У закарпатському Рахові діє чи не єдине на Україні громадське формування

Їх можна побачити на різних масових заходах: футболах, концертах, фестивалях, яких, до речі, на Рахівщині чимало. Гості цієї привітної землі зазвичай цікавляться міліцейським спецпідрозділом, який охороняє тут громадський порядок.

У закарпатському Рахові діє чи не єдине на Україні громадське формування

Його бійці, а їх півтора десятка, - як на підбір: з неабиякими фізичними даними, у гарній спецформі. Та й автомобіль мають у своєму розпорядженні - "УАЗ-Патріот". І гості дивуються, коли чують, що це громадське добровільне формування. Слава про "круківців" полетіла далеко за межі району і області. Днями, аби вивчити передовий досвід цього підрозділу, прибув на Рахівщину старший інспектор Служби ДІМ ДГБ МВС капітан міліції Тарас Руденко.

Свою діяльність "круківці" розпочали ще у 2005 році. До того громадське формування для сприяння міліції в Рахові існувало хіба що "на папері". Після відповідного юридичного оформлення потрібних документів, добровільні помічники міліції не просто запрацювали, а почали діяти на повну потужність.

-- У міліції є спецпідрозділи "Беркут" і "Сокіл", -- зауважив командир рахівських добровольців Владислав Булеца. -- Тож ми вирішили теж взяти "пташину" назву – "Крук".

Владислав Булеца – місцевий підприємець. Власне він об’єднав навколо себе таких, як сам. Траплялись випадки, коли місцеві приватні підприємці потерпали від зловмисників, в основному від крадіїв. Тому й відважилися на такий крок. Згодом замовили форму, придбали спецзасоби, у т.ч. кийки, бронежилети, наручники тощо, розробили спеціальні емблеми. На опорному пункті керівництво райвідділу міліції виділило своїм громадським помічникам кабінет. "Круківців" часто залучають на допомогу правоохоронцям. І не тільки на охорону громадського порядку. Коли стається тяжкий злочин, хоча в районі їх і небагато, Владислав Булеца зі своїм "військом" допомагає колегам прочісувати місцевість. Також "круківці" проводять спільні рейди з міліціонерами, насамперед дільничними інспекторами. Влітку актуальною стає протидія розповсюдженню наркосировини. Найбільше горяни "грішать" вирощуванням маку. Так, бійці громадського спецпідрозділу залучалися до виявлення незаконних посівів маку у різних населених пунктах району.

Виходять добровільні помічники охороняти громадський порядок під час проведення футбольних матчів не тільки в райцентрі, а й в інших населених пунктах. Така ж ситуація і з проведенням фестивалів та концертів.

Життя не стоїть на місці. Взаємодію з райвідділом нині забезпечує штаб громадського формування, який очолює Руслан Прікоп.

Якось Владислав Булеца запропонував організувати подібні формування й в інших населених пунктах району. І ось на сьогодні таке об’єднання успішно діє в селі Лазещина. Його очолює добре знаний в цьому населеному пункті Михайло Деребецький (заступник Анатолій Кувік).

- У нас добре налагоджена взаємодія, -- розповідає Владислав Булеца. --

Відстань порівняно невелика, на автомобілях у випадку необхідності ми можемо швидко зібратися.

"Круківці" мають у своєму "арсеналі" чимало заохочувань. Зокрема, заступник рахівського підрозділу Іван Тушер нагороджений медаллю "За активну участь в охороні громадського порядку". Також відзначалися Владислав Булеца, водій Золтан Фірстер, уже згаданий Руслан Прікоп, а також лазещинці Михайло Деребецький та Анатолій Кувік.

Добре розуміє необхідність функціонування добровільних формувань із сприяння міліції начальник Рахівського РВ ГУМВС Ярослав Тулайдан. Особливо тісно взаємодіють "круківці" із громадським блоком міліції. Нинішнє керівництво ГУМВС краю також відзначило позитивний досвід рахівців у цьому питанні та поширення його в інші населені пункти.

- Про діяльність "крукувців", зауважив старший інспектор ДІМ ДГБ МВС капітан Тарас Руденко, -- буде поінформовано ДГБ МВС. Гість також висловив сподівання, що цей досвід використають правоохоронні підрозділи в інших регіонах країни.

Михайло Пискач, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
10 червня 2010р.

Теги: Рахів, громадський, формування, круківці, підрозділ

Коментарі

рахівчанин 2010-10-04 / 00:23:00
булеца створив мабуть для того щоб обманювати всіх і кидати на гроші підприемців рахівщини. МОШЕЙНІК БУЛЕЦА. ховаеться за громацькою організацією.

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини