Юрій Бенца: "На Закарпатті рівень злочинності помітно знизився..."

Нещодавно на розширеному засіданні колегії прокуратури Закарпатської області було підбито підсумки роботи цього наглядового відомства у минулому році, що і стало приводом для розмови з його керівником.

— Насамперед, Юрію Юрійовичу, скажіть, як ви себе почували на колегії Генеральної прокуратури України і як вона оцінила діяльність підпорядкованих вам прокурорів у минулому році?

— Краще ніж дехто із ваших колег у листопаді, коли я на прес-конференції відверто ділився з ними здобутками і прора-хунками в діяльності органів прокуратури області. Чомусь тоді деякі газетярі зосередилися лише на недоліках і до того ж не зовсім точно цитували мої відповіді на свої
запитання...

— Думаю, що в цьому інтерв'ю подібного не буде.

— Не буде, бо немає вагомих підстав для цього, оскільки практично по всіх напрямах прокурорсько-слідчої роботи ми спрацювали краще за попередній рік. На Закарпатті рівень злочинності помітно знизився, не зареєстровано жодного факту бандитизму, менше сталося вбивств, вимагань, крадіжок приватного майна, грабежів, шахрайств, злочинів у сфері обігу наркотиків.
Знижено число важких та особливо важких злочинів. Знешкоджено 11 організованих злочинних груп.

— Це так, але хіба можна вважати доброю роботу правоохоронців, якщо нерозкритими залишились 1712
злочинів?

— За низький рівень їх розкриття (70%) нашу область справедливо критикували і на колеги Генпрокуратури. До речі, як і за розслідування кримінальних справ про хабарництво та злочини з
ознаками корупційних діянь, яких у нас було виявлено тільки 46. Але тут набагато ефективніше мали б працювати спецпідрозділи УМВС та УСБУ, особливо у сфері економіки. Хоча, треба сказати,
правоохоронні органи області у минулому році активніше виявляли факти корупційних правопорушень адміністративного характеру. Складено 134 протоколи, з яких 26 - органами прокуратури, 55 - органами внутрішніх справ, 44 - УСБУ, 9 - ДПА.
Кількість є, а ось якість... Третину адмінсправ судами закрито, а з міліцейських протоколів —
кожний другий. Виходить, згадані показники — не що інше як видимість боротьби з корупцією.
Маємо деякий позитив і у роботі слідчих міліції. Але знову ж, їм на додаткове розслідування судами повернуто 54 кримінальні справи, а прокурорами -59. Крім того, нами скасовано 89 незаконних постанов про порушення кримінальних справ, 785 — про зупинення слідства, 170 — про закриття кримінальних справ. За допущені порушення вимог закону при провадженні досудового слідства та дізнання в минулому році до дисциплінарної відповідальності притягнуто 257 працівників органів внутрішніх справ.

— А чи стали, Юрію Юрійовичу, дисциплінарні стягнення одних "наукою" для інших?

— Для когось стали, а хтось у погонах і далі вважає себе ледь не монархом: одного милує -іншого карає. Нещодавно, наприклад, прокурором Виноградівсь-кого району було порушено кримінальну справу за фактом безпідставного затримання і жорстокого побиття громадянина Т. працівниками місцевого райвідділу міліції. Одного заарештовано, а взяти під варту інших двох учасників побоїща, на жаль, не дав згоди суд. Безумовно, ми інформуватимемо ЗМІ про результати розслідування цієї справи та встановлення винних. Проте вже сьогодні можна вимагати звільнення з органів внутрішніх справ, судячи з діагнозу потерпілого, тих, хто познущався з людини.

— Поки що досудове слідство веде і прокуратура. Кажу „поки що", бо є намір позбавити прокуратуру
цієї функції. До речі, як спрацювали ваші слідчі?

— Верховна Рада прийняла у першому читанні зміни до Кримінально-процесуального кодексу України,
якими передбачається досудове слідство про вбивства та деякі інші злочини проти особи передати міліції. Проте й наші слідчі не залишаться без роботи, бо службові злочини, хабарництво, з ознаками корупційних дій доведеться розслідувати нам. У 2006 році слідчі органів прокуратури області займалися розслідуванням 500 справ, із яких 468 було направлено до суду. Навантаження на слідчого прокуратури області — 1,5 справи на місяць. Це є непоганим показником, враховуючи той факт, що наші слідчі розслідували найскладніші справи про злочини. Правда, не можу змиритися з тим, що на додаткове розслідування судами нам було повернуто 14 справ. Це — майже 3% від направлених до суду, що для нашої області все-таки забагато. Тому поліпшувати якість слідства - актуальне для нас задання на цей рік.

— Важко виміряти моральні збитки, що завдаються злочинними діями. А якою сумою вимірюються матеріальні?

— По закінчених розслідуванням слідчими прокуратури у 2006 році кримінальних справах встановлено 9,7 млн. грн. збитків, із яких відшкодовано 6,1 млн. грн. та накладено арешт на майно на суму понад 2 млн. грн. У сфері економіки винним особам пред'явлено обвинувачення на суму більше 8 млн. грн., відшкодовано під час слідства 5,32 млн. грн. та накладено арешт на майно на суму майже 2 млн. грн.

— Тоді чому в листопаді минулого року ви сказали, що авторитет прокуратури "впав нижче плінтуса"? І яким чином його піднімати?

— Ваші колеги, котрі винесли ці слова у заголовки публікацій з моєї прес-конференції, свідомо чи не свідомо випустили суттєву деталь, а точніше фразу, що передувала тим словам. Йшлося про те, що це було до мого повернення у прокуратуру. Вважаю, що за останній рік-два наш авторитет помітно зріс. Зокрема, Закарпаття чи не єдина область, де переважна більшість кримінальних справ, які було порушено за фактами грубого ігнорування виборчого законодавства, доведені до логічного кінця, тобто до суду. У цьому переліку й справа про обвинувачення екс-голови ОДА І.Різака, розгляд якої триває в апеляційному суді Івано-Франківської області.
А загалом авторитет органів прокуратури області буде зростати пропорційно тому, наскільки ми послідовно і ефективно захищатимемо конституційні права і свободи громадян, у тому числі й через представництво їхніх інтересів у судах. Це, так би мовити, стрижнева функція і одне з найголовніших наших завдань.
Про авторитет прокуратури можна судити з тих 10663 звернень громадян, які надійшли в минулому
році. До речі, запрошую вас до прокуратури у будь-який четвер, коли я проводжу особистий прийом
громадян. Почуєте, чому із своїми проблемами люди приходять саме в прокуратуру. Вони вірять нам, і цю довіру ми високо цінуємо. Звичайно, є і будуть невдоволені, особливо ті, хто не ладить із законом, порушує права і свободи інших людей.

— Що вже тепер робиться, аби усувати виявлені порушення конституційних прав і свобод громадян, а також причин та умов, що їм сприяли?

— Прокурорами внесено органам управління, керівникам підприємств, установ і організацій 1380 приписів, подань та протестів на незаконні правові та нормативні акти. За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 949 посадових осіб, які допустили
порушення конституційних прав і свобод громадян, у тому числі до адміністративної - 386 осіб. З
ініціативи прокурорів громадянам відшкодовано понад 8,8 млн. грн. завданої шкоди. За фактами
грубих порушень цих прав і свобод було порушено 107 кримінальних справ, із яких 90 уже направлено
для розгляду в суди.
Особлива увага приділялась нагляду за додержанням прав і свобод у сфері трудових правовідносин.
Коли йдеться про оплату праці, то прокурорами порушено 24 кримінальні справи. Наприклад, Берегівським міжрайонним прокурором наприкінці року порушена кримінальна справа за фактом невиплати заробітної плати 359 працівникам ТОВ «Закарпатполіметали» за жовтень 2006 року в сумі 287,9 тис. грн. Ця заборгованість керівництвом товариства не була показана у статистичних звітах.
З питань несвоєчасної оплати праці розглянуто 213 подань та приписів, задоволено 48 протестів, за документами реагування притягнуті до відповідальності 163 посадові особи, в тому числі до адміністративної 74. На вимогу прокурорів відшкодовано та погашена заборгованість із зарплати в сумі 6,4 млн.грн.

— Складається враження, що ви задоволені підсумками роботи прокуратури у минулому році...

— Тоді враження вас підвело. Досить сказати, що підсумкова колегія тривала майже чотири години.
Ми критично оцінили роботу кожного прокурора та їхніх заступників, керівників структурних підрозділів обласного апарату. Не буду приховувати недоліки й від читачів газети. Крім уже згаданих, не зовсім задовольняє мене результативність роботи слідчого відділу прокуратури області, те, як ведеться нагляд за додержанням законодавства у сфері агропромислового комплексу.
Набагато активніше треба реагувати прокурорам і на порушення при використанні лісових ресурсів.
Не віриться, що у нас немає правопорушень кримінально-правового характеру при експорті
лісоматеріалів, яким на Закарпатті займаються понад 400 суб'єктів господарювання. Поки що не всі
працівники усвідомили, що підтримання державного обвинувачення є найбільш публічним виявом
діяльності органів прокуратури, тому вимагає високого професіоналізму. При наявності значних сум заборгованості перед бюджетом та фондами соціального спрямування окремі прокурори не заявляли позови про стягнення збитків. Одним словом, працювати є над чим. На це й націлюємо кожного прокурорсько-слідчого працівника.
Іван БЕРЕЗІВСЬКИЙ, "Новини Закарпаття"
19 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 1
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини