" де в рамках фестивалю демонстрували відеопоезію. Або джаз-кав’ярню, де відбулося закриття фестивалю. Чесно-кажучи, кожен захід по-своєму заслуговує на окрему розповідь і аналіз. Приємно вразило дружнє ставлення людей, починаючи від організатора і автора фестивалю, невтомного Vіка Коврея, який особисто прийшов на вокзал нас зустрічати і тягав наші пакунки з журналом "Дніпро" і не завершуючи бабусею, яка продавала солодку вату на театральній площі біля театру ляльок. Протягом всього нашого перебування на фестивалі гідом і людиною, що прийняла нас у себе вдома як рідних, стала молода письменниця і журналістка – Оксана Чужа, яку так хочеться тепер називати – Своя! Після галасливого Києва, тихий і розважливий Ужгород має терапевтичний вплив. Тому, звичайно, коли потяг Ужгород-Київ рушив, наближаючи нас до столиці з її шаленим темпоритмом, стало трохи сумно…

Хай живуть "Березневі коти – 6"!!!

Ольга мур-Мурашко, "Дніпро"
01 липня 2010р.

Теги: фестиваль, Березневі коти

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини