Димова завіса ділить людей на курців та тих, хто від них страждає

Минулого тижня світ відзначав Міжнародний день боротьби з тютюнопалінням, звичкою, яку медики вже давно називають хворобою. Згідно з прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, куріння до 2030 року стане основною причиною смертності у світі, адже воно провокує розвиток 25 різних недуг.

Димова завіса ділить людей на курців та тих, хто від них страждає

Нині у світі, зокрема й Україні, боротьбі з цією згубною звичкою приділяють дуже багато уваги: вже кілька років триває кампанія, що має вплинути на курців через негативну інформацію та попередження на сигаретних пачках, набрав чинності закон, котрий забороняє палити у громадських місцях. Зрештою, вагомим аспектом у рішенні кинути паління стало минулорічне здорожчання тютюнових виробів, завдяки якому понад 10% українських курців вимушено позбулися шкідливої звички.

Тютюнова історія

Цікаво, що світ бореться з модою на паління чи не відтоді, як Колумб уперше привіз тютюн до Європи, себто з далекого 1492 року. Саме тоді відомий мореплавець зі своєю іспанською флотилією приплив до Північної Америки, яку моряки помилково вважали східним берегом Індії. Коли команда Колумба висадилася на берег, її зустріли аборигени, котрі вразили моряків тим, що випускали з рота дим, який втягували з рулонів скрученого тютюнового листя. Пізніше мореплавці з’ясували: куріння є невід’ємною частиною релігійних церемоній корінних американців - вони вдихали дим до тих пір, поки з ними не починав спілкуватися “Великий дух”. Цигарки аборигенів іспанці назвали “сигаро”. Повернувшись додому, моряки ввели в Європі нову моду на паління. Спочатку тютюну приписували цілющі властивості. Наприклад, французький посол Жан Ніко, від імені якого й походить слово “нікотин”, рекомендував королеві Франції нюхання тютюну, як засіб від головного болю. А в Англії під час епідемії чуми тютюн рекомендували курити для профілактики. Були написані книжки про цілющі властивості куріння, зокрема, в них говорилося, що тютюн може вилікувати від 36 хвороб, а деякі лікарі навіть радили палити щодня задля загального оздоровлення організму.

Проте через деякий час люди почали помічати негативну дію тютюну, особливо те, що куріння викликає залежність. Відтоді в різних країнах почала діяти заборона на тютюнопаління, причому боролися зі згубною звичкою дуже жорстко. Так, у Туреччині за куріння саджали на кілок, в Англії відрубували голови, в Персії виривали ніздрі, в Італії курців відлучали від церкви, а 5-х монахів, які палили, привселюдно живцем замурували у стіну, в допетровській Росії після того, як унаслідок паління згоріла дерев’яна Москва, катували всіх, у кого знаходили тютюн, а пізніше курцям відрізали носи або відправляли до Сибіру на каторгу.

Трохи статистики

Що ж до України, то в наших пращурів завжди було лояльне ставлення до паління, варто тільки згадати козаків, котрих постійно змальовують із люлькою в зубах. Нинішня ж “тютюнова” статистика країни виглядає так. В Україні курить кожен другий чоловік і кожна п’ята жінка, загалом же нараховується близько 9 мільйонів активних курців, що становить третину всього працездатного населення. Україна займає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців. Щорічно починає палити не менш ніж 100 000 українців. Кожен четвертий підліток викурює першу сигарету у віці 10 років.

Наша країна є другою у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курить понад 30% юнаків та дівчат. За офіційною статистикою, в Україні щороку від хвороб, пов’язаних з курінням, помирає 120 тисяч чоловік.

Напередодні цьогорічного Міжнародного дня боротьби з тютюнопалінням були опубліковані соціологічні дані, за якими найбільш завзятими курцями в Європі визнали греків та кіпріотів. Так, у середньому останні викурюють по 21,7 сигарети на день. Греки ж посідають перше місце в Європі за процентним співвідношенням курців до загальної кількості громадян країни - 42%. Установлено, що середньостатистичний курець в ЄС викурює по 14 сигарет на день, при цьому тютюн стає причиною смерті половини курців.

Чи справді паління таке шкідливе?

Тютюнопаління - це вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. В димі міститься азот (59%), кисень (13,4%), оксид вуглецю (IV) (13,6%), оксид вуглецю (II) (4%), водяна пара (1,2%), цианістий водень (0,1%), оксиди азоту, акролеїн та інші речовини. Аерозольна фракція диму включає воду (1,4%), гліцерин та спирти (0,1%), альдегіди і кетони (0,1%), вуглеводні (0,1%), феноли (0,003%), нікотин тощо. Саме нікотин є однією з найсильніших із відомих світу отрут. При згорянні сигарети він руйнується тільки частково, приблизно на 25%: у недопалку залишається біля 5%, а понад 50% потрапляють у повітря, впливаючи на нервову систему курця та всіх, хто знаходиться поруч із ним. Відомо, що фізична та психологічна залежність від нікотину розвивається набагато швидше, ніж від алкоголю. Окрім залежності, в курців досить швидко виникають інші супутні проблеми зі здоров’ям, такі, як хронічний кашель, різні серцево-судинні недуги, захворювання шлунка та дванадцятипалої кишки.

Проте цікаво, що вчені знайшли й корисні властивості тютюну. Так, курці значно рідше страждають від герпесу та кропивниці, адже нікотин діє як м’який антидепресант. Ризик виникнення хвороб Паркінсона й Альцгеймера в курців також на 70% нижчий, ніж у некурців, оскільки продукт розпаду нікотину - норнікотин - сповільнює темпи розвитку цих старечих недуг. Та, як бачимо, користь тютюнопаління незрівнянно менша, ніж шкода від нього, тож не дивно, що світова спільнота активно бореться з поширенням цієї згубної звички, особливо серед жінок та молоді.

Як не почати курити?

Нині серед курців часто можна почути скарги на дискримінацію їхнього бажання курити. Справді, палити людині чи ні, має право вирішувати тільки вона сама. Та цікаво, що, мабуть, жоден дорослий курець не бажає, аби його діти також “присіли” на тютюнопаління. То якими мають бути дії батьків, котрі виявили, що їхні діти починають балуватися сигаретами? Головний лікар обласного наркологічного диспансеру Василь Кручаниця розповідає: свої стосунки з психоактивними речовинами - алкоголем, тютюном та наркотиками - кожна людина вибудовує самостійно, як правило, в підлітковому віці. Палити чи ні, вона вирішує на певному етапі становлення особистості, і це залежить від рівня її поінформованості про ці речовини та їхню дію на організм, впливу оточення, доступності цих речовин та наявності альтернативи. Саме тому кожна юна особа вже до виникнення самого моменту вибору спробувати чи ні повинна мати власне ставлення до тютюну чи алкоголю. Сформувати його повинні в першу чергу члени родини. Та якщо в сім’ї присутнє лояльне ставлення до тютюнопаління чи вживання алкогольних напоїв, не варто чекати, що дитина дослухається до лекції про шкідливу дію цих речовин на молодий організм. Швидше за все, вона братиме приклад з власних батьків, адже не можна нав’язати дитині думку, якою ви самі ж і нехтуєте.

Другим важливим чинником формування здорового способу життя дитини, безперечно, є школа, те, скільки уваги приділяють у навчальному закладі інформуванню учнів про шкоду паління та чи виховують у них зацікавлення спортом, іншим корисним дозвіллям. Безперечно, дитина швидше втягнеться у шкідливу звичку, проводячи час у сумнівній компанії в під’їздах. Якщо ж грамотно організувати денний режим школяра та позакласне відвідування ним спортклубів, басейнів, різних гуртків, ризик того, що він почне палити зводиться до мінімуму. Також не останню роль у формуванні здорової особистості відіграє суспільство. В Україні вже нікого не дивують діти, котрі палять у скверах, більше того, дорослі навіть самі продають їм сигарети. На щастя, в останні роки ситуація покращилася: несумлінних продаців карають штрафами, патрульні попереджають не лише дітей, а й дорослих про заборону паління та адміністративну відповідальність. Ці заходи лише у 2009 році привели до зменшення курців на 10%, але соціологи стверджують, що курити покинула не молодь, а переважно люди старшого й середнього віку.

Василь Кручаниця радить: якщо ви помітили, що одяг дитини має запах тютюну, пам’ятайте, що авторитарні методи з криком і нотаціями в таких випадках ще нікому не допомогли. Поговоріть із дитиною, як із партнером, - тільки так вона розповість, чому і за яких обставин почала чи спробувала палити. Душевна розмова обов’язково підкаже вам правильне розуміння того, як не дати закріпитися цій звичці, й можливо, ваша дитина більше не витрачатиме грошей та власне здоров’я на модну серед підлітків, але зовсім не потрібну їхньому організму згубу.

Чи можна безболісно позбутися цієї звички?

Що ж до порад, як грамотно покинути палити, Василь Кручаниця радить перш за все не витрачати час на повільне кидання чи поступовий перехід до більш “легких” сигарет, а відмовитися від паління категорично й одразу. Курець повинен усвідомити, що куріння як “відпочинок”, “заспокійливе”, “стимулятор” - це не більше, ніж фікція, вигаданий аргумент для продовження куріння. Крім того, визначте день, коли ви припините палити. Сплануйте власну поведінку, адже ефективна відмова від паління, потребує змін у поведінці. Проаналізуйте, де й коли ви найбільше та найчастіше палите, і продумайте, як уникатимете подібних ситуацій. Ви будете себе мучити, нервуватися, „заїдати” невикурену сигарету чи вже зараз придумаєте альтернативний спосіб, як себе відволікти?

Пам’ятайте, що навіть одна затяжка провокуватиме подальше паління і зробить його припинення важчим. Поступове зменшення сигарет є найбільш поширеним самообманом. Алкогольні напої спричиняють виникнення рецидиву, і слід обмежувати їх вживання в період відмови від паління. Наявність інших курців у домі перешкоджає припиненню паління: бажано, щоб усі вони разом із пацієнтом відмовилися від куріння або не робили цього в його присутності. Важливе значення має також підтримка й розуміння оточення: членів сім’ї, друзів, коллег.

Для курців із середнім та високим ступенем нікотинової залежності можливим є призначення засобів фармакотерапії. Нині відомо понад 120 методів лікування тютюнової залежності, з яких широко використовують близько 40. До основних методів відносять різні варіанти рефлексотерапії, сугестивні форми психотерапії, аутотренінг, поведінкову терапію, замісну з використанням нікотину (спрей, інгалятор, пластир, жувальна гумка) тощо. Але як колишній курець “зі стажем” головний лікар обласного наркологічного диспансеру запевняє: для того, аби покинути паління, потрібно просто не палити, і це є найефективнішим методом у боротьбі з тютюнопалінням.
 

Тетяна Літераті, "Ужгород"
14 червня 2010р.

Теги: паління, тютюн, сигарети, лікар, статистика

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини