Дитсадки Міжгірщини готуються до конкурсу на кращий дошкільний навчальний заклад

До роздумів мене, як працівника дошкільного виховання майже з 35-річним стажем, завідуюча дитсадком №3 (Грабовець)Наталія Галай, спонукала стаття в районній газеті "Верховина" "Черга в дитсадок у Міжгір'ї частково вирішиться ...". Приємно, що все-таки селищній раді через відкриття нового дитячого закладу вдасться хоч частково вирішити проблему, яка хвилює як нас, завідуючих, так і батьків. Розумію становище тих родин, які не можуть влаштувати дитину в дитсадок. За таких обставин, звичайно, порушуючи встановлені норми, ми йдемо їм назустріч, що створює перевантаженість у групах.

Дитсадки Міжгірщини готуються до  конкурсу на кращий дошкільний навчальний заклад

Наприклад, на сьогоднішній день у нашому дитячому садку в трьох групах виховуються 90 дітей, що більне норми на 35. Понад 30 малюків стоять у черзі. І така приблизно ситуація у всіх дитсадках райцентру.

Мимоволі згадалися перші роки педагогічної роботи ще за радянських часів, коли ми працювали під гаслом “Все найкраще — дітям”. І справді, дитячий садок №2, де починала я свою діяльність, на той час побудував завод “Електорн” для дітей своїх працівників. У новому просторому типовому приміщенні були створені всі умови для перебування малят у дитячому закладі. Йдеться і про повноцінне калорійне харчування, і про підбір кваліфікованих спеціалістів, і про забезпеченість установи всім необхідним обладнанням та інвентарем... Та, на жаль, недовго ми працювали в таких умовах. У період перебудови з погіршенням економічної ситуації в державі зазнали утиску дошкільні установи. На щастя, дитячий садок №2 зумів зберегти своє призначення. Завідуюча Тамара Лоскутова, педколектив йшли на будь-який компроміс з відділом освіти РДА аби не дати згаснути щойно запалавшому “Сонечку”.

У 2004 році я очолила дитячий садок №3 (Грабовець). Починала у дуже складних умовах. Заважали в роботі присутність початкової школи на другому поверсі дитсадка, відсутність дитячого майданчику, занедбані приміщення, перевантаженість груп тощо. Однак я вірила в те, що відношення до підростаючого покоління зміниться і не помилилася. Сьогодні щиро хочу подякувати в першу чергу голові селищної ради Василю Щуру, його колективу за підняття іміджу дошкільної освіти, яку Василь Михайлович назвав у статті ключовою ланкою освіти в цілому. За його каденції в дитсадку зроблено капітальний ремонт, відкрито ясельну групу, облаштовано ігровий майданчик, забезпечено холодильними установами, газовими плитами, пральною машинкою-автомат, новими меблями, дитячими іграшками, є телевізор і музичний центр. І, що головне, мер селища є нашим частим гостем. Вже традиційно щороку з нагоди дня Старого Нового Року разом з своїм заступником Василем Юриком вони відвідують всі дитсадки райцентру не з порожніми руками.

Та, як у народі кажуть, багато нічого не буває. Звичайно, ми сподіваємося за сприяння селищної ради на відкриття четвертої середньої групи в дитсадку, що дасть можливість перебування малюків у закладі за віковими категоріями, та встановлення дитячого павільйону на ігровому майданчику для вихованців ясельної групи. Звичайно, робота селищної ради в розвитку нашого дитсадка позитивно оцінюється і з боку батьківського колективу, які теж не стоять осторонь обновлення нашого садочка. Наприклад, батьки 16 цьогорічних випускників подарують вихованцям дитячу качелю.

У червні проходитиме конкурс на кращий дошкільний навчальний заклад у районі, оголошений відділом освіти РДА. Гадаю, що і садок №3 достойно захистить себе на ньому.

НАТАЛІЯ ДРЕЗГО, вихователька дитячого садка №2 у райцентрі.

—Робота з дітьми дуже відповідальна і вимагає від нас багато сил, терпіння, пильності і уважності. І, гадаю, основне — любові. Кожну дитину треба розуміти і сприймати такою, якою вона є. А це значить — любити свою роботу і віддаватися їй сповна. За 23 роки педагогічної діяльності в дитячих установах я працювала з малятами від ясельної групи до випускників-шестирічок. І за всіх часів дитячий садок №2 під керівництвом завідуючої Тамари Лоскутової за результатами виховного процесу був на вищому рівні. Та поневіряння вихователів, дітей і батьків почалися з приходом так званої перебудови у державі. Різко зменшився контингент вихованців, почалися скорочення працівнииків. Аби зберегти установу, бо все-таки вірили в її майбутнє, працювали на 0,25 ставки. У двох групах займалися з дітьми різних вікових категорій. Не вистачало іграшок, меблів, посуду. З ладу виходило застаріле обладнання. Одне слово, ми пережили нелегкі часи.

Сьогодні, коли вже сама стала бабусею, Василь Щур, голова селищної ради, якій ми підпорядковуємося, саме в розвитку дитячих садків бачить майбутнє селища. Бо стільки уваги дошкільним установам з боку органу місцевого самоврядування, як сьогодні, я за понад 20 років не пригадую.

У садочку діють чотири групи, що дає змогу займатися з вихованцями за їх віковими категоріями. Діти забезпечені м’яким інвентарем, новими меблями, посудом. Є холодильне обладнання, прально машинка-автомат, телевізор, електроплита тощо. Облаштовано ігровий майданчик. Ось і з нагоди Дня довкілля за участі Василя Михайловича та його колективу на території дитсадка ми посадили 20 саджанців фруктових деревцят, кущі смородини і багато квітів.

Сподіваємося і на подальшу підтримку з боку наших утримувачів. Бо потребує капітальної обнови наше “Сонечко”, як зовні, так і всередині, додаткових меблів, а ще — ігрові майданчики для кожної вікової групи.

МАРИНА РОШКО, мама вихованців дитсадка №5 (Волівчик).

—Дитячий садок №5, що у Волівчику, відновив свою роботу близько восьми років. Це були нелегкі часи для його становлення. Багато сил, енергії і ентузіазму проявила на той час завідуюча (на жаль, вже покійна) Ольга Бундзяк. Знаю тому, що старша дочка, нині вже третьокласниця, стала його вихованкою з першого дня відкриття. В одній мішаній групі було понад 20 дітей від 2 до 6 років. Але, хочу сказати, що це не вплинуло на рівень навчального процесу, бо пішла вона в перший клас добре підготовленою. Сьогодні тут виховується менша дочка, якій незабаром виповниться 3 роки. Бажання дитини із радістю відвідувати дитсадок — свідчення того, що тут працюють справжні професіонали, які люблять свою роботу і наших дітей. Завідуюча Наталія Ледней піклується про імідж нашого дошкільного закладу. За сприяння батьківського комітету, батьків підтримує належний стан, а за фінансової підтримки селищної ради у дитячому садку з’явилися нові меблі, кухонне обладнання, телевізор і багато чого іншого. А ще — щире спасибі керівництву селищної ради за виявлену турботу про наших дітей з нагоди свят — Нового року, святого Василя та святого Миколая, урочистості з яких ми можемо побачити навіть по трансляціях кабельного телебачення.

Та все ж хочу сказати, що наші діти дещо ущемлені в порівнянні з райцентрівськими. В одній групі 30 дітей від 2 до 6 років. Із них 15 — ясельного віку. За неможливості влаштувати дітей в райцентрі батьки возять їх у Волівчик. Відкриттю додатковий груп заважає і початкова школа, розміщена на першому поверсі. Затягується і відкриття ясельної групи, де вже зроблено значний обсяг робіт. Від імені батьківського колективу прохання до селищного голови і щодо облаштування ігрового майданчика, де би не завадили додаткові качелі та гойдалки.

МАГДАЛИНА КУЦИНА, опікун вихованки дитсадка №4.

—Перш за все я хочу висловити вдячність керівництву органу місцевого самоврядування за те, що моя внучка, якій я вже майже три роки замінила маму, перебуває в садочку на повному утриманні селищної ради. Коли Сашеньці виповнився 1 рік і 8 місяців я віддала її під опіку колективу дитсадка. У зв’язку з судовими процесами на опікунство внучки, за відсутності достатньої материнської уваги та любові дівчинка була у пригніченому стані, замкнутою в собі. Вихователі Мирослава Биба, Марія Матусевич, завідуюча Оксана Івась приклали багато сил, аби Сашенька відчула себе повноцінною, оточеною турботою і любов’ю близьких.

Сьогодні внучці 4 роки. Вона дуже активна, кмітлива і життєрадісна. Спасибі за підтримку колективу дитсадка, а меру селища — за винайдення коштів на утримання таких дітей, як Сашенька. На пільговій основі за рахунок селищної ради перебувають у садочку і діти з багатодітної сім’ї Палапів —Євген та Настя. За нинішньої фінансової скрути така підтримка з боку органу місцевого самоврядування є дуже доречною.

ВАСИЛЬ ЩУР, селищний голова.

—Звичайно, приємно, що у нас є свідомі люди, які розуміють важливість дошкільного виховання і з свого боку докладають певних зусиль задля розвитку нашого майбутнього. Той, хто пречетний до дошкільної освіти, справедливо оцінив її стан в період перебудови і зробив відповідні порівняльні паралелі з сьогоденням. Як орган місцевого самоврядування, під опікою якого сьогодні перебувають п’ять дошкільних установ, усвідомлюємо той обсяг робіт, який ще маємо зробити в плані благоустрою, розширення додаткових місць, відкриття нових груп, навіть дитячих садків. Але, повірте, це справа не одного дня. Над вирішенням піднятих вище проблем працюємо. І від себе особисто хочу додати, що докладу максимум зусиль для того, щоб наші маленькі громадяни отримали повноцінну дошкільну освіту, працюватимемо спільно заради їхнього благопорлуччя та майбутнього нашого суспільства.

Марія Рубець
12 травня 2010р.

Теги: дитсадок, виховання, діти

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини