За рахунок Євросоюзу на Закарпатті облаштовано інфраструктуру для велотуристів

Три області Західної України облаштували інфраструктурою для велотуристів. Це передбачено проектом "Велокраїна", який втілила в життя громадська організація "Центр соціальних та ділових ініціатив" за сприяння Євросоюзу та волонтерів-велосипедистів.

За рахунок Євросоюзу на Закарпатті облаштовано інфраструктуру для велотуристів

Тепер мешканці Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей зустрічають туристів на велосипеді не тільки українських, а й з-за кордону. Місцева влада впевнена, що проект зближує Україну з Європою, та чи готовий український бізнес працювати по-європейськи?

Львів’янин Віталій Фарат працює у банку, у вільний час подорожує на велосипеді. Серйозно захоплюється велотуризмом уже 10 років. Розповідає, що дізнався про європейську програму "Велокраїна" два роки тому і відразу долучився до неї як волонтер. За словами Віталія, маршрути "Велокраїни" – це перша в Україні серйозна інфраструктура для велосипедистів.

"Веломаршрути розроблені гарно, на будь-якого велосипедиста, чи він досвідчений, чи новачок. Дуже доступно. Головне, мати мапу в кишені, і все гаразд, розповідає турист. Кожен маршрут пронумерований і має опис, іноді навіть з фотографіями. До кожного маршруту є вказівки залежно від рівня: складний, легкий, середній.Важливі й набір висоти та покриття, по якому проходить шлях. Можна зорієнтуватись за 15 хвилин, навіть будучи в кріслі, що тобі підійде, а що ні".

Дворічна програма "Велокраїна" коштувала Євросоюзу понад 500 тисяч євро. Проект охоплює 8 населених пунктів: Яремче, Ворохта, Яблуниця, Верховина, Коломия, Косів, Рахів та Вижниця. Скрізь тут поставлені пункти велопрокату, велоремонту, мийка велосипедів, стоянки. Необхідні адреси туристи можуть знайти на спеціальних велокартах, які можна отримати в інтернет-мережі або на місцевих автостанціях.

Велосипедна інфраструктура – джерело доходу

Місцеві владці задоволені проектом. Кажуть, що розвиток велотуризму в Карпатах не тільки приведе до регіону більше туристів, а й забезпечить нові робочі місця для населення.

Начальник відділу туризму та рекреації міста Яремчі Юрій Карпін розповів, що зі впровадженням "Велокраїни" місцевий бюджет почав поповнюватись. "Збільшився потік велотуристів. Почали відкриватись прокати велосипедів та туристичного спорядження. Це дає надходження до міського бюджету. У минулому році туристів було дуже багато. Масовість почнеться вже на початку червня, серпень, вересень – це місяці для того, щоб відвідати гори, побути у Карпатах, другу частину своєї відпустки присвятити горам", – зауважує місцевий чиновник.

Не раз українська туристична галузь потерпала від критики через низький сервіс обслуговування. Тому ініціаторам проекту "Велокраїна" було поставлене завдання за допомогою тендеру вибрати найкомфортабельніші готелі регіону і забезпечити їх необхідними зручностями для велосипедистів. Справу зроблено – результат відчутний, розповідає господиня одного з котеджів у Яремчі Оксана Височан. "У першу чергу, це наш основний дохід, можливість жити, розвиватись, навчати своїх дітей", – каже вона.

Єдине, що ініціаторам проекту наразі не вдалось зробити, це змінити ставлення місцевого бізнесу до туриста. Відпочивальників тут розглядають, у першу чергу, як джерело доходів. А щоб стати ментально європейськими, українці мають навчитись самостійно дбати про розвиток свого краю.

Радіо Свобода
09 червня 2010р.

Теги: велотуризм, мршрут, інфраструктура, інвестор

НОВИНИ: Соціо

11:03
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 3
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини