Буря в словацькій склянці

Повінь не допомогла лівому прем'єру Роберту Фіцо залишитись у кріслі. За чеським сценарієм, коаліцію сформують правоцентристи

Буря в словацькій склянці

Словаччина пішла вслід за своєю "старшою сестрою" Чехією – цьому стереотипу знайшли підтвердження політологи, аналізуючи в Братиславі результати виборів до парламенту. У соціалістів тут також "вкрали перемогу" правоцентристи. Резульати волевиявлення справді були позначені бурею: як природною (сильний вітер пошкодив подачу електроенергії у Статистичне бюро – місцеве ЦВК), так і медіальною (результати виборів виявились зовсім не такими, як передбачали соціологи).

Останній місяць Словаччина не виринала з-під води – від повені постраждали не лише люди та їхні маєтки, а й навіть політичні партії: одним із останніх рішень лівого уряду Роберта Фіца перед виборами була пропозиція партіям на четвертину знизити державну дотацію за результати виборів. Проект схвалив дотеперішній парламент, і таким чином уряду вдалося віднайти додаткових 4 мільйони євро для постраждалих. Схильний до автократії прем’єр Фіцо регулярно був у об’єктиві телекамер у затоплених регіонах. І недарма: його соціалістична партія СМЕР ("Напрям") отримала в суботу 35 відсотків голосів виборців. Це на 12 "кнопкодавів" більше, ніж минулого разу: ліві тепер займатимуть 62 крісла у 150-членному парламенті. Але... замало для того, щоб втримати посаду лідера країни. У Фіца залишився лише один союзник – ультраправа Словацька національна партія (СНС), яка ледь-ледь подолала 5-процентний бар’єр і матиме 9 депутатів. Її скандально відомий лідер Ян Слота постійно погрожує війною Угорщині, циган називає неробами, не кажучи вже за антисемітські висловлювання. Дружити із таким діячем Фіцові не надто приємно, але ніхто інший у коаліцію із лівими вступати наразі не збирається.

Натомість решта чотири партії правоцентристського напряму домовилися, що із своїх 79 депутатів складуть коаліцію і спробують сформувати уряд. Йдеться, насамперед, про Словацьку демократично-християнську унію (СДКУ), яка отримала трохи більше 15 відсотків і матиме 28 мандатів. Її лідера Івету Радічову називають правдоподібним наступним прем’єр-міністром. Іншими учасниками коаліції будуть "Свобода і Солідарність" ("СаС") – абсолютно нова ліберальна партія (12 відсотків і 22 мандати), Християнсько-Демократичний Рух (КДГ) (9 і 15) і поміркована угорська партія "Мост-Гід" (8 і 14) популярного у південній Словаччині політика Бейли Буґара.

Поза стінами парламенту опинилися "ветерани", зокрема партія колишнього (1990-1998) авторитарного прем’єра Владіміра Мечіара. Цьому колишньому боксерові, який, по суті, розділив Чехо-Словаччину на дві країни у 1992-1993 роках, і згодом переслідував опозицію та журналістів, доведеться йти на політичну пенсію. Разом із рештою 81 депутатом. Таким чином, як і в Чехії, словацька політична сцена оновилася більш як наполовину. І все завдяки 59 відсоткам виборців, які прийшли до урн у цій 5-мільйонній країні.

Хоча президент країни Іван Ґашпаровіч доручив Роберту Фіцові розпочати переговори про формування нового уряду, вони навряд чи будуть успішними: лідери чотирьох партій дали слово не співпрацювати із соціалістичним СМЕРом. Фіцо визнав, що перед ним стоїть нелегке завдання, і припустив, що він буде "дуже жорстким опозиціонером". Нелегко буде домовлятися й коаліції: наприклад, християнам з КДГ та лібералам із "СаС" у питанням реєстрованого партнерства, абортів або легалізації маріхуани. Від правоцентристської коаліції очікується різкий початок економії коштів, зменшення бюджетних витрат, підвищення податків. Очевидно, буде відновлена фіксована платня за прийом у лікаря, скасований ряд державних монополій, наприклад, у сфері медичного страхування. У зовнішній політиці уряд Івети Радічової намагатиметься знайти порозуміння, насамперед, з Угорщиною, зокрема у питанні подвійного громадянства.

Падіння лівого уряду в Словаччині – добра новина і для українців: адже саме прем’єр Роберт Фіцо найбільш негативно висловлювався про нас під час газової кризи 2009 року ("Нас не цікавлять ваші відносини з Російською Федерацією, нас цікавить газ", - казав він на переговорах у Києві), націоналістично-соціалістичний уряд у Братиславі жорстко блокував словацько-український кордон під час епідемії грипу ("не пускатимемо заразних українців"), у запалі боротьби зі "злісними українськими контрабандистами сигарет" просвічував рентгенівським сканером на митниці неподалік Ужгорода не лише вантажні потяги, а наших машиністів. Новий правоцентристський уряд, судячи з його попередньої політики (його представники вже були при владі у 1998-2006 роках) більш прихильно ставиться й до української національної меншини, яка проживає на північному сході країни. Угорська партія "Мост-Гід" там розташовувала навіть агітаційні біг-борди з написом "По-українськи, сміло!"

Словацькі вибори перефарбували останню "червону пляму" на політичній карті Східної Європи – адже, за винятком Словенії, у жодній постсоціалістичній країні не правлять соціал-демократи. Вочевидь, страх перед "грецькою борговою ямою" виявився для тамтешніх виборців більш переконливим, ніж популістські обіцянки народу усіляких "благ".

Олекса Лівінський, Прага
14 червня 2010р.

Теги: Словаччина, вибори

Коментарі

Вітя 2010-06-19 / 11:54:00
Прикольний бігборд

ember 2010-06-16 / 23:29:00
Da net na muzhijevskoj nikakovo zavedenija! Chuvak oshivbajeshja. Tvojo mesto ozhe v Vulshanakh. rebjonok ty moj z znedolennym umom!

Сочуствующий емберу 2010-06-16 / 16:16:00
ДОВІДКА ДЛЯ EMBERA: У Vulshnakh утримують знедолених діток, які своїм здоровям спокутують гріхи деяких дорослих emberіv. А тих, хто помішався на антиукраїнстві, помагають у Берегові, на вул. Мужайській. Там дакі злобні ембери мають давній блат.

ember 2010-06-15 / 23:09:00
Сочуствующий месному нипу

Tvojo mesto v Vulshnakh, eo tochno::))

Сочуствующий месному нипу 2010-06-15 / 15:38:00
Eto ochenj khorosho! Иппен лем тогди rusynі а russki, будут валовшні "zavojevatj" mestnye "parlamenty" na Pidkarpattje, коли отправлят ушитких vengrov на прилічні зароботки на шахти Донбасса (желателно до Звягільского), як тото боло у 1944 году за любимого ннись ними бачія Йовшки Сталина.

eember 2010-06-15 / 13:34:00
Eto ochenj khorosho, shto izbirateli posle Ukrajiny i v Slovakii poslali v oppzitsiju natsionalistov. Budushchee za sotrudnichestvo! Vengram, rusynam, russkim, rumunam pora zadumatjsja o sotrudnichestvo u nas na Pidkarpattje, i "zavojevatj" mestnye "parlamenty"!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини