Інше Небо

Якщо вийдеш і глянеш, то побачиш - Небо інше. Достатньо вийти зі своєї хати, яка скраю, достатньо оглянутися навкруги і звести очі догори після закінчення весняно-польових робіт.

Інше Небо

Це не українське Небо. Під цим небом вже ніколи не буде того Майдану, тих пісень, тієї всеперемагаючої радості і єдності… Як святий Франциск з Асижі ми увірвалися тоді в розкішний цивілізаційний Римський палац просунутих націй і своєю варварською наївністю викликали у самого папи і у присутніх призабуті почуття: свіжості, щирості, віри, відчуття Бога і Правди. Вони були вдячні нам за таку  екзотичну страву, як буває вдячна пенсіонерка борделю, якій несподівано нагадали її перше наївне кохання.  Змахнули сльозу замилування і ностальгії… і повернулися до повсякденних справ. А ми зашарілися від задоволення і компліментів, розвісили вуха від обіцянок і вже порахували себе "в сім’ї вольній, новій" Європейській.

Ми, п’яні, ледве тоді своїми ногами дошкутильгали до України … і впали. Впали в той бруд, який залишили попередники. А вичистити його вже не стало ні сил духовних, ні бажання. І стали валятися наші хлопці в тому бруді, як свині генесаретські, пхаючи його собі в кишені, до рота, похрюкуючи на різних шоу одне на одного, поки не перетворили  все у таке біснування і сварки, що втратили не тільки керування, але й всяке відчуття реальності. В борделі поморщилися, похитали головою  і махнули рукою – що візьмеш з дикунів. Ми тоді щось пробували говорити, нагадувати, але більше терпіли і чекали. Тому зараз, коли трохи стихло, скажемо:  ви забули, хлопці, про обіцянки, а головне про вдову, яку все ще кривдять в Україні. Ви все ще списуєте її біди й муки на перехідний період, хоча для себе поуважали його закінченим: стали пити, гуляти, добро наживати, а в антрактах давити кнопки і вести "дискусії з опонентами". Вдова ця – народ України. А Бог не велить вдовиць зневажати. Тому під цим небом вже ніколи не буде коаліціад, універсалів, арсеналів, української історії, української культури і української економіки. Під цим небом ніколи  не рятуватимуть українців від грипу, закриваючи очі на СНІД, рак, туберкульоз, на той смітник, в який звозять непотріб з усього світу, і через супер і гіпермаркети годують ним простий нарід.
 
Небо стало іншим. Небо стало багряним, без сонця. А там, де було сонце, виникла триколірна темна хмара. На довгих  пенькових мотузках з неба звисають шматки сала. "-  Послушай,  Билл, ну какой это народ. И какой это украинский язык. Это хохлы, которые за сало продадут свою мать, детей, жену. Они, Билл, Родину продадут и свою Веру  за кусок сала и хазяйскую плеть. Для чего им державу, они её не заслуживают. Для рабов держава роскошь, Билл. – Оу, єс Вова.". Сало, як ви зрозуміли – це добробут, "який повинен наступити вже сьогодні". А мотузки, то елемент дресури. За салом потрібно буде підскакувати, і хто вище підскочить, той вхопить великий і жирний шмат. А хто ще в той час встигне і руку господарю лизнути, тому довірять самому смикати мотузкою, щоб біля нього підскакували інші. Так, до кістки спростили національну українську ідею  запланованого  на найближчий час в Україні майбутнього для людей. Все, як у програмі президента.

Наших хлопців зараз б’ють. Їх шкода, вони розгублені… Їм знову не до вдовиці: хтось будує плани на майбутні акції, хтось шукає можливостей приєднатися до сили донецької, гарячково розмірковуючи на скільки її вистачить, а хтось працює і на тих, і на інших, зосереджено працює, щоб в разі чого не пропустити моменту.  Ніхто поки що й не думає ставати на коліна перед народом, який десь там узгодили, погодили і записали в безсловесні  раби і прислугу майбутнього "братського слов’янського союзу". Тому так дуже сильно не ображайтеся на долю. Поки що це не ГУЛАГ, а так: кілька тумачків і копнячків. Доля твоя, еліто українська, зараз плутати коридорами невизначеності і ганьби. Цей лабіринт-повернення пройдуть не всі, але неможливо обійти обов’язковий елемент небесної української програми.

Наше небо зараз не українське, воно інше, воно дешеве і схоже на мультфільм про Чебурашку і КРОКОДИЛА Гену. Гена грає на гармошці, а Чебурашка танцює і співає пісню про "День рождения" на мотив "мурки". Це не наше небо – це наше приниження. І наше завдання зараз знову пробиватися, прориватися до свого Неба. Ми пам’ятаємо його колір, ми пам’ятаємо його звук і запах.  Це небо Берестечка, Крут, Красного поля… Це Небо Бандери і Шухевича. Ця, закарбована на генному рівні пам’ять, допоможе знайти джерело сили. Віра, яку так довго ґвалтували, допоможе укріпити знесилене Серце народне, яке споживали вприкуску ті, що назвалися синами.

Володимир Мочарник, "Чорна Гора", для Закарпаття онлайн
04 травня 2010р.

Теги: Майдан, Банджера, Шухевич

Коментарі

2010-05-05 / 12:47:00

Коментар видалено через порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів..."

Tibor 2010-05-05 / 11:19:00
шановні!



Чому Ви знову кличете до розколу? Адже майдан підтримав тільки пів України, Схід та південь не сприйняв і не сприйме ніколи! Тому хватить розколу, хаосу - працювати треба, а не занурюватись в незрозумілу ідеологічну галіматю. Буде економіка, все інше буде осторонь, а без економіки Сходу Україна неспроможна!

местный 2010-05-05 / 09:16:00
всё конечно правильно. но по-моему, чересчур пафосно....

сорри 2010-05-04 / 17:58:00

Дуже гарно... Правильно... і спонукаюче...



То що будемо робити, хлопці? Бо ж робити щось треба...



Будемо відвойовувати своє Небо, чи покірно, тримаючись за мізерні зарплати (аби, не дай, Бог, не втратити!), свої залежності і виправдання, дочекаємося чужого чобота на своїй землі?



Ви думаєте, що оте концтабірне "Ну шо, бандєравская сволачь, гдє твая Украіна?...", то навіки в минулому?..



Воно прийде завтра у слід за нашою бездіяльністю...

Дейнека 2010-05-04 / 17:15:00


...на вікнах, на дверях,

на душах, на серцях,

на межах, на словах повісьте обереги,

напружте розум захисним кільцем.

Зімкнемо, товариство, наші плечі

як ряд заклять від підступу і зради.

Із посіпаки вродиться пророк,

перевертень прийде назад як блудний син,

а з дуба вийде витязь, мічений Перуном.

Народжується початкова мить.

Безмежжя наших сподівань згортається в ядро.

Давайте так злютовано стояти,

як Київ - оберег на березі Дніпра.

Співає колискову вже Дунай,

Дністро і Буг,

Дніпро, Дін і Вардана.

Надія наша зцілиться

і стане вірою у нашу змогу.

Даждьбоже,

це народження благослови,

дай перемогу...



1988 рік Василь Рубан

Ужгород 2010-05-04 / 16:56:00
Гарно! Натхненно і переконливо! Дякую

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини