Перша сесія новообраної Ужгородської міськради: барикад ніхто не будував

Сьогодні в Ужгороді відбулася перша сесія Ужгородської міської ради V скликання

Приємний момент вручення депутатських посвідчень
Приємний момент вручення депутатських посвідчень
Порядок денний засідання, розданий новообраному депутатському корпусу беспосередньо перед початком роботи сесії, одразу змусив міських обранців задуматися: крім прогнозованого питання „Про підсумки виборів депутатів Ужгородської міської ради V скликання та визнання їх повноважень” (яке, природно, передбачало легітимізацію представницької гілки ужгородської влади шляхом вручення депутатських посвідчень) в перелік включено ряд інших пунктів. Вони, не будучи підкріплені проектами відповідних рішень, викликали певне нерозуміння.

Скажімо, пункт 3-й, сформульований у варіанті „Про Погорєлова В.В.”, як з’ясувалося в ході засідання, передбачав припинення повноважень попереднього міського голови Ужгорода. Проблем не виникло: депутати проголосували за це одностайно. Натомість, залишилося питання: якщо повноваження Віктора Погорєлова припинено лише тепер, а Сергій Ратушняк набув повноважень міського голови більше тижня тому, то чи означає це, що увесь цей час в Ужгороді мало місце двовладдя?

З огляду на такі процедурні колізії в депутатському середовищі сформулювалася думка, що міському голові Ужгорода, мабуть, треба дещо уважніше ставитися до процедури прийняття рішень. Бо в конкретному випадку проблема була зумовлена саме поспішністю, з якою новий мер оформляв свої повноваження, ігноруючи певні процесуальні моменти і складаючи присягу не перед новообраними депутатами, як того вимагала логіка, а перед депутатським корпусом міськради попереднього скликання.

Саме тому частина депутатів, абсолютно підтримуючи необхідність виплати зарплат ужгородським бюджетникам, утрималася під час голосування питання „Про надання короткотермінових позичок”. Як і в усіх інших випадках, проекту рішення по цьому пункту порядку денного депутатам не надали, а тому голосувати довелося, як прийнято казати у таких випадках, „на слух”. У кінцевому підсумку, як вдалося з’ясувати пізніше, проголосовано було рішення, відповідно до якого виконкому Ужгородської міської ради надано право „протягом 2006 року на період тимчасових касових розривів, що виникають під час виконання загального фонду бюджету міста, отримувати короткотермінові позички за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку в управлінні Державного казначейства в Закарпатській області”.

Закономірно, зовсім іншою виявилася реакція депутатів на останній, 6-й пункт порядку денного: „Про відміну рішень міської ради”. Як з’ясувалося, під таким дивним формулюванням депутатам, без обговорення, пропонувалося повернути на баланс міста спортивно-оздоровчий комплекс (басейн „Спартак” та інше), переданий попередніми рішеннями міськради в оперативне управління Закарпатського державного університету (раніше – Ужгородського державного інституту інформатики, економіки та права). Одностайно за прийняття такого рішення проголосувала лише нечисленна фракція Блоку Литвина. Всі інші або були проти, або утрималися. Аби внести ясність в проблему, депутат від „Нашої України” Олег Диба від мікрофону озвучив загальну думку, що пізніше, після детального розгляду цієї проблеми, зваживши всі „за” і „проти”, депутати можуть повернутися до розгляду цього питання, аби вирішити проблему в контексті інтересів міської громади Ужгорода.

Певний дискомфорт в роботі депутатів викликала і необхідність голосувати в „ручному” режимі, а не за допомогою електронної системи голосування. Справа в тому, що електронна система голосування була розрахована на 41 депутата міськради, тоді як нині їх, відповідно до рішення, прийнятого попереднім депутатським корпусом – 50. На першому засіданні, аби підвести підсумок голосування, депутати спеціально обрали лічильну комісію у складі трьох чоловік. Але навіть у спокійному форматі сесійного засідання підрахунок підсумків голосування півсотні депупутатів виявився проблемою. А тому керівник фракції „Наша Україна” Володимир Панасенко озвучив від мікрофона прохання до міського голови вирішити проблему шляхом облаштування необхідної кількості „робочих місць” для депутатів.
Закарпаття online
14 квітня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини