На Міжгірщині затвердили районний бюджет та визначили орієнтири діяльності

У четвер 13 травня у Міжгір'ї відбулася чергова сесія районної ради, на якій народні обранці та запрошені обговорили важливі питання забезпечення життєдіяльності Міжгірщини на поточний період та перспективу.

На Міжгірщині затвердили районний бюджет та визначили орієнтири діяльності

Перед тим, як голова районної ради Іван Ярема оголосив порядок денний, депутат райради Микола Микулін вніс пропозицію про відкладення вирішення головного кошторисного питання району на наступний тиждень, однак більшістю голосів роботу зібрання було продовжено. Іван Васильович також поінформував учасників сесії про те, що напередодні всі питання порядку денного обговорювались у постійних комісіях та на засіданні президії, а зауваження і пропозиції з головних питань узагальнено та включено до проектів рішень.

Відтак після обрання лічильної комісії та секретаріату “Про затвердження Програми соціально-економічного розвитку Міжгірського району на 2010 рік” доповідав перший заступник голови райдержадміністрації Василь Радовецький.

Після відповіді на запитання окремих депутатів Василь Степанович порекомендував селищній та сільським радам також на своїх чергових сесіях обговорити плани економічного і соціального розвитку населених пунктів із врахуванням районної Програми та затвердити заходи щодо їх реалізації. Доповідач пропонував управлінням і відділам РДА, районним підрозділам органів виконавчої влади здійснити необхідні заходи, спрямовані на виконання завдань, визначених зазначеною Програмою та забезпечити втілення в життя наміток економічного і соціального розвитку району на 2010 рік згідно з функціональними обов’язками.

Після прийняття рішення у питаннях “Звіт фінансового управління районної державної адміністрації про виконання районного бюджету за І квартал 2010 року” та “Про затвердження районного бюджету на 2010 рік” доповідала начальник фінансового управління РДА Надія Юртин. Вона, зокрема, відмітила, що в основу формування розрахункових показників доходів, видатків та міжбюджетних трансфертів місцевих бюджетів на 2010 рік покладено вимоги діючого Бюджетного кодексу України.

Програмними пріоритетами формування бюджетної політики на цей рік є прогнозування збалансованих показників місцевих бюджетів, оптимальність витрачання бюджетних коштів та збереження виправданої у попередніх роках бюджетної практики щодо методик та механізмів обчислення обсягів міжбюджетних трансфертів між державним та місцевими бюджетами.

Контрольні показники щодо загального та спеціального фондів бюджету району Міністерством фінансів України на 2010 рік доведено у сумі 165795,2 тис. грн., що більше, ніж у 2009 році (135763,0 тис. грн.) на 30032,2 тис. грн. або на 22,1 проц., у тому числі:

-доходи, які враховуються у міжбюджетні трансферти більше на 2363,5 тис. грн. або на 19,2 проц., а до фактичних надходжень на 1179,7 тис. грн. або на 8,8 проц.;
- доходи, які не враховуються у міжбюджетні трансферти більше фактичних надходжень 2009 року на 358,1 тис. грн. або на 18,6 проц.;
- дотація вирівнювання більше на 20527,2 тис. грн. або на 27,2 відсотка;
- субвенція з Державного бюджету України на допомоги сім'ям з дітьми та пільги окремим категоріям громадян більше на 14796,7 тис. грн. або на 41,5 проц.;
- видатки на утримання бюджетних установ району більше на 22890,7 тис. грн. або на 26,1 проц.

Формування проекту районного бюджету на 2010 рік визначалося з урахуванням фактично отриманих у минулі роки надходжень за окремими основними джерелами та основних прогнозованих показників економічного і соціального розвитку району на 2010 рік.

Таким чином, обсяг доходів загального фонду районного бюджету, який враховується при визначенні міжбюджетних трансфертів, розраховано у сумі 8844,5 тис. грн. або 60,4 проц. бюджету району, в тому числі податок з доходів фізичних осіб — 8552,5 тис. грн. або 96,7 проц., надходжень та плата за землю — 303,0 тис. грн. або 3,3 проц.

По доходах загального фонду, які не враховуються при розрахунку міжбюджетних трансфертів, розрахована сума 23,0 тис. грн., що на 3,0 тис. грн. більше 2009 року.

По спеціальному фонду розраховано надходження платежів у сумі 1032,5 тис. грн., у тому числі від продажу землі несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів — 145,0 тис. грн.; власні надходження бюджетних установ — 160,0 тис. грн. та субвенція з державного бюджету на надання пільг окремим категоріям громадян на комунальні послуги — 727,5 тис. грн.

Видатки загального фонду районного бюджету розраховано в сумі 155842,5 тис. грн., які власними доходами забезпечуються на 5,7 проц., а решта видатків 94,3 проц. — дотацією та субвенцією з державного бюджету. У порівнянні із затвердженими видатками 2009 року на поточний рік видатки розраховано більше на 36132,9 тис. грн. або на 30,2 відсотка.

По спеціальному фонду видатки розраховано у сумі 1032,5 тис. грн., це бюджет розвитку — 145,0 тис. грн., видатки на утримання бюджетних установ за рахунок власних надходжень — 160,0 тис. грн. та субвенція на відшкодування витрат з комунальних послуг окремим категоріям громадян — 727,5 тис. грн.

Відповідно до статті 43 Закону України “Про Державний бюджет України на 2010 рік” всі бюджетні установи забезпечені асигнуваннями на оплату праці трудівників відповідно до встановлених чинним законодавством умов оплати праці і розміру мінімальної заробітної плати та на проведення розрахунків за використані енергоносії. Крім того, передбачено асигнування на оплату медикаментів, продуктів харчування та інших поточних видатків. На 2010 рік передбачено капітальні видатки закладам освіти і культури на суму 4236,5 тис грн., що більше, ніж у 2009 році (1702,5 тис. грн.) на 2534,0 тис. грн. або у 2,5 рази. Але за рахунок зменшення нерозподілених видатків у порівнянні з минулим роком на 1168,8 тис. грн. або у 2,1 рази нема можливості при затвердженні районного бюджету передбачити видатки на реалізацію Програм, які було затверджено на попередніх сесіях районної ради, тому 331,3 тис. грн. розподілено на Програми, де потребують виплати заробітної плати та інші соціальні виплати.

У міжсесійний період від керівників бюджетних установ, які фінансуються з районного бюджету та господарських організацій, надійшли клопотання на ім'я голів райдержадміністрації та районної ради про виділення коштів на погашення заборгованості, яку було непроплачено Держказначейством у грудні 2009 року і кошти рахуються у вільних залишках районного бюджету по загальному і спеціальному фондах у сумі 2130,2 тис. грн. Розглянувши клопотання, внесено пропозицію за рахунок вільних залишків загального та спеціального фондів виділити кошти у сумі 2130,2 тис. грн. на погашення заборгованості, яка рахувалась за станом на 1 січня 2010 року згідно з додатком 1 та 30,0 тис. грн. на будівництво пам'ятника афганцям-інтернаціоналістам.

Крім цього, головні розпорядники бюджетних коштів подали клопотання про внесення змін з видатків у межах затверджених асигнувань на їх галузі як по загальному фонду, тобто зменшити капітальні видатки та збільшити видатки на будівництво, добудову та реконструкцію закладів освіти — 359,1 тис. грн. та культури — 500,0 тис. грн., тобто на загальну суму 859,1 тис. грн. Також зменшити видатки на проведення змагань у сумі 60,0 тис. грн. і направити на фінансову підтримку футбольної команди “Верховина” — 50,0 тис. грн. та федерацію футболу Міжгірщини — 10,0 тис. грн.

Попри всі труднощі, які виникали у першому кварталі 2010 року, район достойно справився з виконанням дохідної частини, а окремі показники були кращими за відповідний період 2009 року. Так, дохідна частина загального фонду районного бюджету виконана на 124,0 проц. або більше надійшло у сумі 367,7 тис. грн. А у порівнянні з надходженнями минулого року надійшло податкових платежів більше на 76,8 тис. грн. або на 4,2 відсотка. Відповідно до статті 79 Бюджетного кодексу України фінансування видатків здійснювалось за тимчасовими розписами, тобто 1/12 обсягу видатків 2009 року. В першому кварталі цього року забезпечено всі необхідні видатки для функціонування бюджетних установ основних галузей соціально-культурної сфери: освіти, культури, охорони здоров'я, соціального захисту та соціального забезпечення, фізичної культури і спорту. В зв'язку з цим довелося не проводити капітальні видатки та дещо обмежити не першочергові видатки і всі фінансові ресурси спрямовувалися на забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та оплату енергоносіїв і комунальних послуг цих установ, щоб не допустити виникнення кредиторської заборгованості.

В останньому питанні порядку денного “Про структуру виконавчого апарату райради” доповідав голова райради Іван Ярема. Після прийняття відповідного рішення обговорено деякі питання у порядку денному “Різне”, а також керівники району Іван Ярема та Іван Роман відповіли на запитання учасників зібрання.

Іван Петруляк, "Верховина". Фото Тетяни Костюк
17 травня 2010р.

Теги: Міжгірщина, бюджет, сесія, райрада

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини