В Ужгороді презентували професії та шукали потенційних працівників

22 квітня, у приміщенні "Падіюну" відбувся масштабний Ярмарок вакансій, організований Ужгородський міським центром зайнятості.

В Ужгороді презентували професії та шукали потенційних працівників

У заході взяли участь 17 підприємств області, 9 навчальних закладів, інші організації. На Ярмарку відвідувачі могли отримати інформацію про професії, актуальні на сьогодні в краї, про рівень заробітної плати, умови праці на окремих підприємствах та у галузях. А також проконсультуватися у фахівців Центру зайнятості щодо можливість підвищення кваліфікації та перепідготовки тощо.

За словами Сергія Олексіюка, директора Ужгородського міського центру зайнятості, на сьогодні в Ужгороді існує 373 вільних робочих місця ( за робітничими професіями 202 робочих місця, посади службовців—147, місця, які не потребують спеціальної підготовки—24). У той час безробітних в Ужгороді офіційно зафіксовано 700 осіб. "Це набагато менше, ніж минулого року, -- каже Сергій Олексіюк,-- хоча практично безробітних більше. Майже 60% від зареєстрованих--люди до 35 років. Із пропонованих вакансій тільки 64 вакансії з мінімальною заробітною платою. Решта – на рівні прожиткового мінімуму до середньої зарплати в галузях економіки краю –1,5 тисяч грн."

Подібні ярмарки Ужгородський міський центр зайнятості проводить двічі на рік, майже щотижня організовуються менші акції безпосередньо на підприємствах. Вперше цього разу у ярмарку серед інших підприємств брав участь і 159 територіальний центр комплектування військовослужбовцями за контрактом. Як повідомив підполковник Родіон Краснов, на Закарпатті військові частини пропонують понад 200 вакансій, по Україні ця цифра складає  понад 3000 вакансій. Тут чекають на молодих людей  віком від 18 до 40 років.

У рамках Ярмарку проходив круглий стіл за участю роботодавців, керівників вищих навчальних закладів, представників інших державних установ. За словами Сергія Олексіюка, якщо безробітним не займатися, практично через півроку багато кваліфікованих фахівців втрачає кваліфікацію і звикаються з тим "безробітним" станом.  "Тому центр зайнятості системно підходить до питання працевлаштування городян,-- зазначив директор. — Остання наша міні-ярмарка проходила на взуттєвій фабриці, в результаті чого відразу п’ятеро осіб залишилися на фабриці, де пройдуть навчання і влаштуються на роботу. Здійснює центр  моніторинг підприємств для проведення у подальшому днів кар’єр дж ял студентів 4-5 курсів". Представник ЗАТ "Єврокар" розповів, що на підприємстві практикують спеціальні екскурсії для школярів, щоб ознайомити їх з виробництвом та професіями. За 2008 рік таких заходів підприємство провело понад 10, минулого року, щоправда, кількість відвідин зменшилась у зв’язку з кризою. Щодо забезпечення робочими місцями вже до кінця цього року "Єврокар" гостро потребуватиме інженерів-механіків, інженерів-електриків, працівників з хімічною освітою, оскільки запускаються нові виробничі приміщення. 
Ольга Павлишинець, начальник відділу кадрів ГТК "Інтурист-Закарпаття" підкреслила важливість якісної підготовки кадрів. "30 років працюю у сфері туризму, 20 років фахівцем з підготовки кадрів. Скажу, що третій рік не можу знайти менеджера для готельно- туристичного комплексу. Такий працівник повинен знати і готельне господарство і туризм, і ще багато наук. Готових спеціалісті немає, а існуючі програми підготовки ще дуже сирі". 

Віталій Ефран, начальник управління праці та соціального захисту Ужгородського міськвиконкому зазначив, що однією з проблем в Ужгороді у сфері праці є висока заборгованість підприємств із заробітної плати. "По Ужгороду ця сума складає 3 млн. грн. Ми сформували вже графік рейдів для виявлення всіх фізичних та юридичних осіб, які боргують",-- повідомив Віталій Ефран. Він також закликав працедавців сумлінно ставитися до дотримання трудового законодавства і при прийомі працівників законно їх оформлювати на роботу.

23 квітня 2010р.

Теги: Ярмарок вакансій, професії

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини