Закарпатські податківці провели "круглий стіл" по "детінізації" зарплати

Одним із пріоритетних напрямків роботи органів державної податкової служби є контроль за дотриманням роботодавцями чинного законодавства при виплаті заробітної плати. Заробітна плата в "конвертах" не тільки порушує права найманого робітника, але й приносить збиток державі, шкодить її соціальній та фінансовій стабільності. Саме тому проблема легалізації заробітної плати сьогодні визначена урядом як першочергова.

Закарпатські податківці провели "круглий стіл" по "детінізації" зарплати

Зустріч за "круглим" столом на таку тему відбулася у залі засідань Державної податкової адміністрації у Закарпатській області. Крім організаторів – ДПА в області — участь у засіданні взяли керівництво та представники головних управлінь облдержадміністрації, ГУМВС у Закарпатській області, прокуратури, головного управління Пенсійного фонду у Закарпатській області, територіальної державної інспекції праці, представництва Держкомпідприємництва, територіального відділення АППУ, обласної ради профспілок тощо.
 
Заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, відкриваючи засідання, відзначив, що у більшості місцевих бюджетів податок з доходів фізичних осіб складає від 75% до 95%, тобто є основним джерелом надходжень. Виведення заробітної плати "із тіні", недопущення виплати працюючим заробітної плати нижче встановленого законодавством рівня, "в конвертах" та затримки виплати заробітної плати сьогодні є пріоритетним завданням влади. І аби з цим завданням упоратися, необхідно консолідувати зусилля органів виконавчої влади, контролюючих та правоохоронних органів.

Як наголосив голова ДПА у Закарпатській області Василь Іванчо, тема "круглого" столу дуже важлива і для кожного закарпатського села, міста, області та й держави в цілому. На жаль, багато суб’єктів господарювання області й далі продовжують виплачувати зарплату своїм працівникам "у конвертах", порушуючи при цьому, з одного боку, законодавство — у частині мінімізації своїх доходів та витрат, з іншого — права громадян, які працюють на підприємстві, на забезпечення соціальних гарантій.  І основна причина такого явища – недостатня міра відповідальності працедавця за нелегалізованого працівника, як це є, приміром, за кордоном. Максимально виправити ситуацію може лише зміна законодавства, яке регулює цю сферу.

Органи державної податкової служби області у межах своєї  компетенції систематично вживаються заходи для того, аби суттєво зменшити обсяги тіньової зарплати. Використовуються всі можливі засоби впливу: зустрічі за "круглим столом", роз’яснювальна робота, у т.ч. через ЗМІ, щодо дотримання норм чинного законодавства керівниками підприємств, установ та організацій.
 
 Однак випадки, коли фіксуються порушення податкового законодавства і законодавства про оплату праці, ще є непоодинокими. До прикладу, під час оперативних перевірок cуб’єктів господарювання (станом на 1 травня 2010 року) працівниками податкової служби області виявлено понад 1500 найманих осіб, з якими не було укладено трудових угод. Уже залучено до оподаткування 1415 громадян, у результаті чого до бюджету додатково надійшло 154 тисячі гривень.

Дуже важливим, наголосив В.Іванчо, є змінити рівень мислення найманих працівників щодо отримання зарплати у "конвертах". Фактично такий спосіб отримання зарплати це відсутність майбутнього, як у людини  так і у громаді, де ця людина проживає.  Адже сплата податку з доходів фізичних осіб  – це і виконання конституційного обов’язку, і плата громаді за послуги, які вона надає (стан доріг, безпека, освіта, лікування тощо).

Метою засідання "круглого" столу є покращення взаємодії органів виконавчої влади, контролюючих органів та громадських організацій у подоланні нелегальної зайнятості населення, виплати заробітної плати без сплати податку з доходів фізичних осіб і внесків на загальнообов‘язкові пенсійне страхування і прийняття рішення щодо спільних заходів, спрямованих на детінізацію доходів та відносин у сфері зайнятості населення, підкреслив В.Іванчо.  Адже виправити ситуацію щодо легалізації заробітної плати та доходів отриманих громадянами в цілому можливо тільки при чіткий координації зусиль всіх державних установ, керівники яких присутні у залі. Саме тому на завершення зустрічі присутні прийняли план спільних заходів, до якого увійшли всі побажання та пропозиції.

19 травня 2010р.

Теги: зарплата, заробітна плата, роботодавці

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини