"Кривбас" - "Закарпаття". Напередодні

Неділя, Кривий Ріг, стадіон "Металург", 16.00, арбітр Сергій Бойко (Київська область).

Трансляція на каналі ТЕТ в 20.00.

"Кривбас" - "Закарпаття". Напередодні

Психологія

Команда Юрія Максимова у трьох останніх матчах набрала сім очок, і тепер перед останнім туром має шанси на збереження місця в еліті. Втім, навіть у разі перемоги над уже учасником першої ліги "Закарпаттям" "Кривбас" собі нічого не може гарантувати. Тому в словах самого наставника команди після перемоги над "Карпатами" не було жодної радості. Проте це не означає, що сьогодні криворіжці вийдуть на гру приреченими не невдачі і без великого бажання. Навпаки, "Кривбас" обов'язково буде битися і намагатися грати на перемогу. А що ще залишається команді?

У "Закарпаття" ситуація може бути абсолютно різною по настрою. З одного боку - особливої мети на останній тур немає, і можна спокійно догравати на автоматі. Але ж з іншого, завжди є можливість знайти мотивацію. Наприклад, перервати серію з чотирьох поразок поспіль, в яких команда не забила жодного м'яча, або затягнути за собою "Кривбас" в першу лігу, або просто голосно грюкнути дверима. Загалом все це можна внести в один позитивний результат, але чи вистачить команді бажання зробити щось подібне? Більшість же гравців нинішньої команди навряд чи будуть виступати за неї в першій лізі, адже там ліміт набагато нещадніший - три легіонера.

Тактика

По ходу матчу з "Карпатами" Юрій Максимов змушений був замінювати Анатолія Кіцуту, що отримав пошкодження , і його участь у матчі під питанням. У попередньому матчі пошкодження отримав Младен Бартулович. До того ж жовта картка у Львові виявилася зайвою для Сергія Даниловського, і він змушений пропустити матч через дискваліфікацію. Втім, жодна з цих втрат не виглядає такою, що кардинально впливає на дії команди. В'ячеслав Сердюк та Александер Кобахідзе просто вийдуть у стартовому складі, для них це не в новинку, адже вони у перших матчах весни були саме гравцями основи.

Всі інші гравці і їхні позиції на полі будуть традиційними. Зараз у "Кривбасу" не найкращий час і місце для того, щоб перевіряти нових гравців. Навіть Дмитро Воробей, котрий повернувся після травми, навряд чи може розраховувати на місце у складі через обставини.

Ігор Гамула також не може задіяти декількох гравців своєї команди, причому кожен з них важливіший іншого. Це капітан і голкіпер команди Дмитро Бабенко, а також два важливих хавбека Рубен Гомес і Александер Трішовіч. Втім, для "Закарпаття" це особливого значення не має, зараз наставник команди може випускати кого захоче.

Ключові протистояння

Дискваліфіковані: Даниловський - Трішовіч, Малигін
Травмовані: Бартулович, Мотуз - Бабенко, Гомес, Браїла

Під питанням: Кіцута (Кривбас)

Воронков - Хауш, Шендрік

Багато в атакуючому потенціалі "Кривбасу" залежить від гри цього білоруса, який своєю відмінною роботою по оренді заслужив запрошення до першої команди "Динамо" на наступний сезон.

Морозюк - Леандро, Болохан

Проти ще одного ключового гравця криворіжців буде діяти головна зв'язка ужгородської команди.

Давидов - Лисицький, Жданов

Напевно в "Закарпатті", як мінімум, хочуть забити в останній грі в прем'єр-лізі, адже суха серія команди надовго затяглася. А від кого чекати голів, як не від форварда?

Прогноз Football.ua: 2:0 
  
Матчі між собою

Всього зіграно 12 матчів: +6 = 4 -2, м'ячі 12:11

У тому числі в рамках чемпіонату України - 11 матчів: +5 = 4 -2, м'ячі 11:11
З них на полі "Кривбасу" - 5 матчів: +4 = 1 -0, м'ячі 6:2

Останній матч на полі господарів: 13.04.2008, "Кривбас" - "Закарпаття" - 1:0 (Мотуз, 43)

Матч першого кола: 28.11.2009, "Закарпаття" - "Кривбас" - 3:0 (Тимченко, 54, Платонов, 72, з пенальті, Ксьонз, 89)

Історія протистоянь

Вперше команди зустрілися в чемпіонатах незалежної України ще навесні 1992 року - в одній групі першої ліги. "Кривбас", який за підсумками того сезону посів перше місце і перебрався в елітний дивізіон, на своєму полі виграв - 2:1, а в гостях втримав нічию - 1:1.

Потім шляхи-дороги двох клубів надовго розійшлися і перетиналися тільки в тих випадках, коли "Закарпаття" пробивалося у вищу лігу. Перше побачення в новому статусі відбулося у вересні 2001 року в Ужгороді, де перемогли господарі - 2:0. Два голи забив Ігор Продан, та довгий час це була єдина перемога "Закарпаття" над "Кривбасом".

Цікаво, що переможців тоді тренував Юрій Калитвинцев, а тих, хто програв, Геннадій Литовченко - два екс-гравця збірної України, які в останні роки досить продуктивно працюють у тандемі в київському Динамо-2.

Друга вікторія відбулася через вісім років - у листопаді 2009-го, і теж в Ужгороді. На цей раз закарпатська команда під керівництвом Ігоря Гамули розгромила гостей з Кривого Рогу - 3:0. До речі, автори всіх трьох голів - Ігор Тимченко, Валентин Платонов та Павло Ксьонз - після зимової перерви покинули "Закарпаття".

В інших зустрічах між двома суперниками фіксувалася нічия, або перемагав "Кривбас". Але всі п'ять перемог (чотири - у чемпіонаті, одна - в Кубку України у серпні 2003-го) - з мінімальною перевагою.

А більше одного гола криворіжцям вдалося забити тільки у вересні 2007-го - 3:2 (другий випадок в протистоянні з квітня 1992 року). Не дивно, що в активі кращих снайперів суперників - по два м'ячі: у "Кривбасу" це Сергій Мотуз, у "Закарпаття" - вже згадуваний Продан.

Цікаві факти

"Закарпаття" - найгірша команда Прем'єр-ліги за підсумками весняних матчів. Видобувши всього дві перемоги в 13-ти поєдинках, підопічні Ігоря Гамули набрали в цілому лише дев'ять очок. "Кривбас" за цей же відрізок часу виграв чотири зустрічі і набрав 15 очок (9-е місце).

Але при цьому команда Юрія Максимова вкрай невдало діяла на своєму полі, де в 2010 році не добула жодної перемоги (всі чотири вікторії криворіжців припали на гостьові матчі). Гірше за криворіжців в домашніх зустрічах навесні зіграв тільки донецький "Металург" (два очка проти трьох).

Зате "Закарпаття" на виїзді в 2010 році виступає ще гірше, ніж "Кривбас" вдома: ужгородці розжилися лише одним очком - ще в березні з "Арсеналом" (0:0). В інших чотирьох матчах команда Гамули програла із загальним рахунком 1:6.

"Закарпаття" - найбільш незабивна команда Прем'єр-ліги в нинішньому сезоні (17 голів), а також найнудніша (в матчах з її участю глядачі побачили лише 58 м'ячів).

"Кривбас" при цьому - найбільша невідвідувана команда на своєму полі. За весь сезон криворіжці зібрали аудиторію в 24 800 чоловік (в середньому - 1 771 за гру). Колись "Кривбас" міг залучити на трибуни стільки ж або навіть більше за один матч.

Безвиграшна серія "Закарпаття" становить вісім турів. Стільки ж - пропускна. Ужгородці програють і не можуть забити в чужі ворота протягом чотирьох поєдинків.

Арбітр. Бойко (Іванків)

Представник Київської області четвертий раз в нинішньому чемпіонаті буде обслуговувати домашній поєдинок "Кривбасу". Але криворіжцям, які на рідкість невдало виступають у рідних стінах, від цього ні холодно, ні жарко - у попередніх трьох матчах, проведених за суддівства Сергія Бойка, вони набрали лише одне очко. Сталося це в березні - з "Ворсклою" (1:1). А ось у серпні "Кривбас" програв "Іллічівцю" - 0:2, після чого з аналогічним рахунком поступився у грудні "Шахтареві".

"Закарпаття" теж розжилося одним очком під наглядом арбітра з Київського регіону, але не в трьох поєдинках, а в одному - домашньому з "Чорноморцем" (1:1 у квітні).

Всього в нинішньому сезоні Бойко провів 10 матчів у Прем'єр-лізі і один - в Кубку України. Показав 41 жовту картку (22 - господарям), одного разу вилучив гравця гостей і призначив чотири пенальті (три - у ворота господарів).

09 травня 2010р.

Теги: Закарпаття, Кривбас, Гамула

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини