Закарпатський Перечин може залишитися без водопостачання

Як повідомила міський голова закарпатського міста Перечин Мирослава Гуранич, на виконання рішення № 354-Р від 03.06.2010р.Перечинської міської ради 5-го скликання "Про вирішення питання надзвичайної ситуації по забезпеченню питною водою міста Перечин" депутати звернулися до обласної влади.

Закарпатський Перечин може залишитися без водопостачання
Звернення депутатів Перечинської міської ради 5-го скликання направлено для розгляду і вирішення по суті Голові Закарпатської ОДА Ледиді О.О., Голові правління ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго" Ковачу В.Ю., Голові Перечинської РДА Готько А.А., Голові Перечинської районної ради Грицику П.В., Прокурору Перечинського району Орсагу Р.В.

 

ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Перечинської міської ради 5 скликання


Ми, депутати Перечинської міської ради 5 скликання, звертаємось до Вас для надання допомоги у вирішенні ситуації що склалася в місті Перечин на даний час.
В зв'язку з боргом КП "Комунальник" за спожиту електроенергію по водозабору міста, який виник в результаті різкого збільшення вартості рахунків на її оплату за останні 6 місяців, систематично припиняється електропостачання на водозабірні споруди, хоча потужності протягом останнього року не змінювались.

1. 2. червня 2010 року міський водозабір був повністю відключений від електроенергії і відсутність питної води в місті могла привести до надзвичайної ситуації (закриття закладів охорони здоров'я, освіти, установ та організацій різних форм власності, спалаху інфекційних захворювань в житловому секторі).
Дана ситуація виникла в результаті підключення діючих водозабірних споруд до об'єкту ЗТП, що входить до складу новозбудованого водозабору, який на даний час не введений в експлуатацію і не переданий ні Перечинській міській раді, ні КП "Комунальник".

При вирішенні питання вводу в експлуатацію нового водозабору, виявлено ряд суттєвих недоліків, що унеможливило підписання акту вводу в експлуатацію даного об'єкту зі сторони Перечинської міської ради та КП "Комунальник".

Без відома Перечинської міської ради та КП "Комунальник" існуючі водозабірні споруди переключено на нову лінію електропередач, яка не витримала навантаження, внаслідок чого, Перечин залишився без води. Тому в терміновому порядку їх було переключено на стару лінію електропередач. Переріз проводів ПЛ-0,4кВт (АС-35) не розрахований на втрати напруги в кінці лінії при ввімкненні всього навантаження, що призводить до значного зниження напруги нижче норми на ввідних клемах щитів управління глибинними насосами і тому є необхідність заміни електропроводу на провід більшого поперечного перерізу.
Крім того, насоси на новому водозаборі, внаслідок неодноразового підтоплення, вийшли з ладу. Після здійснення ремонтних робіт, насоси створюють шум, який перевищує номінальний, що є свідченням невеликого залишкового ресурсу двигунів.

Відсутня проектна документація технічного регламенту експлуатації реконструйованого об’єкту.
Не прокладено альтернативну вітку водогону на випадок виникнення аварійних чи надзвичайних ситуацій на реконструйованому водозаборі.

З моменту підключення на нову ЗТП, споживання електроенергії, при незмінних потужностях, зросли в 2-2,5 рази. Для порівняння подаємо таблицю в якій вказано ріст споживання електроенергії та її вартості з 15 вересня 2009 року по 14 травня 2010 року:



З березня місяця 2010 року, згідно рішення виконавчого комітету Перечинської міської ради, подача води по місту здійснюється по графіку – 12 годин на добу.



Нараховані загальні суми КП "Комунальник" не має змоги сплачувати, так-як наявна ситуація різко погіршує загальний фінансовий стан підприємства.
Тому Перечинська міська рада, депутатський корпус переконливо просить до вивчення ситуації на новому водозаборі в цілому, дати дозвіл на переключення діючих водозабірних споруд на ЗТП №17
Передбачаючи вказану ситуацію, Перечинська міська рада протягом останніх 6 місяців проводила цілий комплекс організаційних заходів, серед яких:

1. Затверджено видатки міського бюджету на 2010 рік, де виділено та поетапно фінансується:
- 27 940грн. на поповнення статутного фонду КП "Комунальник",
- 75 000грн. виділено в якості дотацій на різницю тарифів по воді для населення,
- 50 000грн. на програму фінансової підтримки КП "Комунальник" на 2010 рік;
- 480 000грн. на роботи які виконає КП "Комунальник" по благоустрою та санітарній очистці території міста Перечин.

2. В ході виконання дохідної частини бюджету, кошти на розвиток підприємства КП "Комунальник" будуть збільшуватись.

3. Розроблена і втілюється програма аналізу обставин, що спричинили різкий скачок споживання електроенергії на водозабірних спорудах міста;

4. Керівництво міської ради активно сприяло укладенню угоди між ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго" та КП "Комунальник", щодо реструктуризації заборгованості згідно якої проводиться оплата боргу КП "Комунальник".

Та не зважаючи на всі ці заходи, вирішення проблеми споживання електроенергії на об’єкті нової ЗТП на даному етапі не можливе на рівні міської ради та КП "Комунальник".
Наявна ситуація ще більше ускладнює складний фінансовий стан КП "Комунальник" в цілому. Бо в доповнення  до проблеми по відсутності коштів на оплату непередбачуваних витрат на електроенергію, на фінансовий стан впливає ще й те, що левову частку споживачів послуг підприємства складають фізичні особи громадяни, які в свою чергу боргують за оплату наданих послуг по квартплаті, благоустрою, оплаті за те ж водопостачання.

Тому переконливо просимо Вас сприяти створенню компетентної комісії до якої б увійшли спеціалісти ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго", Перечинської міської ради, КП "Комунальник", яка могла б дослідити викладені обставини, обґрунтованість або безпідставність вимог міської ради, та знайти вирішення перерахованих проблем і не допустити непередбачених ситуацій в зв’язку з відсутністю питної води в місті Перечин.

З повагою,

Депутати Перечинської міської ради:

clipnews.info
09 червня 2010р.

Теги: депутати, звернення, Перечинська міськрада

НОВИНИ: Соціо

23:58
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
» Всі новини