В Словаччині заборонили подвійне громадянство

Депутати Національної Ради СР затвердили поправку до "Закону про громадянство". Її прийняттю передували бурхливі дискусії. У результаті "за" проголосувало 90 депутатів, проти було 7 голосів. Партії, що їх підтримують етнічні угорці, - СМК (Партія угорської коаліції) і Хіт-Міст проігнорували голосування. Депутати від найсильнішої опозиційної партії СДКУ утрималися.

В Словаччині заборонили подвійне громадянство

Поправка до "Закону про громадянство" передбачає втрату словацького підданства тими особами, хто на добровільній основі зробить кроки до отримання громадянства іншої держави. Як заявив прем'єр СР, лідер правлячої партії СМЕР Роберт Фіцо, з прийняттям нового закону ніхто не буде позбавлений словацького громадянства. Новий нормативний акт буде стосуватися тільки тих осіб, які крім словацького громадянства захочуть прийняти і підданство іншої держави.

Новеллізація закону про громадянство була реакцією СР на рішення депутатів Угорського парламенту затвердити закон, що передбачає спрощену процедуру придбання угорського громадянства для угорців, які проживають за кордоном. Словацька закон допускає подвійне громадянство тільки в тих випадках, коли воно було придбано в результаті укладення шлюбу або народження дитини в сім'ї батьків, які мають різне підданство.

Подвійне громадянство СР визнає з багатьма державами. Наприклад, з Чехією. Як підкреслив міністр закордонних справ СР Мирослав Лайчак, з ЧР у нас особлива ситуація, у нас було спільне держава, і частина громадян цих республік мають подвійне громадянство.

У спірному з Угорщиною питанні про подвійне громадянство Словаччину повністю підтримала чеська сторона. Президент Вацлав Клаус запросив словацького посла в Празі Петра Брня у свою резиденцію на Празький Град, щоб висловити солідарність зі словацьким керівництвом. Вацлав Клаус переконаний в тому, що проблематика подвійного громадянства дозволяється тільки в ході переговорів з урахуванням інтересу обох сторін.
 
Верховний комісар ОБСЄ з питань національних меншин Кнут Воллебек висловив критичні зауваження на адресу Угорщини, яка прийняла закон про подвійне громадянство на етнічному принципі і без урахування постійного проживання. Верховний комісар рекомендував Будапешту консультуватися з Братиславою в дусі добросусідських відносин.
 
Закон про подвійне громадянство в Словаччині підтримують лише угорські партії. Голова Партії угорської коаліції СМК Чакі заявив про те, що багато депутатів від його партії хочуть отримати угорське підданство і не мають наміру виходити із словацького громадянства. Його колеги по партії не будуть повідомляти, коли вони приймуть угорське громадянство, але, якщо у зв'язку з цим у кого-небудь з них виникнуть проблеми, то вони звернуться до Конституційного суду СР або до Європейського суду з прав людини. Інша угорська партія в Словаччині - Міст-Хіт вважає, що новий закон про запобігання подвійного громадянства буде служити для залякування громадян.

Проти угорського закону про подвійне громадянство виступили всі словацькі політичні партії. Однак думки щодо заходів із протидії цьому закону розійшлися. Лідкер СДКУ Мікулаш Дзурінда наполягав на тому, щоб угорська закон про подвійне громадянство не поширювався б на території Словаччини. Лідер СДКУ піддав критиці закон про подвійне громадянство, проте він проти позбавлення етнічних угорців словацького підданства. Закон про громадянство повинен підписати Президент СР Іван Гашпарович.

28 травня 2010р.

Теги: подвійне громадянство, Словаччина, Угорщина

Коментарі

Прохожий 2010-06-01 / 09:52:00
А что будет, если в ЕС будет введен единый, евросоюзовский паспорт? Или, например, в ООН решат, что для обеспечения равных прав ЧЕЛОВЕКА по всему шарику вводится единое удостоверение личности? Ведь по сути, господа комментирующие, суть этой возни с двойным-тройным гражданством для каждого ЧЕЛОВЕКА лично - сводится именно к защите его прав на более высоком уровне. Ведь политические, межгосударственные проблемы решаются другими способами, особенно сейчас, в 21 веке. Не так ли?

ember 2010-05-31 / 20:11:00
Ivan, shto u tebja plastinka zajelasj:)))

ІВАН 2010-05-31 / 16:18:00
Угорські шовініст-ревізіоністи таки догрються..Малюсінький народ, але високомірно відноситься до набагато більших. Мадярські шовіністи провокують негативне відношення до угорців у ВСІХ сусідніх народів: українців, словаків, сербів, румунів, навіть австрійців (із-за Бургенланду). З глузду з"їхали?. Так зашкодите власному народові. Вас не навчили, що такі дії вже тричі приводили угорців до національних катастроф - у 1849, 1919, 1945 рр.

ember 2010-05-30 / 17:57:00
Izvinjajusj:

уьиук 30.05.2010 17:56

Хід-Міст

уьиук 2010-05-30 / 17:56:00
Хід-Міст

ember 2010-05-30 / 17:54:00
Adminu: ne Khit-Mist, a Híd-Mist (Híd po vengerski to zhe samoe shto Mist po slovatski: Most).

Smeshno, kogda Lajcak govorit shto s Chekhiej osobye otnoshenija, potomu shto u nikh bylo odno gosudarstvo. Dlilosj vsjo eto vsevo semdesjatj chemto let. A vot vsja territorija nyneshnej Slovakii (Felvidék) bolshe chem tysjachu let byla organicheskoj chastju vengerskovo korolevsta. Byli vremena kogda stolitsej Vengrii byl Pozhony (Bratislava). Javno dvojnoj podkhod: chekham razreshaem (70 let), vengram-avtokhtonam zapreshchaem. Povedenie vorovskoe: slovatskie politiki chuvstvujut, shto bolshe chem 600 tysjach vengrov okazalisj ne sovsem chestno v ramkakh Slovakii.

Siljno perezhivatj ne nado: u sosedakh vybory, i vidimo kak i levye, tak is pravye partii okhotjatsja za uljtranatsionalisticheskie golosa. Zakony prinimajutsja, zakony otrmenjajutsja. Eto kstati ne pervyj takoj duratskij zakon slovatskikh politikov.

V materiale ne napisano: vse ostaljnye sosedy prinjali novyj vengerskij zakon spokojno. Vse - Bukharest, Zagreb, Beograd, Viden, Ljubljana - zajavili: eto vnutrenneje delo Budapesta. U vsekh perechislennykh stranakh davno vedeno dvojnoe grazhdanstvo.

Kstati spokojno prinjala zakon i ukrajinskaja storona. Ministr - togda jeshcho priznachennyj - inostrannykh del Vengrii, Martonyi pobyval v Kijkeve, vjol peregovory i so svoim kollegoj, i s premier ministrom Ukrajino. Oni tozhe otneslisj k etomu s ponimaniem. I delali praviljno: vo pervykh podkarpatskie vengry ne prosili ukrajinskoe grazhdanstvo (kak i sovetskoe), no im eto polozheno imetj vedj oni avtokhtony. Vo vtorykh: eto delo simvolicheskoje, nichem dlja ukrajinskovo gosudarstva ne grozit (slabaja strana, kotoraja boitsja tovo, shto paru neschastnyklh desjatkov tysjach svoikh grazhdan budet imetj jeshcho odno grazhdanstvo, boitsja tovo, chevo ni adna jevropejskaja strana ne boitsja. A vedj shumjat kak raz tak nazyvaemye evropeery.

tik tak 2010-05-29 / 11:28:00

Ja madyaronszkyj idiot. Mavu szpravku od dochtora

Istvan 2010-05-28 / 21:22:00
Чому???

Дейнека 2010-05-28 / 15:26:00
Треба і в нас заборонити і позбавляти перекинчиків українського.

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини