Святослав Вакарчук: "Загалом мене "підживлюють" досить прості речі..."

30 червня в Ужгородському замку завершить свій тур Україною гурт "Океан Ельзи", презентуючи закарпатцям свій новий альбом "Dolce Vita".

Святослав Вакарчук: "Загалом мене "підживлюють" досить прості речі..."

Вже на сьогодні відомий український гурт відіграв концерти у рамках туру в Росії та Білорусі. Загалом музиканти планують дати 70 концертів на підтримку нової платівки — це безпрецедентний тур "океанів".

Нова платівка складається з 13 композицій, автором 10 з них став лідер гурту, Святослав Вакарчук. Музику до двох пісень ("Королева", "Компас") написав гітарист групи Петро Чернявський, ще до одної — "Ще один день" — басист Денис Дудко. До речі, українське видання альбому включає бонус-трек — українську народну пісню "Ой, чий там кінь стоїть" у виконанні Святослава Вакарчука (гітара — Петро Чернявський, аранжувальник і диригент — Мілош Єлич). У записі композиції також взяв участь Національний симфонічний оркестр України. Вже на сьогодні, за даними компанії MOON Records, "Океан Ельзи" — лідер із продажу CD із усього світового каталогу на території України. Першим синглом платівки "Dolce Vita" стала пісня "Я так хочу...", що з’явилася в ефірах радіо­станцій у листопаді 2009 року і одразу піднялася у вищі рядки хіт-парадів як у Україні, так і в Росії та Білорусі. А 17 грудня 2009 року вперше за історію існування хіт-параду "Чартова Дюжина" від "Наше радіо. Росія" вищу сходинку посіла українська пісня — новий сингл "Океану Ельзи" "Я так хочу...". І попри те, що музиканти "Океану Ельзи" не мають на меті шокувати своїх шанувальникам, їм це завжди вдається. Після кожного концерту на офіційному сайті гурту шанувальники щиро дякують за емоції, драйв та відчуття, якими супроводжуються виступи цього гурту. У цьому зможуть переконатися і всі охочі на концерті в Ужгородському замку.

За словами С. Вакарчука, в цьому альбомі група найменше хотіла дивувати або шокувати меломанів радикальними експериментами: "Ми хочемо дати слухачам той "Океан Ельзи", який вони люблять — щирий і справжній. Модний звуковий "тюнинг" — це не наш шлях. Ми просто випускаємо ще один диск чесних пісень, які скучили за своїм слухачем і дуже хочуть йому сподобатися".

Нагадаємо, що востаннє Святослав Вакарчук виступав із концертом в Ужгороді минулого року й це був сольний проект лідера "Океану Ельзи" — "Вночі". Тоді "РІО" вдалося лише на кілька хвилин відірвати Святослава від репетиції, нині фронтмен "О. Е." погодився відповісти в електронному форматі на наші запитання напередодні концерту. Ексклюзивне бліц-інтерв’ю зі Святославом Вакарчуком читайте нижче:

— На кожному вашому концерті мікрофон прикрашений хусткою. Що вона символізує?

— Це просто традиція, яка виникла практично сама по собі. Якось років вісім-дев’ять тому перед початком одного з концертів хтось із команди повісив хустку на мікрофон. Нам сподобалося. Вже пізніше це стало таким собі атрибутом, як то кажуть "фішкою". У цьому турі на мікрофоні дві хустки: чорна та біла. Чому? Власне, якщо поглянете на кольорове вирішення дизайну обкладинки альбому "Dolce Vita" — зрозумієте.

— Святославе, яке досягнення гурту ви вважаєте найбільшим за всю історію існування "Океану Ельзи"?

— Говорити самим про свої досягнення досить дивно. Ні? Нехай краще тебе оцінюють інші. Але якщо сказати в загальному, то щиро сподіваюся, що наші найбільші відкриття, досягнення та найкращі концерти ще попереду.

— Цей рік буде для вас, вірогідно, більше ніж просто насиченим. Звідки черпаєте сили?

— Відповідаючи на це питання під час прес-конференції в Києві, я просто підняв руки, вказавши в небо (сміється). А загалом мене "підживлюють" досить прості речі: позитивні емоції, спілкування з близькими та друзями, розмови з цікавими людьми, отримання енергетичного зворотного зв’язку від публіки під час концертів, подорожі, прослуховування гарної музики…

— Загалом тур налічує понад 70 виступів у різних куточках не лише України, а й світу. Яким чином відбиралися міста для вашої презентації?

— Мені здається, що ми правильно побудували графік туру. Спочатку ми виступали в містах, де ми ніколи не були (наприклад, на Далекому Сході Росії), на невеликих майданчиках. Потім у містах, де ми виступали рідко, але вже на майданчиках побільше. А потім уже приїхали до міст, де буваємо часто, і там виступаємо на великих майданчиках. Якогось спеціального "відбору", звісно, не існує. Ми їдемо й виступаємо там, де нас кличуть, де на нас чекають. У цьому турі ми вже були в Росії, Білорусі, в Ужгороді — останній концерт української частини туру. Та з вересня тур триватиме далі.

— Святославе, альбом "Dolce Vita" ви назвали одним із ваших найулюбленіших. Чому?

— Це не зовсім коректна інтер­претація моєї відповіді (сміється). От саме тому мені й подобається мати особистий мікроблог у "Твіттері" (соціальна мережа): ти можеш говорити з аудиторією без, так би мовити, посередників. Щодо альбому: я ніколи не буваю задоволеним нашим диском на 100 %. Так, на сьогодні, якщо бути обережним у висловлюваннях, цей альбом мені достатньо подобається, щоб не сказати більше, оскільки ще рано — мало часу пройшло. Та все ж таки маємо кілька зауважень. Власне тому хочемо зробити додатковий мастеринг альбому "Dolce Vita". Робити будемо в США на одній із кращих студій світу. Ми довго домовлялися, йшли до цього й скоро з’явиться ексклюзивне видання альбому. У ньому буде зовсім інший звук, він буде вже зовсім рок-н-рольний. Я чув, багато людей говорять, що їм не вистачає рок-н-ролу, ми зробимо його саме таким і, можливо, деякі пісні зведемо повторно. А подробиці розповім згодом, бо я ще й сам не все знаю.

— Скільки часу знадобилося, щоб записати новий альбом?

— Дивлячись, що саме мається на увазі. Робота над платівкою почалася влітку минулого року, а презентували ми її в березні цього. Музичну частину в студії записали дуже швидко — лише за два тижні. Набагато більше часу пішло на створення текстів, запис голосу, зведення.

— Що ви мали на увазі, сказавши, що альбом "Dolce Vita" покликаний викликати (вибачайте за тавтологію) почуття сорому в українського шоу-бізу?

— Менше за все би хотів роз­тлумачувати такі речі, нав’язувати свою думку. Звісно, хтось може погодитися, хтось — ні, це абсолютне право кожного. Та я вважаю, що в нормальному шоу-бізнесі завжди присутня складова творчого марнославства — люди намагаються проявляти себе як хороші виконавці, як прекрасні музиканти з допомогою своїх творів. Навіть коли ми з "Океаном Ельзи" починали — це ще було. Зараз же, як мені здається, ця складова геть зникла і залишилося марнославство виключно зовнішнє — нахабство, епатажність. Людей учать тому, що популярним, відомим може стати лише той, хто зможе вразити діями, поведінкою, зовнішнім виглядом, а не торкнутися душі своєю творчістю. Мені здається, що людям, які хочуть просто творити музику, не залишають іншого шансу, як творити її вдома, для себе… А потім ви запитуєте, чому не з’являються нові виконавці. Звідки ж їм узятися, якщо на каналах та в радіоефірах одні проплачені шоу-біз-проекти? Люди-слухачі живуть у інформаційному музичному вакуумі. Це впливає на їхні смаки, впливає на їхню музичну культуру і це замкнене коло.

— На минулому чемпіонаті світу з футболу ви вболівали за нашу збірну з трибун стадіону. За кого вболіваєте зараз? Які ваші прогнози щодо цьогорічного переможця?

— Одної команди, за яку я вболіваю, немає, бо на ЧМ не грає Україна. Тому виокремлю кілька. По-перше, це Аргентина — мені дуже подобається сучасний аргентинський футбол. Традиційно — Англія, і, напевно, Голландія — вони сильні в цьому році. Прогнозів ніколи не роблю.

* * *

АКЦІЯ

Ще одна приємна новина для закарпатських шанувальників гурту "Океан Ельзи", а саме для цього­річних випускників шкіл, ПТУ та вузів. Мистецька агенція "Пре­м’єр" за ініціативи гурту "Океан Ельзи" презентує акцію "Випускник-2010". За словами директорки мистецької агенції "Прем’єр" Вікторії Чиколовець, у рамках цієї акції всі цьогорічні випускники за наявності оригіналу атестата можуть придбати квитки на концерт "Океану Ельзи", який відбудеться в середу, за спе­ціальною ціною, попередньо зателефонувавши на номер 068-555-55-66 (оригінал документа необхідно мати при собі також для входу на концерт)! Як зазначила пані Вікторія, випускники будуть щиро здивовані ціною квитка, тому вона закликає всіх охочих не гаяти час, адже кількість квитків обмежена! Більше того, цьогорічні випускники, які за­кінчили навчальний заклад із відзнакою, матимуть додаткові привілеї: автограф лідера гурту Свято­слава Вакарчука та можливість сфотографуватися з фронтменом.

Людмила Федоришина, РІО
25 червня 2010р.

Теги: Ужгород, Океан Ельзи, концерт, Вакарчук, Dolce Vita

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини