59 торгівельних закладів Закарпаття продавали сигарети і спиртне неповнолітнім

Перший заступник голови обласної ради Андрій Сербайло у четвер, 10 червня провів засідання "круглого столу" з питань реалізації норм Закону України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв.

59 торгівельних закладів Закарпаття продавали сигарети і спиртне неповнолітнім

До участі в роботі засідання були запрошені начальник відділу громадської безпеки ГУМВС України в Закарпатській області Василь Швенда, начальник відділу юридичного забезпечення, роботи з кадрами та зверненнями громадян виконавчого апарату обласної ради Віктор Лазаренко, начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Світлана Якімеліна, заступники начальників управлінь ОДА: освіти і науки Ганна Сопкова, охорони здоров''я Тетяна Міцьо, культури Василь Марюхнич, взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Василь Щербей, а також заступник начальника регіонального управління департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України в Закарпатській області Павло Фізер та інші.

Про введення в дію Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання продажу пива та слабоалкогольних напоїв" інформував присутніх Віктор Лазаренко. Він, зокрема, наголосив, що цим законом встановлено обмеження на продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів особам та особами, які не досягли 18 років, у приміщеннях та на територіях навчальних закладів, закладів охорони здоров''я. Забороняється також розпивання пива та алкогольних напоїв на вулицях, закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту, на виробництві (на робочих місцях, у приміщенні та на території підприємств), у приміщеннях культури, підземних переходах, закладах громадського харчування, у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ, а також перебування у громадських і службових приміщеннях у нетверезому стані. Відтак з інформацією про виконання вимог згаданого Закону України суб''єктами господарювання, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі алкогольними напоями виступив Павло Фізер. Він, зокрема, коротко проаналізував діяльність відділу. За його словами, протягом минулого року виявлено 13 випадків торгівлі неповнолітніми особами слабоалкогольних напоїв. При проведенні перевірок, насамперед, зверталася увага на дотримання чинного законодавства, наявність відповідної ліцензії.

Виступаючи перед учасниками засідання, полковник міліції Василь Швенда наголосив, що з метою виявлення злісних порушників органами внутрішніх справ здійснюються планові рейди перевірок барів, кафе, а у школах області проводяться навчання, виховні уроки щодо роз''яснень нормативно-правових актів. Крім того, з 1 квітня ц.р. виконуються профілактичні методи з відвідуванням громадян.

Далі до обговорення піднятої проблеми долучилася начальник служби у справах дітей ОДА Світлана Якімеліна. Вона повідомила, що в області щомісячно проводяться рейди-перевірки торгових закладів з питань дотримання чинного законодавства щодо заборони реалізації спиртних напоїв та тютюнових виробів дітям. Працівниками служб та кримінальної міліції у справах дітей протягом 2010 року здійснено перевірки в 644 торгівельних закладах стосовно реалізації ними спиртних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім, у 59 - виявлено порушення. За результатами перевірок складено 57 адмінпротоколів, порушено 16 кримінальних справ. Інформація щомісячно направляється службою у справах дітей облдержадміністрації на адресу обласної прокуратури та розміщується у засобах масової інформації. Крім того, про проведену роботу інформується тимчасова комісія із захисту прав дітей, яка діє при обласній раді.

В області створений та діє обласний притулок для дітей, де впродовж року перебувало 142 дитини. Переважна кількість вихованців закладу - з неблагополучних сімей, де батьки або ті, хто їх замінює, ведуть аморальний спосіб життя, зловживають алкоголем, наркотиками, мають проблеми із законом. За результатами опитування, проведеного психологом закладу, половина опитаних дітей палять, 12,8 % мають досвід вживання слабоалкогольних напоїв, кожна п''ятнадцята дитина пробувала вживати токсичні речовини.

Невтішну цифру назвала й заступник начальника управління охорони здоров''я Тетяна Міцьо. За її словами, йде тенденція, на жаль, до зростання з року в рік випадків госпіталізації дітей віком до 18 років у стані алкогольного сп’яніння. Підбиваючи підсумки наради, Андрій Сербайло акцентував увагу присутніх на необхідності об’єднання зусиль щодо вирішення піднятих проблем, посилення контролю та проведення роботи, в першу чергу, серед неповнолітніх, батьків, профілактики у неблагополучних сім’ях. - Зусилля правоохоронних органів, відповідних служб необхідно спрямовувати не тільки на виявлення порушень стосовно розпивання пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв у парках, скверах, дитячих майданчиках, інших громадських місцях, але й доводити справу до "логічного" її вирішення, - підкреслив Андрій Андрійович.

За результатами засідання круглого столу її учасники ухвалили відповідні Рекомендації. Ними, зокрема, рекомендовано органам місцевого самоврядування області розглянути питання щодо заборони або обмеження споживання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та куріння тютюнових виробів на час проведення масових заходів в межах відповідної адміністративної території, перебування дітей та підлітків до 18 років у закладах дозвілля, громадського харчування, комп''ютерних клубах, на вулицях та в інших громадських місцях після 21 години у зимовий час та 22 години - в літній час без супроводу батьків або осіб, що їх замінюють.

Надія Сарана
11 червня 2010р.

Теги: спиртні напої, сигарети, неповнолітні, Сербайло, засідання

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини