На Закарпатті винуватця ДТП, в якому загинули троє братів з Рівненщини, засудили до 8 років (ФОТО)

Ця трагедія трапилася на Закарпатті два роки тому влітку, на сам день Різдва Івана Хрестителя.

Мікроавтобус "Мерседес-Спринтер", яким керував 35-річний місцевий житель Віктор Щубер, їхав з боку Воловця.  Накрапав дощ. Машина вже  перетнула межі  Свалявського району, коли на дорозі з’явилася іномарка  "Ауді". Два автомобілі швидко зближалися. Віктор  почав пригальмовувати, але  "Спринтер"  несподівано винесло на смугу зустрічного руху. Зіткнення з "Ауді", йому, на жаль,  не вдалося уникнути. Удар був  страшенної сили. Як наслідок --  "Мерседес" перекинувся на дах і вилетів на узбіччя дороги. За лічені  секунди "Ауді" перетворилася на купу брухту. Очевидці жахливої ДТП  одразу ж викликали на місце пригоди працівників дорожно-патрульної служби, котрі, до речі,  знаходилися за 10 кілометрів на посту, та "швидку".

На місці аварії правоохоронці  виконали усі необхідні заходи: оглянули місце ДТП, огородили його, забезпечили відновлення руху на цій ділянці дороги, встановили свідків. Віктору вдалося вибратися з салону "мерса" живим. Тому він стояв неподалік двох понівечених іномарок.  В "Ауді" знаходилися троє молодих чоловіків. Вони були непритомними, тож їх допомогли витягнути  очевидці. І хоча медики прибули на місце пригоди вчасно, однак  допомогти потерпілим вони, на жаль, уже не змогли.  Як пізніше показала судово-медична експертиза: в останніх  діагностували  численні травми, що були несумісні з життям.

Водій  і  пасажири  "Ауді" виявилися трьома братами, жителями  Рівненської області.  Того дня вони вирушили на Закарпаття, аби купити якусь іномарку. "Ауді" належала одному з братів.  Саме нею вони й прямували у Чоп. Можна тільки собі уявити, який шок пережили рідні,  коли їм зателефонували  і сповістили про трагедію на Закарпатті. Один з правоохоронців розповідав:  батько  загиблих, побачивши тіла  своїх мертвих синів, відразу  посивів.  За  висновком  експертизи,  водій "Ауді" був тверезим.

Згодом  за фактом ДТП зі смертельними наслідками  порушили  кримінальну справу, тривало  слідство, після завершення якого справу передали у районний суд. Під час судового процесу  Віктор Щубер гаряче заперечував свою вину. Виправдовуючись, розповідав,  нібито тоді  він їхав зі швидкістю 45-50 км  за  годину, оскільки йшов  сильний дощ. Автомобіль "Ауді" він  зауважив десь за  150 метрів. Судячи зі слів Віктора, коли відстань між  автомашинами  скоротилася до 80 метрів, легковик  нібито виїхав на  зустрічну смугу, тому  власнику "Мерседеса" довелося  натиснути на гальма.  У  цей час "Ауді", начебто повернулася на  власну смугу. Крім  цього, виправдовувався підсудний,  його  "Спринтер"  мав несправний  комп’ютер, тому авто не могло швидко рухатися, і саме того дня Віктор  буцімто  їхав у Мукачево, щоб ремонтувати мікроавтобус.

Та судова автотехнічна експертиза довела:   до настання аварії обидва автомобілі мали справні системи гальмування, рульового керування і  відповідали вимогам  експлуатації. Словом,  технічних несправностей виявлено не було.  Крім цього,  працівники  ДПС на судовому засіданні стверджували:  незадовго до ДТП йшов невеликий дощ, однак на місці аварії асфальт був майже сухим.

Вислухавши всі показання, Феміда взяла до уваги ту обставину, що Віктор вперше вчинив злочин і своєї вини  не визнав. До вчинення аварії його неодноразово притягали до адмінвідповідальності за порушення правил дорожнього руху, у т.ч. й за грубі правопорушення,  що підтверджено  постановою суду. За місцем проживання  він  характеризується позитивно, має на утриманні двох малолітніх дітей. Пом’якшуючих чи обтяжуючих обставин правосуддя не виявило.

І ось оголошують вирок:  Віктора Щубера засудили до  8 років позбавлення волі. Крім цього,  родичам потерпілих він повинен  сплатити 353 тисячі гривень відшкодування моральних та матеріальних збитків, а  малолітньому  сину одного із загиблих  щомісячно має  виплачувати  по 300 гривень до досягнення дитиною повноліття. Ухвалою Закарпатського апеляційного суду вирок залишено без змін.

Іван Ладжун, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
24 квітня 2010р.

Теги: ДТП, трагедія, загиблий, смертельний

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини