Міністр Шуфрич приїжджав на Закарпаття, щоб звезти "Премікс"… в одне місце (ОНОВЛЕНО)

Під час своєї поїздки Закарпаттям у понеділок, 19 лютого, міністр МНС Нестор Шуфрич на власні очі побачив що таке сумнозвісний «премікс». Відтак у Берегівській райдержадміністрації провів з цього приводу нараду з керівниками району та області.

Першочергово Нестор Іванович трохи плутано декларував, що мета зібрання, а отже, вочевидь, і його приїзду, «запропонувати відповідні дії щодо вирішення питання вивезення» «преміксу» та «вирішення його подальшої долі». При цьому наголошував, що не дозволить, аби постраждали інші регіони.

На нараді виступила заступник головного санітарного лікаря України Галина Бурлак, яка запевнила, що «премікс» загрози не становить, ґрунтові води ще не забруднив і якщо перебуватиме в контейнерах, то і не забруднить.

Полегшив для міністра-надзвичайника проблему вирішення куди, як і коли подіти «премікс» слідчий з особливо важливих справ УСБУ В Закарпатській області, який повідомив, що… вивозити суміш поки що знову не можна. Потрібно провести ще одну експертизу того, що називають «преміксом». За його словами, експертиза, проведена київським інститутом токсикології ім. Медвідя, (а раніше ж була й експертиза інституту ім. Марзєєва) не дала відповіді на питання що ж таке «премікс» і чи є нею та речовина, через яку на Берегівщині вже два роки стільки шуму. Комплексна експертиза, яку мають провести у науковому інституті в Харкові, повинна все з’ясувати, але для цього потрібно тільки авансу — 200 тисяч гривень.

На цю заяву Шуфрич відреагував іронічно: «Ехали мы, ехали». А й справді, не зрозуміло, нащо ж міністр «єхав» — з’ясувати це можна було і без поїздки на Закарпаття.

Відтак пообіцяв «сприяти», навіть звернутися з приводу коштів до Міністерства охорони природи та навколишнього середовища, проте тут же наполіг, аби правоохоронці знайшли необхідні для експертизи гроші у своєму бюджеті. Потім, мовляв, після рішення суду, витрати відшкодують з винного (як і за простій залізничних вагонів). От тільки з залу прозвучала репліка, що у фірми «Озон», яка роками завозила «премікси», нині є тільки стіл та олівець… Зрештою, згадав Шуфрич, треба почекати з цього приводу результат роботи українсько-угорської групи. Поки що ж варто завершити контейнеризацію суміші і звести усі контейнери в одне місце.

Що ж до того, що це вже пробували зробити, але не змогли через протидію населення, заявив, що звернеться до берегівчан із заявою, про те, що «премікс» не є небезпечним. На репліку із залу «вони вам не вірять» відреагував філософським «життя покаже». Незрозуміло тільки, чи не планував Шуфрич звертатися до народу, гукаючи на площі Берегова, бо місцевих журналістів, які б могли висвітлити перебування міністра в області, до поїздки не запрошували. А київські медійники, судячи із запитань до міністра, були налаштовані до нього дуже прихильно.

Нестор Іванович заявив, що йому натякають, хто у 1999 році, коли почали завозити «премікс», був прем’єром України, а хто губернатором, але, мовляв, його це не цікавить – хай розбираються правоохоронці.

Порадував Шуфрич і висловами, на зразок своїх перших пізнань, щодо того, у яких одиницях вимірюється радіаційний фон, зокрема, сказав, про обсяги гранично допустимих «концепцій» (замість концентрацій) у складі «преміксу» і що треба буде провести «дезактивізацію» (замість дезактивацію).
Лариса ПОДОЛЯК, "Старий Замок "Паланок"
20 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини