На Закарпатті збільшать премії за звання найкращого населеного пункту

Як відомо, 24 квітня 2009 року обласна рада на 24 сесії ухвалила рішення "Про проведення щорічного обласного конкурсу "Населений пункт найкращого благоустрою і зразкового громадського порядку".

На Закарпатті збільшать премії за звання найкращого населеного пункту

За мету ставилось – визначити переможців серед населених пунктів, які домоглися найкращих результатів, зокрема, щодо активізації діяльності органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, правоохоронних органів, підприємств, установ, організацій, громадськості на виконання програми соціально-економічного розвитку населеного пункту, забезпечення громадського порядку в населених пунктах області; проведення капітального та поточного ремонту комунального житлового фонду, та адмінбудівель; реконструкції, ремонту та утримання у належному санітарному стані вулиць, доріг, шляхопроводів і переходів, залізничних переїздів, забезпечення розвитку та сталої роботи технічних засобів регулювання дорожнього руху, зовнішнього освітлення, водопостачання та водовідведення; робіт, пов’язаних з охороною довкілля, збереження наявних і створенні нових парків, скверів та інших об’єктів зеленого будівництва; впровадження сучасних технологій санітарного очищення населених пунктів, утилізації та знешкодження твердих побутових відходів; підвищення ролі громадян в охороні громадського порядку, створенні належних умов для праці, відпочинку та побуту громадян, сприянні вихованню у населення культури поведінки в побуті, громадських місцях, підтриманні належного порядку в місцях спільного користування, парках, стадіонах, кладовищах тощо.

Чи вдалося досягти поставлених цілей? Про це - у розмові з заступником керуючого справами виконавчого апарату облради Михайлом Пригарою.

 - Почну з того, що проведення щорічного обласного конкурсу „Населений пункт найкращого благоустрою і зразкового громадського порядку” дає реальну можливість самоврядній громаді заробити реальні гроші, які в умовах кризи можуть суттєво поліпшити її фінансовий стан. Адже призом для переможців є не лише дипломи обласної ради і облдержадміністрації, а й субвенції з обласного бюджету на розвиток інфраструктури населених пунктів. Розмір субвенції торік становив від 10 до 50 тисяч гривень.

Конкурс проводиться за трьома категоріями населених пунктів:

- I категорія - міста обласного значення;                                                                                                                                - ІІ категорія - селища, міста районного значення;
 - IIІ категорія – села.

Іншими словами, ставилось за мету матеріально зацікавити у праці громаду на благо всіх від літнього до малого. Адже благоустрій, як пафосно це не звучало б, насамперед - візитна картка кожного населеного пункту. Недарма на цьому неодноразово наголошував керівник облради Михайло Кічковський і на засіданнях координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради, і на нарадах з участю керівників районних рад і депутатів різних рівнів.

Коли ж конкурсна комісія відповідно до Положення почала розгляд матеріалів, що надійшли з місць, то всі зійшлись на тому, що окремі самоврядні громади активно, навіть енергійно, включилися в роботу, що вселяло дух оптимізму й віру в них, інші – ні. І це - тривожило. Адже самі по собі гроші ні від кого не надійдуть і просто так з неба не впадуть. А їх у самоврядних громадах на все і так не вистачає.

Після жвавого обговорення матеріалів члени конкурсної комісії визначили переможців. Перше місце було присуджено с. Кам’яниця Ужгородського, друге – с. Білки Іршавського, третє – с. Поляна Свалявського районів.

Найкращим селищем міського типу визнано Великий Бичків Рахівського району.

Тоді ж поважна комісія рекомендувала внести зміни у відповідне рішення облради щодо проведення щорічного обласного конкурсу „Населений пункт найкращого благоустрою і зразкового громадського порядку”, збільшивши суму винагороди переможців, а також додати до показників-критеріїв рівня благоустрою території міста, селища, села ще один, як на думку членів комісії, надто важливий показник - виконання дохідної частини бюджету.

На 27 сесії депутати облради внесли зміни та доповнення до рішення від 24 квітня 2009 року №849 „Про проведення щорічного обласного конкурсу „Населений пункт найкращого благоустрою і зразкового громадського порядку”, відповідно до яких розмір субвенції було збільшено вдвічі.

Таким чином, від тепер становитиме:

для міст обласного значення перша премія - 100 тис. грн.,

для райцентрів і селищ міського типу перша, друга, третя премії - відповідно 80, 60, 30 тис. грн., для сіл - відповідно 60, 40, 20 тис. грн.

Погодьтеся, суми – чималі. Для будь-якої самоврядної громади це - вагома підмога, це - відкритий пошук шляхів вирішення наболілих питань із залученням широких верств населення. Досить тільки проявити ініціативу. І коли громада побачить, що ініціативно працювати - вигідно, то вона підтримає будь-які починання муніципальної влади. Заради піднесення якості життя в селі, селищі, місті та області в цілому.

Анна Романенчук
08 червня 2010р.

Теги: премія, конкурс, благоустрій

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини