Ірина Мадрига: Шестеро дітей, шестеро внуків та роман, за який отримала "Дебют року"

Вперше почула про письменницю зі Сваляви Ірину Мадригу, коли минулого року вона отримала за свій перший роман "Завербоване кохання" одну із закарпатських літературних премій - "Дебют-2009". Вдалий початок літературної творчості та ювілейний день народження збіглись у часі. Жінка, яка все життя мала потребу писати, але до пори до часу писала лише газетні матеріали, видала свій перший роман, коли у неї вже було шестеро дітей та шестеро внуків.

Ірина Мадрига: Шестеро дітей, шестеро внуків та роман, за який отримала "Дебют року"

З Іриною мене познайомила письменниця Галина Пагутяк – вони ж потоваришували на літературному сайті ПРОЗА.РУ. На цій ділянці інтернет-простору львів’янка, відома письменниця, автор десятків романів, та письменниця-початківець зі Сваляви активно розробляють українську літературну гілку. Ми побачились з Іриною Мадригою у Миколаєві на "Книжковій толоці", а нещодавно зустрілись знову у Львові, куди приїжджала російська письменниця Юлія Мельникова, теж активістка літературного сайту…

Зараз Ірина – вільний художник, хоча багато років працювала у журналістиці: у районній газеті "Вісті Свалявщини", була редактором газети "Трембіта", яку інвестор закрив у 2008 році як збитковий проект. Коли Ірина опинилася без роботи і питання "Що робити?" постало в усій суворій простоті, їй вистачило сили та оптимізму змінити кут зору на останні події. Адже вперше в житті з’явився час для того, аби реалізувати давню мрію. І вона почала писати роман, згадавши про правдиву історію, яка сталася на початку 90-х. Районне КДБ вербує молоду журналістку у свої таємні інформатори, однак між нею та офіцером, з яким їй доводиться співпрацювати, несподівано спалахує кохання…

Навряд чи Ірині вдалося б дописати цей роман, якби не підтримка чоловіка. Ірина вдячна долі за те, що звела її свого часу з чоловіком – Ярославом Мадригою. Він батько двох молодших дітей, і він розуміє те, що Ірині треба більше, аніж сімейні радощі та турботи. Однією з перших читачок цього роману стала Галина Пагутяк, якій Ірина вислала рукопис. Видавництва тим часом відповідали відмовою, а Ірина поступово стала активним користувачем Інтернету і саме там знайшла чимало друзів та однодумців, які теж пишуть, але наразі не мають виданих книжок. А тим часом рукопис роману потрапив до подруги дитинства Анжели Ман, яка й стала разом із своїм чоловіком спонсорами видання книжки. Роман під назвою "Завербоване кохання" вийшов у видавництві Мирослава Дочинця "Карпатська вежа".

- Ірино, коли ви пишете?

- У мене нині був спір з чоловіком. Він мені каже: "Ти займаєшся вдома улюбленою справою". А я йому відповідаю: "Терпіти не можу цю улюблену писанину!". Але якщо є зобов’язання щось написати - перед самою собою зобов’язання, необов’язково перед іншими людьми, то я пишу, аж поки мої діти не повернуться зі школи. Тобто увесь дообідній час. А після обіду, коли дозволяє погода - йду на свою гору. Не дозволяє - щось малюю або опрацьовую знімки для фоторепортажів. Але що б я не робила - в каструлі на плиті має щось булькати, пральний автомат може собі гудіти  - під ніч на балконі білизну вивішу. В суботу порядкуємо всі разом у хаті, а в неділю - байдики б’ємо чи їдемо в Поляну до моїх батьків. Якщо дітей немає в неділю, наприклад, їх кудись забрала з собою Марина (моя найстарша дочка), то я також можу посидіти за комп’ютером.

- Що зараз пишете?

- Закінчую формувати книжку перекладів російських письменників "Мантриця", до якої увійдуть мої переклади та переклади Галини Пагутяк. Готую до виходу у світ і збірку власних поезій. Видавати її буду в Мукачевому, у видавництві "Карпатська вежа", яке належить моєму другу з дитячих років письменнику Мирославові Дочинцеві. Ця книжка побачить світ, як і попередня - роман "Завербоване кохання", як плід дружньої підтримки моїх творчих задумів з боку моїх родичів та друзів. І ще один несподіваний сюрприз готую: працюю над романом "Тройка красных белок", який пишу російською мовою.

- Як даєте собі раду із часом?

- Часу бракує. Бо не дають спокою ще й лаври фотохудожника та комп’ютерного художника. Тепер у мене період фотографування і малювання. Ще й стоїчно сиджу в Інтернеті і зазираю на сторінку "Українська Географія Сайту на Прозі", яку ми з Галею Пагутяк створили для того, щоб українці мали куди йти до свого по своє, своєму навчатися й чужого не цуратися. Найближчі плани - махну до Санкт-Петербурга, а повертатися буду "Золотим Кільцем Росії" з відвідинами Москви, бо там у мене з’явилася купа друзів-письменників. Наші російські колеги,  як, наприклад, Ілля Бек, Віктор Меркушев вчаться української, навіть пишуть нам листи українською. А деякі - як Віталій Щербаков, перекладають з української на російську Галю Пагутяк, наприклад. Своє "Завербоване кохання" я сама переклала для сайту, однак з допомогою Ірини Серебрякової - дівчинки з Севастополя, яка кілька років тому виграла конкурс Петра Яцека, а нині навчається у Києві...


Довідка від автора

Народилася 1959 року в селі Вучковому Міжгірського району. Жила все життя на Закарпатті, з коротеньким періодом у ранньому дитинстві, коли кілька років провела у дідуся й бабусі на Ставропіллі. Тоді ж навчилася читати - на "Мертвих душах" Гоголя. Російської філології Ужгородського національного університету не закінчила, бо вискочила заміж, і почали народжуватися діти… Все трудове життя - провінційна журналістика, співпраця з обласними виданнями, епізодичні публікації у столичних виданнях.

Діти: Марина, Олександр, Юлія, Максим, Олексій, Ірина. Різниця між старшою і молодшою дочками – 17 років.


На фото: "Малювати" на комп’ютері Ірина навчилась завдяки Юрію Діхтяру –харків’янину, з яким дружить на сайті ("дуже талановитий автор, який пише фентезі і містику"). Він дав посилання на цікаву он-лайн "малювалку", і Ірина почала освоювати графічні програми...

Галина Вдовиченко, "Високий Замок"
28 травня 2010р.

Теги: Мадрига, роман, журналіст

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини