Найстарішим деревом Закарпаття офіційно визнано Дідо-Дуба, а історичним - ясен Масарика

З метою популяризації серед громадян України патріотичних, екологічних, історичних та естетичних цінностей старих дерев, у Закарпатській області проведено конкурс "Національне дерево України".

Найстарішим деревом Закарпаття офіційно визнано Дідо-Дуба, а історичним - ясен Масарика

Про це Закарпаття онлайн повідомили в Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища.

Як повідомляється, з цією метою при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища було створено територіальне конкурсне журі (за участю громадськості та науковців області), яке розглядало заявки та визначило переможців у наступних номінаціях: ..

"Історичне дерево Закарпаття";

"Найстаріше дерево Закарпаття";

"Меморіальне дерево Закарпаття";

"Естетично цінне дерево Закарпаття".

Учора, 16 червня, відбулося підсумкове засідання комісії. Найстарішим деревом Закарпаття визначено Діда-дуба, що росте у с. Стужиця Великоберезнянського району, йому за оцінками фахівців більше тисячі років. Дідо-дуб є одним із претендентів на перемогу у номінації "Найстаріше дерево України".

Історичним деревом Закарпаття визнано ясен звичайний (вік 400 років), що зростає в Ужгороді на набережній Незалежності. Обхват стовбура – 4,9 м, висота – 30 м. Це один з найстаріших ясенів України. Журі припускає, що під ним від полуденної спеки рятувався Августин Волошин (український політичний, культурний, релігійний діяч Закарпаття, президент Карпатської України). Держуправлінням проводяться заходи із надання дереву статусу об'єкту природно-заповідного фонду. Це дерево пов’язують й із іншою історичною постаттю.

На думку екологів, дерево доцільно оголосити Ботанічною пам'яткою природи місцевого значення "Ясен Масарика", назвавши на честь демократичного до закарпатців першого президента Чехословацької Республіки, визначного науковця і політика Томаша-Гаріка Масарика, при якому було здійснено упорядкування та сучасну забудову м. Ужгород. Під час свого президентства вніс суттєвий вклад у розвиток соціальної бази краю, підвищенню культури й освіти, зміцненню демократичних основ управління,  відіграв неабияку роль в становленні державницьких відносин, формуванні ліберально-демократичних умов суспільного розвитку, толерантного ставлення до представників різних національностей та віросповідань.

Журі вирішило, що ясен звичайний гідний представляти Закарпаття ще й у номінації естетично цінне дерево, адже він є окрасою обласного центру Закарпаття, знаходиться в історичному центрі Ужгорода, поблизу найдовшої в Європі Липової алеї.

Меморіальним деревом України пропонується назвати  платан кленолистий, що зростає на території Парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення “Парк ім. Горького” (Підзамок). Вік дерева становить близько 500 років і вважається найстарішим деревом серед насаджень м. Ужгорода. Вважають, що платан було посаджено у ХV столітті тодішнім володарем Ужгородського замку італійським князем Ф.Другетом, яким завезено на територію області чимало популярних на півдні рослин і дерев, з яких зберігся лише цей платан. Висота – понад 10 м, обхват стовбура – до 6,85 м. Стан дерева задовільний. Держуправлінням на пропозиції заслуженого природоохоронця України, начальника Державної служби заповідної справи України П. І. Гриника  проводяться заходи із надання дереву статусу об’єкту природно-заповідного фонду. За ініціативою держуправління отримано згоду  про створення ботанічних пам'яток природи місцевого значення "Ясен Масарика" та "Платан Другетів" та  занесення платана кленолистого до реєстру заповідних об'єктів місцевого значення. Остаточне рішення щодо кандидатів буде прийнято 20 червня поточного року.

Начальник держуправління Андрій Погорєлов відмітив, що наразі триває надзвичайно важливий екологічний захід у державі – перепис зелених довгожителів. Особлива увага –  деревам, що зростають понад тисячу років. Вони є унікальними живими свідками нашої історії і мають величезну екологічну, естетичну, меморіальну цінність – найстарші живі істоти України. Нині в Україні виявлено кілька дерев, що мають тисячолітній вік, серед них і наш земляк – Дідо-дуб у Стужиці, якому, за оцінками фахівців, 1100 років. Периметр стовбура сягає 9 метрів 10 сантиметрів. Дідо-дуб є ботанічною пам'яткою природи місцевого значення на площі 0,01 га. Приємно, що саме на Закарпатті, де історія охорони природи та заповідання має давні коріння, зберігся і добре себе почуває найстаріший в Україні дуб. Є сподівання, що саме стужицькому дубу присвоять звання національного дерева України. Такі дерева потребують догляду, адже надзвичайно важкі гілки можуть розламуватися і ранити дерево. Охорону та догляд за ним здійснюватимуть спеціалісти  природоохоронного науково-дослідного відділення"Стужиця" Ужанського національного природного парку.

21 червня 2010р.

Теги: Дідо-Дуб, Карпатська Україна, Волошин, Масарик

Коментарі

Олег Диба 2010-06-21 / 20:25:00
Гарний приклад того, як ініціатива громадських екологів спонукала до дії екологічних чиновників

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини