Через нездарність влади всесвітньовідомий гітарист Степан Рак відмінив концерти на Закарпатті (ДОПОВНЕНО)

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, присвячена всесвітньовідомому майстру гри на класичній гітарі Степану Раку з Праги.
У прес-конференції взяли участь професор Микола Мушинка, рідний брат Степана Рака - Володимир Сливка та Василь Андрійцьо з Хуста, який добре знав матір гітариста.

Микола мушинка і Степан Рак
Микола мушинка і Степан Рак

Попередньо було заплановано, що Степан Рак виступить у Закарпатській  обласній філармонії з концертом у неділю, 2 травня, та в Хустському Будинку культури у вівторок, 4 травня. Проте, як розповів Микола Мушинка, концерти не відбудуться, оскільки з мерії Хуста  за кілька днів до концерту повідомили, що на ці дні заплановано прийняття делегацій міст-побратимів, а управління культури Закарпатської ОДА запропонувало перенести концерти на 4 травня, оскільки 2 травня у філармонії також зайнято.
 
Доповідачі розповіли, що Степан Рак, який має закарпатське коріння, дуже хотів уперше в житті відвідати свою малу батьківщину. Адже тут живе його рідний брат, похована мати, яких він тільки рік тому розшукав. Музикант екстра-класу, який гастролює про всьому світі, погодився дати на Закарпатті два концерти, навіть відмовившись від гонорару. Наразі приїзд майстра гітари на Закарпаття під питанням, адже його виступи розписані на два роки наперед.
 
Про неймовірну історію нашого земляка-гітариста розповідає академік Микола Мушинка з Пряшева: "Степан Рак – син медсестри Чехословацького армійського корпуса в СРСР Василини Сливки (1924-1992) із Олександрівки Хустського району та танкіста цього ж корпусу Володимира Закалянського, який під час війни пропав безвісті. Степан народився 8 серпня 1945 року в Празі. Коли дитині було вісім місяців, мати залишила її у подруги в Празі і поїхала відвідати батьків в Олександрівку. В дорозі в неї вкрали всі документи та ордени, а радянська сторона кордон на той час герметично закрила і Василина не змогла повернутися до сина.
 
Дитина в Празі захворіла, подруга здала її в лікарню без документів, а сама вийшла заміж, змінивши прізвище. Всі намагання Василини встановити з нею контакт посередництвом радянських органів та Червоного хреста виявились марними. Після видужання дитину здали з лікарні в дитячий притулок, де її усиновила чеська бездітна сім’я Раків. У них адаптований син знайшов ідеальне сімейне середовище.

Мати Василина в 1948 року розшукала сина, хотіла забрати його з собою, але прийомні батьки відмовилися віддати їй дитину. Вони ж його любили, а право було на їх боці.
 
Про все це Степан довідався лише після смерті прийомної матері з її листа, адресованого йому. Здібний до музики хлопець закінчив середню музичну школу, Празьку консерваторію та музичний факультет Академії, музичного та театрального мистецтва в Празі, спеціалізуючись грі на класичній гітарі та композиції. Він – автор багатьох музичних композицій, а в грі на гітарі його вважають неперевершеним віртуозом. Термін „тремоло Рака” в гітарному мистецтві стало синонімом абсолютної досконалості.
 
При Празькій Академії музичного мистецтва С. Рак заснував відділ гри на гітарі, в якому працює професором. Подібні відділи та курси він заснував в Голландії, США, Канаді, Австралії та інших країнах. З авторськими гітарними концертами він об’їздив 66 країн. Його концерт „Слава Коменському” (Vivat Comenius) (співвиконавцем якого є Альфред Стрейчек) був нагороджений Премією ЮНЕСКО і зазнав понад 600 реприз в 32 країнах".

28 квітня 2010р.

Теги: гітара, Степан Рак, концерт

Коментарі

клим 2010-05-02 / 12:00:00
А чому б замість Хуста не провести концерт 4 травня в Ужгороді? В чому тоді проблема?

пацан 2010-04-29 / 12:57:00
а зачєм нам кокой то чех с галімай музикай? у нас владімірскій централ есть і другіє чоткіє пєсні круга, шуфутінского і другіх рєбят.

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини