Мистецькі громи ужгородського художника Олександра Громового

Величезна кімната на другому поверсі, високі стелі, через численні вікна ллється багато світла у приміщення, яке й так переповнене світлим змістом монологу господаря цієї диво - кімнати. Це творча майстерня, неординарного, зі своїм стилем письма картин, художника Олександра Громового.

Мистецькі громи ужгородського художника Олександра Громового

Він возсідає в старовинному кріслі, великий, крупний чоловік і під стать, і думки не менші. Уважно слухаю знаменитого оповідальника, історика –археолога за фахом, і професійного художника за станом душі. Монолог плавно перетікає в діалог, потім у тріалог, мова ведеться виключно на гуманітарну тематику, а найбільше – про малярство українське взагалі, та про закарпатське зокрема. Третій учасник "змови гуманітаріїв", автор прекрасних "Котигорошкових світанків".

Глибоке знання як світової, так і української історії, в тому числі, рідного Карпатського краю, може й непомітно, але не могло не відобразитися в картинах Громового. Чіпким взором намагаюся охопити і загальний контекст окремих робіт, і проникнути в саму невидиму суть зображеного. Захоплює і широка манера письма широким мазком, і соковитість, і насиченість кольорів у пейзажах, та зачаровують оригінальні із елементами від великих французів – кубістів, і таким собі ніжним сумом від голландців, натюрморти Громового.

В процесі споглядання і осмислення творчих робіт автора, саме по собі вмикається асоціативне мислення. Зокрема, при розгляді "Жовтих квітів в інтер’єрі", здається, ти уже потрапив у ту кімнату, жовті квіти у вазі на столі, старовинне крісло, відчинені двері, сіруватий присмерк( І.Ратушинська колись написала " Серый – цвет надежды"), і переповнюєшся світлою печаллю. Вчуваються чудові звуки неземної музики, чи то Шопена, чи то Вівальді…? А може, то притишені враження від малярських громів Громового…? Запала у пам’ять  і картина "Проводи літа", зроблю припущення, що ці проводи відбувалися ще за сивих часів давнини, славної Київської Русі. Могутні велети-дерева, біла дорога, що веде в безконечність, і дівчина-Літо, що ніби робить спробу відлетіти у вирій, до наступного щедрого на тепло літа.
Магнетичний вплив мають натюрморти митця. На них наче застигли, і наче в русі – білі і жовті тюльпани, груші, вази, сині казково-феєричні квіти, зібгані білі скатертини, до яких можна доторкнутися, настільки живо і реалістично вони зображені. Важко не згадати міські пейзажі південних країв України, картини випромінюють теплий, добрий дух Причорномор’я і жовте світло крізь шибки будиночків, теж доброзичливе.

Непересічний митець крокуючи своїм шляхом, мав чимало і персональних виставок, і приймав участь у колективних, в Україні, Росії, Словаччині, Угорщині. Його картини знаходяться в різних музеях і приватних збірках багатьох країн.

І хочеться  побажати, щоб гриміли добрі, талановиті, мистецькі громи Громового – від Ужгорода до Києва, від Києва до Нью-Йорка, та по усіх усюдах.

Громовий Олександр Григорович народився 6 січня 1958 року в с Краснопілля Березанського району Миколаївської області.
Живописець. У 1987 році закінчив Ужгородський державний університет, у 1993 році — художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту ім. К. Д. Ушинського. Викладачі з фаху: Борисюк 3. Д., Уреньов В. П.
Член Національної Спілки художників України з 1995 року. Учасник обласних, всеукраїнських та закордонних художніх виставок — з 1986 року. Твори закуплені Міністерством культури і мистецтв України, Сумським художнім музеєм.
Персональні виставки: 1994 р. — м. Ужгород, 1998 р. — м. Ужгород, м. Москва (Росія), 1999 р. — м. Тісауйварош (Угорщина), 2000 р. — м. Мішкольц (Угорщина).
Проживає: 88000, м. Ужгород, вул. Фединця, 40/7. Тел.: (03122) 3-73-46.

Андрій Будкевич
28 квітня 2010р.

Теги: Громовий, художник, картини

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини