На закарпатській Міжгірщині відбувся перший звітний концерт фольклористів місцевого ліцею

У Міжгірському професійному ліцеї майбутня робітнича зміна свято шанує звичаї, обряди та традиції верховинського краю, які прийшли до нас із сивої давнини. В музеї етнографії викладачами та учнями зібрано багато речей побуту, одяг, якими користувалися наші предки, майже з усієї Міжгірщини.

На закарпатській Міжгірщині відбувся перший звітний концерт фольклористів місцевого ліцею

Маючи таку солідну етнографічну базу і, звичайно, здібну, талановиту молодь, завідуюча музеєм етнографії, керівник театрально-хорової студії Таісія Леньо вирішила створити на базі ліцею фольклорний колектив з числа учнів. Хоч юні аматори ще не встигли достойно зарекомендувати себе на великій сцені, бо “народився” колектив лише рік тому, однак успіхи очевидні, про що засвідчив нещодавній звітний концерт художнього учнівського колективу.

З 11 груп різних курсів та різного профільного спрямування керівник Таісія Леньо створила фольклорний колектив у складі 26 юнаків та дівчат. На імпровізованій сцені відтворили стародавню оселю, прибрану вишиваними рушниками, що завжди були і залишилися основним атрибутом будь-якого дійства нашого верховинського краю. Хлопці і дівчата в національному вбранні під акомпанемент музикантів-професіоналів Василя Мельничка та Михайла Скунця представили на суд викладачів, майстрів виробничого навчання та учнів закарпатські народні пісні, запальну коломийку. В сольному виконанні аплодисментів удостоїлися учениця групи №11 Ірина Маркович, яка виконала пісню “Ой на горі криниченька”, Тетяна Мумряк з цієї ж групи за пісню “Вівчарика полюбила”, учень групи №1 Руслан Форос, який виконав “Співанку за солонину”. Під плач віртуозної скрипки Василя Мельничка із задушевністю прозвучала народна балада “Бескидом ішла” у виконанні Валерії Юрик, учениці групи №11. Справжню закоханість у народну пісню продемонстрували троїсті музики-самоучки: скрипка — Владислав Жаба і Петро Бітлян, бубен і баян — Михайло Головка і Василь Пискач.

На завершення звітного концерту в імпровізованій сільській хатині учасники дійства відтворили верховинські вечорниці з усіма елементами старожитності. За столом зібралася родина, біля печі поралася мати, готуючи вечерю для гостей. При цьому учасники сцени використали різні жанрові форми — пісенні тексти, побутові сцени, словесні діалоги, прислів’я, приказки, приповідки, забави і, звичайно, танці у музичному супроводі. Наймолодша учасниця вечорниць у ролі найменшої дочки родини, за столом якої зібралася молодь, учениця 1 класу Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. Іринка Кедьо виконала пісню “Повішу я колисочку”.

Після господарі вечорниць пригостили глядачів народними стравами, які забезпечили учні групи №21 (майстер виробничого навчання І.М. Медулич).

Директор ліцею Василь Маринець подякував керівнику фольклорного колективу Таісії Леньо, музичному супроводу в складі Василя Мельничка та Михайла Скунця за підготовку учнів до змістовного звітного концерту, що є свідченням того, що ліцей за будь-яких труднощів і обставин вміє і працювати, і веселитися, впевнено долає намічені рубежі.

Схвально відгукнулися про виховну роботу колективу в цілому і члени атестаційної комісії, які в ці дні перебували тут з перевіркою.

Завершилося свято “Величальною ліцею” на слова Василя Мушки (музика народна), яку виконували всі учні.

Марія Рубець, "Верховина". Фото Тетяни Костюк
10 червня 2010р.

Теги: фольклор, концерт, Міжгір'я, звіт

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини