В Ужгороді молодь протестувала проти вбивства міліцією студента (ФОТО)

У вівторок, 1 червня, о 10.05 біля центрального входу ГУ МВС України в Закарпатській області свідома молодь провела акцію протесту проти свавілля вітчизняних міліціонерів, які катують та вбивають людей в Україні.

В Ужгороді молодь протестувала проти вбивства міліцією студента (ФОТО)

Учасники пройшли траурною ходою від пам’ятника Тарасу Шевченку до центрального входу обласного управління. Там загиблого студента пом’янули хвилиною мовчання.

Володимир Феськов у своєму виступі зазначив, що сьогодні міліціянти покривають своїх колег, розуміючи що вони (колеги) це обличчя сьогоднішньої системи. Побиття і допити в стінах МВД стали рядовою справою. Часто люди після таких побоїв залишались інвалідами. В нашому випадку, здорового хлопця забрали до відділку, а на ранок він вже в морзі.

Святослав Бабіля, в свою чергу додав, що страшно усвідомлювати те, що людину можуть забрати на вході у гуртожиток; страшно те, що людину можуть вбити у відділку; страшно те, що система покриває ці негідні діяння. Відстояти правду у вбивстві Ігора Індило, це справа честі не лише студентства, а й міліції; справедливість має восторжествувати.

Сьогодні паралельно з основним мітингом у Києві, біля Шевченківського райвідділу міліції, відбулися солідарні акції в Харкові, Івано-Франківську, Кіровограді, Рівному, Хмельницькому, Донецьку, Житомирі, Львові, Євпаторії, Тернополі, Сумах, Вінниці, Дніпропетровську, Луганську, Одесі, Чернівцях.

У всіх містах молодь вимагала, щоб кожен нелюд в погонах, причетний до фактів катування людей, бачив небо України через грати! Адже кожен з присутніх не вірить в те, що міліція не має відношення до загадкових смертей в її службових приміщеннях. Тому вимагає прозорого та справедливого розслідування кожного випадку катувань та принижень співгромадян в офіційних державних установах.

Відтак, учасники ужгородського мітингу зачитали текст звернення до Міністра внутрішніх справ України Могильова А. В. На прохання учасників аби вийшла з управління уповноважена особа, щоб прийняти документ у мітингуючи, ніхто так і не вийшов. При цьому, центральний вхід у ГУМВС був зачинений та затягнутий решіткою зсередини. Тому текст звернення буде передано поштою на адресу Міністерства внутрішніх справ України.

Під час акції мітингуючі також висловили свій протест законопроекту №2450 "Про порядок організації і проведення мирних заходів", який зараз готується до другого читання. Проект Закону пропонує ухвалити механізми заборони мирних зібрань громадськості, що на їхню думку сприятиме ще більшому свавіллю міліціянтів над громадянами України.

На за скінчення, під двері управління було покладено жалобний вінок та фото вбитого студента, як дань пам’яті безневинно вбитого хлопця. Проте, після того як молодь покинула місце мітингу, як вінок так і фото – зникли. Саме три хвилини знадобилося міліції аби їх прибрати. Залишається лише сподіватись, що його буде покладено в іншому зручнішому місці, щоб нагадувало працівникам установи про злочини вчинені їхніми колегами.
Загалом, акції по Україні носять попереджувальний характер. Молодь вимагає аби розслідування справи мало публічні зрушення і винних було покарано. Інакше, мітинги буде продовжено! 
 
 
Для довідки:
 
В одному із гуртожитків Києва дільничний міліціонер забрав студента у районний відділ міліції Шевченківського району, а на ранок батькам запропонували забрати тіло хлопця із моргу.
Про це увечері 26 травня повідомив телеканал “1+1” в сюжеті у випуску новин ТСН. На сайті телеканалу зазначається, що “розтин провели, поки батьки не дізналися про загибель сина, у морзі тіло навіть не дали оглянути. Висновок медексперта відрізняється від офіційної версії”.
19-річний Ігор загинув в ніч на свій перший дорослий ювілей. Із гуртожитку рідного коледжу його забрав сусід-дільничний. Зранку ошелешені вчителі телефонували батькам – приїдьте за тілом свого сина.
Міліція пояснює смерть студента у райвідділі тим, що він кілька разів упав…

 

Міністру внутрішніх справ України
Могильову А. В.
 
ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН
НЕ ХОЧЕМО ПАДАТИ – НЕ ХОЧЕМО ВМИРАТИ!
 
Ми, уповноважені особи мітингу "АКЦІЯ СОЛІДАРНОСТІ В УЖГОРОДІ З ВИМОГОЮ ПОКАРАТИ ВИННИХ У ВБИВСТВІ СТУДЕНТА", що відбувся 1 червня 2010 року біля ГУМВС в Закарпатській області; звертаємось до Вас:
 
Конституція України забороняє катування, заборонена і смертна кара. Проте будь-який візит людини в міліцію може завершитись трагедією.
 
Люди, які перебувають в міліційних застінках викидаються з вікон, як мешканець Шаргорода Ю.Кульбачук; або отримують тяжкі тілесні ушкодження, як мешканець Вінниці Юрій Заболотний; або загадково стають майже інвалідами, як мешканець Шаргорода Анатолій Кулик; або отримують важкі побої, як Кіровоградський підліток Бондар Андрій, або отримати смертельну черепно-мозкову травму як вінничанин Олександр Оніщенко; або гинуть при загадкових обставинах, як студент Ігор Індило.
 
"Ми не знаємо, чому він стрибнув з вікна на четвертому поверсі", "гадки не маємо хто пробив йому голову", "пальцем не чіпали його нирки і печінку", "пісяє кров’ю? Може хворий?", "упав на підлогу і убився, чому – спитайте в нього". Усі ці дешеві "відмазки" українських міліціянтів наша прокуратура визнає як серйозні правові підстави для відмов у порушенні кримінального переслідування тих, хто "приймав" наших співгромадян живими і здоровими, а випускав - хворими, чи мертвими.
 
Оскільки міліція, як завжди, "не винувата", то це означає, що винуваті стіни, підлога, взуття та меблі в міліційних приміщеннях та на міліційних ногах. Відтак ми, українські громадяни, вийшли 1 червня 2010 року о 10 годині по всій країні аби вимагати, щоб кожен нелюд в погонах, причетний до фактів катування людей, бачив небо України через грати! Ми не віримо в те, що міліція не має відношення до загадкових смертей в її службових приміщеннях. Ми вимагаємо прозорого та справедливого розслідування кожного випадку катувань та принижень співгромадян в офіційних державних установах.
 
Ми вимагаємо в найблжчий теждень оприлюднити через ЗМІ результати розслідувань вбивства Ігора Індило та інших злочинів, згаданих в цьому зверненні.
 
Ми будемо виходити на вулиці ще і ще, поки не буде покарано кожного вбивця або ката у формі "правохоронця".
 
Також, просимо переглянути своє рішення про ліквідацію управління моніторингу прав людини в діяльності органів внутрішніх справ – фактично єдиний орган в державі, який здійснював нагляд за дотриманням прав людини з боку правоохоронців та активно співпрацював з громадськістю.
 
Очевидно, що його ліквідація з ціллю економії коштів, себе не виправдає в загальному контексті. Адже економлячи навіть мільйон, ми втрачаємо більше. Ми втрачаємо місток діалогу між міністерством та громадськістю, а також втрачаємо поступ у сфері захисту прав людини. За всім цим не тільки пусті поняття, а й як видно з другого абзацу людські життя.
 
Наголошуємо, що акція 1 червня є неполітичною та не пов‘язана з жодною громадською організацією, жодним формальним, чи не формальним рухом.
 
 
1 червня 2010 року
01 червня 2010р.

Теги: вбивство, міліція, злочин

НОВИНИ: Кримінал

21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
11:22
/ 1
На Закарпатті передали до суду справу ОЗУ, що ввозило з-за кордону наркотики та торгувало ними в області
10:59
У Вонігові на Тячівщині житель Буштина під час пиятики штрикнув ножем у живіт приятеля по чарці
11:02
/ 4
В Ужгороді на площі Петефі "п'яний" Seat розтрощив 3 припарковані авто
11:02
Жителя Великої Паладі Пийтерфолвівської громади затримали біля угорського кордону з пакунками наркотика
22:44
/ 2
У Мукачеві в лікарні померла жінка, яку жорстоко, зі знущаннями, побив колишній чоловік
22:39
/ 2
У Мукачеві на "зебрі" таксі збило літню жінку
22:12
/ 2
В Ужгороді директор ТОВ підробив документи, щоби привласнити орендований комунальний об'єкт вартістю вартістю понад 1 млн грн
» Всі новини