Міжгірщина лідирує за кількістю присвоєних почесних звань "Мати героїня" на Закарпатті

У залі засідань Міжгірської райдержадміністрації та райради при голові РДА Івану Роману відбулася нарада з секретарями селищної та сільських рад з питань подачі ними пакету документів на присвоєння багатодітним матерям почесного звання України "Мати-героїня". З інформацією про стан подання таких матеріалів виступила начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту (ВССМ) РДА Тетяна Горова.

Міжгірщина лідирує за кількістю присвоєних почесних звань "Мати героїня" на Закарпатті

На сьогоднішній день наш район один з кращих за показниками обласного рівня щодо присвоєння почесного звання “Мати-героїня”. З цього приводу наша розмова з начальником відділу у справах сім’ї, молоді і спорту РДА Тетяною Горовою.

 — Тетяно Федорівно, за всіх часів багатодітні матері удостоювалися почесного звання “Мати-героїня”. Чи користуються пільгами, встановленими за період незалежності нашої держави, жінки, яким присвоєно таке звання за існування СРСР?

 — 25 грудня 2007 року Президент України видав Указ “Про одноразову винагороду жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”, де зазначено, що “винагорода виплачується всім жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня” відповідно до Закону України “Про державні нагороди України”, у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. З приводу цього з січня 2008 року до відділу у справах сім’ї, молоді і спорту РДА звертаються жінки, які за роки існування СРСР були нагороджені державними нагородами. Відповідно до листа-роз’яснення Міністерства юстиції України від 19.ІІ. 2008 р. за №17-26-520, у колишньому Радянському Союзі звання “Мати-героїня” вважалося як найвищий ступінь відзнаки і присвоювалося матерям, які народили та виховали десять і більше дітей. Їм вручали орден “Мати-героїня” та грамоту Президії Верховної Ради СРСР, які не входили до переліку почесних звань СРСР, визначеного ст.19 зазначеного Загального положення. Крім того, для нагородження багатодітних матерів у Радянському Союзі були встановлені державні нагороди — орден “Материнська слава” І, ІІ, ІІІ ступенів та “Медаль материнства” І, ІІ ступенів.

Таким чином, звання СРСР “Мати-героїня” та почесне звання України “Мати-героїня”, що присвоюються відповідно до Закону України “Про почесні звання України”, не є рівнозначними нагородами. Отже, пільги, встановлені багатодітним матерям за період незалежності України, не надаються тим, яким було присвоєно почесне звання за існування СРСР. Отже, звання СРСР “Мати-героїня” та аналогічне звання України, що присвоюється відповідно із Законом України “Про почесні звання України”, не є рівнозначними нагородами і пільги, що надаються жінкам незалежної України, не встановлюються тим, які удостоїлися такого звання за часів СРСР.

Враховуючи, що Україна має власну систему державних нагород, присвоєння почесного звання жінкам, які за роки існування СРСР мали звання “Мати-героїня”, ордени “Материнська слава” І, ІІ, ІІІ ступенів та “Медаль материнства” І, ІІ ступенів, є правомірним. До речі, за часів Радянського Союзу 516 жінок мали такі нагороди.

— Кому і за які заслуги присвоюється почесне звання України “Мати-героїня?

 — Відповідно з Указом Президента України від 28 липня 2007 року за №674-2007 почесне звання України “Мати-героїня” присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Зважаючи на це, при розгляді відповідних матеріалів на виконкомах селищної та сільських рад та беручи до уваги відповідні нормативно-правові документи, необхідно звернути увагу на особистий внесок матері у виховання дітей та створення сприятливих умов для їх гармонійного розвитку. До присвоєння почесного звання не може бути представлена та багатодітна мати, яка виховала своїх дітей не належним чином. Мається на увазі їх перебування в місцях позбавлення волі чи засудження умовно, зловживання ними алкогольними напоями, перебування сімей на обліку як таких, які опинилися у складних життєвих обставинах тощо.

— Тетяно Федорівно, які документи подаються на оформлення нагородного листа?

 — При оформленні нагородного листа враховуються всі необхідні дані про заявницю (трудова діяльність, особистий внесок у виховання дітей) та дітей (освіта, спеціальність, трудова діяльність, сімейний стан тощо). За відсутності одного з документів або у випадку неналежного їх оформлення матеріали повертаються на доопрацювання. Нагадую, що до райдержадміністрації на присвоєння звання “Мати-героїня” подаються такі документи: ксерокопія паспорта багатодітної матері (1, 2, 10, 11 сторінки) у трьох екземплярах; ксерокопія свідоцтв про народження всіх дітей (із чітким зображенням) у трьох екземплярах; довідки-характеристики з місця навчання чи з місця роботи кожної дитини. Якщо діти проживають за межами населеного пункту і не працюють, подається характеристика з сільської ради (міськвиконкому) за місцем проживання; акт обстеження умов проживання багатодітної сім’ї, соціальний паспорт багатодітної родини встановленого взірця; подання виконкому сільської (селищної) ради на ім’я голови РДА щодо представлення багатодітної матері до присвоєння почесного звання; нагородний лист; рішення (3 копії) та витяг з протоколу виконкому сільської (селищної) ради.

— Якими пільгами користуються жінки після присвоєння їм почесного звання “Мати-героїня”?

 — Відповідно до пункту 1 ст. 1 Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”, пенсії матерям, які народили і виховали до шестирічного віку 5 і більше дітей, встановлюються у розмірі 35-40 проц. прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Для цього багатодітній матері, якій присвоєно почесне звання, необхідно подати до районного управління Пенсійного фонду копію паспорта, довідку про склад сім’ї (видається селищною чи сільською радами), довідку про кількість народжених та вихованих дітей до 6-річного віку (видається селищною, сільською радами), особовий листок з обліку кадрів, фото (розміром 6х4), копію посвідчення “Мати-героїня”; заяву.

Для подальшого отримання одноразової винагороди до УП та СЗН РДА подаються: заява, копія паспорта, копія довідки про присвоєння ідентифікаційного кода, копія посвідчення “Мати-героїня”. Зазначу, що згідно з листом Мінсім’ямолодьспорту України від 13.ІV.2010 р. проектом Закону України “Про Державний бюджет на 2010 рік” передбачені видатки на виплату зазначеної винагороди в розмірі 236164,5 тис. грн., що забезпечить виплату понад 21000 “Матерям-героїням”, яким присвоєно звання у 2009 році, та 8531 жінці, яка удостоїлася його цьогоріч. Виплата розпочнеться після прийняття Закону України “Про Державний бюджет України на 2010 рік” та затвердження Кабміном відповідного Порядку використання коштів.

— Чи мають право на винагороду діти тих багатодітних матерів, які вже померли?

— Діти багатодітних матерів, нагороджених медаллю і посвідченням, які вже померли, можуть отримати одноразову винагороду тільки в тому випадку, якщо оформлена спадщина і мати померла тоді, коли кошти вже перераховано на відповідний рахунок. Тобто, у разі, якщо спадкодавця подала всі необхідні документи для отримання нагороди, проте кошти перераховані на особистий банківський рахунок не отримала, вказана грошова сума входить до складу спадщини. Оформлення спадкових прав провадиться в порядку, передбаченому чинним законодавством. На даний момент першочергову увагу звертаємо на багатодітних матерів, яким 70 і більше років, матеріали на яких Адміністрація Президента України приймає без погодження Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту. Таких жінок на Міжгірщині є 414.

 — Тетяно Федорівно, який загалом стан з присвоєнням почесного звання та з виплатою одноразової винагороди “Матерям-героїням” на Міжгірщині?

— Після проведеного детального аналізу щодо багатодітних матерів за станом на 1 травня цього року їх кількість становила 1030 жінок. Загальна кількість поданих матеріалів селищною та сільськими радами — 507, що складає 49 проц. від загальної кількості. З них — 53 матеріали перебувають на розгляді у ВСМС (окремі готуються на розгляд колегії РДА). Райдержадміністрацією подано всього 454 матеріали на багатодітних матерів для присвоєння їм почесного звання (50 проц. від загальної кількості, що надходять до ОДА з регіонів області). З них — 119 жінкам присвоєно почесне звання (18 отримали одноразову винагороду); 223 матеріали перебувають на розгляді в Адміністрації Президента України та Міністерстві України у справах сім’ї, молоді та спорту; 112 матеріалів знаходяться на розгляді в ОДА.

За якісне і вчасне подання документів хочу відзначити Міжгірську селищну, Син.-Полянську, Буковецьку, В. Бистрянську, Вучківську. Лісковецьку, Лозянську, Майданську, Новоселицьку, Н. Студенівську, Присліпську, Тюшківську, Синевирську, Пилипецьку, Негровецьку, Ізківську, Келечинську, Репинську та Річківську сільські ради.

 Завдяки співпраці з органами місцевого самоврядування, безпосередньої підтримки голови РДА І.Ю.Романа ми наразі маємо такий позитивний показник на рівні області. За підтримку і допомогу у вирішенні даного питання хочеться подякувати і начальнику відділу молодіжної та сімейної політики управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА Оксані Пагулич та начальнику відділу кадрової роботи апарату ОДА Ірині Яременко.

З нагоди наступаючих Дня матері та Міжнародного дня сім’ї хочеться віддати шану тим матерям, які зуміли виховати та дати добру путівку в життя своїм дітям. Спасибі їм, що благословили наше життя, за їх тепло, ласку і добро, якими завжди нас оточують. Бо краса материнської душі непідвласна ніяким рокам, а їхня турбота не знає втоми.

Родина, сім’я — це найдорожче для кожної людини. “З родини йде життя людини” — гласить народна мудрість. У сім’ї черпаємо добро і любов, вчимося шанувати свій рід, землю, берегти пам’ять свого роду.

 Бажаю всім бути добрими та уважними синами й дочками. Проявляйте любов і вдячність до тих, хто дав вам життя, чиї дні і ночі були заповнені турботою про вас. Не втрачайте своєї чуйності, душевної простоти й тепла.

Низький уклін вам, дорогі наші матері, за все, що ви робите і зробили, за ласку, тепло і турботу, які віддаєте своїм дітям.

Марія Рубець, "Верховина"
11 травня 2010р.

Теги: Мати-героїня, звання, Міжгірщина

Коментарі

іра 2011-01-14 / 23:10:00
Бреше, без погодження Міністерства АПУ не прийме нагородні документи у жодному випадку. Крім того, РДА не має права вимагати якісь характеристики на дітей, акти обстеження, соціальний паспорт тощо.Це не вказано у жодних нормативних документах. Теж мені "одна з кращих РДА"... Як сам себе не похвалю, цілий день ходжу як обпльований.

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини