Цьогоріч заборгованість по зарплаті на Закарпатті збільшилася на 3,4 млн. грн.

10 червня у прокуратурі області відбулась колегія на якій обговорювали стан прокурорського нагляду за додержанням органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, державного контролю, підприємствами, установами та організаціями вимог законодавства про оплату праці та зайнятість населення.

Цьогоріч заборгованість по зарплаті на Закарпатті збільшилася на 3,4 млн. грн.

Як повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі  прокуратури Закарпатської області, у роботі колегії взяли участь керівники ДПА, Пенсійного Фонду, Територіальної державної інспекції праці, Управляння праці та соцзахисту ОДА,  обласного центру зайнятості та міжрайпрокурори.

Вцілому, упродовж минулого року за результатами прокурорських перевірок було порушено 33 кримінальні справи, із вжиттям заходів розглянуто 230 приписів та подань, задоволено 67 протестів, а за актами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 192 посадовців та відшкодовано 15,3 млн. грн., заборгованої оплати праці.

 Проблема своєчасної виплати заробітної плати набуває надзвичайного стану. З початку поточного року її заборгованість стрімко зросла з 13,2 млн. грн. станом на січень 2010 року (7,5 млн. грн. - економічно активні підприємства) до  понад 16 млн. грн. станом на червень (10,9 млн. грн. – економічно активні підприємства).

При цьому, розмір заборгованості на економічно-активних підприємствах збільшився за з початку року на 3,4 млн. грн.

За видами економічної діяльності найбільші обсяги заборгованості мають економічно – активні підприємства у сфері: промисловості – понад 6 млн. грн.,  будівництва – майже 1,8 млн. грн., здійснення операцій з нерухомим майном, оренди, надавання послуг підприємцям. 


За адміністративно-територіальним поділом найвищий рівень заборгованості по заробітній платі спостерігається у м. Ужгород – понад 3,4 млн. грн., м. Мукачево – 1,5 млн. грн.,. Берегівському – 3,2 млн. грн., Ужгородському -1,6 млн. грн., Тячівському – 1,1 млн.грн. районах.   

З початку року кримінальні справи за фактами невиплати працівникам заробітної плати порушувались прокурорами міст Мукачева та Ужгорода, Іршавського, Міжгірського і Мукачівського районів, Берегівським та Хустським міжрайонними, Чопським транспортним.


Зокрема, прокурором Мукачівського району  порушено кримінальну справу за фактом безпідставної невиплати у період з жовтня 2009 року по теперішній час заробітної плати на суму 65,4 тис. грн. працівникам ЗАТ "МБУ6". По справі проводиться досудове слідство.

Прокурором м. Мукачева порушено кримінальну справу по факту безпідставної невиплати у період з травня 2008 року по жовтень 2009 року заробітної плати на суму 335,1 тис. грн. працівникам ТОВ "Аверс- Плюс ЛТД". Кримінальна справа з обвинувальним висновком вже скерована до суду.

Берегівським міжрайонним прокурором також порушено кримінальну справу відносно директора ТОВ "Дизайн", який у період з жовтня 2009 по січень 2010 років безпідставно, при наявності обігових коштів на рахунку не виплатив найманим працівника заробітну плату на суму понад 61 тис. грн.
 
 Аналогічні кримінальні справи з початку року порушені усіма міжрайрокурорами. Крім цього ними вживались також інші заходи реагування так, за приписом прокурора м. Мукачева про усунення порушень законодавства про оплату праці директор ТОВ "Автоміст" погасив заборгованість із виплати заробітної плати працівникам підприємства в сумі 147,2 тис. грн. За протестами цього ж прокурора скасовані накази директора ТОВ "Аверс Плюс ЛТД" про незаконне надання працівникам підприємства відпусток понад встановлений законодавством термін.

Всього, протягом січня-травня поточного року з метою відшкодування заборгованості по заробітній платі прокурорами порушено 12 кримінальних справ, внесено 123 приписи та подання, за результатами розгляду яких відшкодовано вже 7,2 млн. грн., до відповідальності притягнуто 101 посадову особу , принесено 23 протести. 

Перевірками виявлено непоодинокі випадки порушень у діяльності суб’єктів господарювання, установ та організацій з питань дотримання ними вимог трудового законодавства щодо виплати заробітної плати в "конвертах", а також виплати її нижче встановленого мінімуму, несвоєчасної індексації та не проведення компенсації працівникам в результаті порушення строків її виплати та інше

Також продовжують мати місце випадки порушення строків виплати заробітної плати та не проведення повного розрахунку при звільненні працівників.

Проведеною прокуратурою області перевіркою в ТДІП в Закарпатській області встановлено, що робота інспекторів ТДІП по виявленню порушень вимог чинного законодавства про працю, саме в цей, кризовий період, потребує суттєвої активізації і принципової позиції стосовно захисту інтересів працюючих. Та, на жаль,  позиція ТДІП не тільки є пасивною, але й межує з "халатністю".

Саме тому, на колегії прокурор області піддав жорсткій критиці роботу цього органу, який уповноважений державою захищати трудові права громадян.

Протягом поточного року до органів прокуратури області надійшла 21 заява та повідомлення про злочини щодо невиплати заробітної плати. За наслідками їх розгляду порушено 12 кримінальних справ.

14 червня 2010р.

Теги: прокуратура, колегія, зарплата

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини