Торік на Закарпатті збитково спрацювало 50 підприємств (ДОПОВНЕНО)

Важливість стабільної діяльності крупних підприємств Закарпатської області, вплив результатів роботи бюджетоутворюючих суб'єктів господарювання на наповнення бюджетів всіх рівнів, що є гарантією соціальної стабільності в регіоні, є вагомим. Тому конструктивний діалог між податковою службою та цією категорією платників податків є надзвичайно важливим. А забезпечення сприятливих умов для ведення бізнесу є сьогодні одним із найважливіших завдань для податківців Закарпаття. Така думка була лейтмотивом зустрічі, зініційованої головою ДПА в області Василем Іванчо та за підтримки голови облдержадміністрації Олександра Ледиди з керівниками бюджетоформуючих підприємств краю.

Торік на Закарпатті збитково спрацювало 50 підприємств  (ДОПОВНЕНО)

На початку засідання голова ДПА в області В.Іванчо, зокрема, наголосив, що з року в рік сумлінні платники податків сплачують десятки мільйонів гривень до бюджету.  Це, зокрема, ВАТ "Закарпаттяобленерго" -  23,8 млн. грн., ЗАТ "Єврокар" – 13,3 млн. грн., УАП ТОВ "Фішер – Мукачево" – 11,2 млн. грн., ТОВ "Ядзакі Україна" – 8,4 млн.грн, ТОВ "Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед" – 5,5 млн. грн.
 
Однак фінансово-економічна криза не могла не позначитися і на діяльності цих підприємств, зазначив В.Іванчо. Так, починаючи з IV кварталу 2008 р. відслідковується нестабільна робота більше половини промислових підприємств області, які знизили обсяги виробництва. І вже за підсумками минулого року порівняно з 2008 роком  сплата податку на прибуток цими підприємствами зменшилася на 163,8 млн. грн.

Для присутніх не секрет, сказав Василь Іванчо, що недосконалість чинного податкового законодавства дає можливість платникам податків, не порушуючи його, обійти окремі законодавчі норми. Однак значна частина підприємців все-таки сумлінно сплачує податки, інша ж вміло користується прогалинами у законодавстві. Податкова служба все це добре знає і у кожній конкретній ситуації зважує всі чинники, які впливають на результати роботи підприємства.

На зустрічі було порушено ряд проблем, які хвилюють сьогодні і представників бізнесу, і податкову службу. Це – насамперед, питання відшкодування ПДВ, яке нині є актуальним для всієї України. За словами керівника податкової служби області, мінімізація сплати недобросовісними платниками ПДВ призводить до зниження ресурсу для відшкодування цього податку, закладеного у бюджеті. Внаслідок цього чесні бізнесмени потерпають від несвоєчасного повернення обігових коштів на підприємства.

Підприємці, зі свого боку, висловили ряд, пропозицій щодо покращення співпраці з органами виконавчої влади, зокрема податковою службою та поділилися проблемами, які їх сьогодні хвилюють.

Голова облдержадміністрації Олександр Ледида зазначив, що головне завдання влади сьогодні – максимально сприяти суб’єктам господарювання у веденні бізнесу. І висловив готовність надати допомогу та підтримку. Для цього присутні найперше домовилися проводити такі зустрічі щонайменше один раз на квартал, а в разі нагальної потреби – і частіше.

Василь Іванчо наприкінці засідання "круглого столу" також запевнив керівників та представників бюджетоутворюючих підприємств у тому, що керівництво податкової служби завжди готове йти назустріч сумлінним платникам та допомагати у межах своєї компетенції та можливостей у вирішенні їх проблем. Подібні зустрічі є надзвичайно корисними для обох сторін, причому можна зустрічатися як за "круглим столом", так і в індивідуальному порядку. Перешкод для цього немає жодних. Василь Васильович також подякував всім за взаєморозуміння та партнерські відносини.

Трохи іншу тональність носила наступна зустріч – з керівниками підприємств, що декларують від’ємне значення оподаткування. Як підкреслив голова ДПА у Закарпатській області Василь Іванчо, ця зустріч викликана необхідністю відкрито обговорити окремі проблеми, що стосуються результатів фінансово-господарської діяльності таких підприємств.

У минулому році в Закарпатті 50 підприємств спрацювали збитково. Загальна сума збитків становить 292 млн. грн. Порівняно з 2008 роком їх кількість зменшилась на 5, зменшилась також на 7,7 млн. грн. і задекларована сума збитків. Найбільша кількість збиткових підприємств у м.Ужгороді та Ужгородському районі по 11 підприємств, ще 5 таких підприємств працює на Рахівщині.

Особлива увага, за словами В.Іванчо, приділяється органами податкової служби роботі з так званим суб’єктам підприємницької діяльності -"мінімізаторам", тобто підприємствам, які при значних валових доходах мають мінімальне податкове навантаження. Таких  підприємств  в області минулого року було 34. Турбує те, що серед так званих "мінімізаторів" більше половини – підприємства торгівлі і громадського харчування, що є абсолютно нелогічним.

Серед факторів, які негативно впливають на податкову віддачу, В.Іванчо назвав низьку торгову націнку, здійснення операцій "нетипового експорту", відображення у складі валових витрат підприємств маркетингових послуг, плати за оренду торгових приміщень, відсотків за користування банківськими кредитами, формування витрат за допомогою послуг суб’єктів підприємництва, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування.

В.Іванчо наголосив, що перед податковими органами області сьогодні стоїть завдання щодо посилення контролю за дотриманням чинного податкового законодавства, активізації роботи з викриття тіньових процесів в економіці та наповнення бюджетів усіх рівнів. Керівник ДПА в області висловив сподівання, що присутні керівники підприємств після зустрічі, розуміючи важливість завдань, поставлених урядом, долучаться до когорти сумлінних платників області.

ДПА в Закарпатській області
18 травня 2010р.

Теги: бюджет, податки, Ледида

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини