Володимир Шкріба: "Нині не на часі займатися політичними іграми"

Керівник виконкому Закарпатської обласної організації партії «Народний Союз Наша Україна», депутат обласної ради Володимир ШКРІБА про те, чим переймаються обласні партійці.

Володимир ШКРІБА.
Володимир ШКРІБА.
«Наша Україна» одна з не багатьох добре структурованих партійних організацій нашого краю. Можна без перебільшення сказати, що від того, яку позицію займають члени цієї структури та її керівництво, багато в чому залежить вирішення багатьох справ на Закарпатті, так й в Україна загалом. Достатньо лише згадати, що колишній лідер обласних партійців Віктор Балога нині очолює загальноукраїнську «Нашу Україна» та керує Секретаріатом Президента. Цієї суботи нашоукраїнці краю зберуться на свій партійний форум, тож напередодні ми вирішили розпитати про стан справ в організації керівника її виконкому Володимира Шкрібу.

— Володимире Івановичу, знаю що цими днями вже відбулися міські та районні звітно-виборні конференції обласної організації партії «Наша Україна». На яких проблемах наголошували партійці під час цих зібрань?

— Звітно-виборні форуми проходили в рамках підготовки до ІV-го з’їзду «Нашої України», який має відбутися 31 березня. На Закарпатті конференції відбулися в 13 районних та 5 міських, всіх первинних, сільських та селищних організаціях. Зазначу, що жваво обговорювалась суспільно-політична ситуація у державі, зокрема, вказувалось, що діяльність так званої «антикризової» коаліції не покращила життя громадян держави, а навпаки, спричинила небачене зростання цін і тарифів, і це при незначних зарплатах і пенсіях. Наголошувалось на відновленні єдності демократичних сил в умовах безпрецедентного тиску «антикризової» коаліції на Президента України та демократичні процеси загалом.

Нашоукраїнці також відверто висловлювали свою позицію щодо необхідності удосконалення політреформи, ситуації навколо ухвалення «антикризовою» коаліцією і БЮТ Закону про Кабмін, розцінюючи його як антиконституційний переворот та узурпацію влади Урядом Януковича. Наголошувалось на необхідності активізації роз’яснювальної роботи щодо вступу України до ЄС, НАТО, СОТ. Акцентувалась увага на тому, що тільки входження держави до цих світових структур може забезпечити цілісність і незалежність України.

Під час проведення конференцій також піднімалось питання співпраці «Нашої України» з громадянським рухом «Народна самооборона» Юрія Луценка. Вказували члени партії і на певні недоліки у роботі партійних структур, висловлювали свої пропозиції щодо її вдосконалення. В окремих партійних організаціях відбулися зміни в керівних органах. Так, зокрема, в Міжгірській районній організації обрано двох заступників голови, в Мукачівській районній організації головою обрано Михайла Івана Петровича, голову Мукачівської районної ради. Районні та міські партійні осередки також обрали делегатів на обласний форум та ІV-ий з’їзд партії.

— Ви підтримуєте пропозицію Віктора Балоги про те, що голову партії слід обирати на з’їзді прямим голосуванням?

— Так, я, як і переважна більшість однопартійців, глибоко переконаний в тому, що голова партії має обиратися на з’їзді прямим голосуванням. Цю позицію висловлювала наша обласна організація на останньому з’їзді, це принципова позиція голови Ради Віктора Балоги і це відповідає духу партії, бо саме з’їзд є її найвищим органом.

До речі, нині керівництво партії винесло на обговорення Проект документа «Структура і порядок формування керівних органів Партії та їхні основні повноваження». Ми розглянемо його на обласній конференції, а до 20 лютого відбудеться його обговорення в районах. Усі висловлені пропозиції будуть узагальнені й винесені на розгляд Президії Ради обласної організації, яка й ухвалить остаточне рішення, відтак поінформує Раду партії.

— Які ще питання обговорюватимуться під час обласної конференції партії?

— На обласному форумі буде проаналізовано роботу партійних структур щодо реалізації основних програмних цілей та завдань партії на сучасному етапі, обговорюватиметься суспільно-політична ситуація в державі та краї зокрема, а також буде обрано делегатів на ІV з’їзд «Нашої України».

— Чого чекаєте від цього з’їзду? Гадаєте він буде визначальним для партії?

— З’їзд має розкласти всі крапки над «і» та надати нового імпульсу розвитку нашої партії. Очікую, насамперед, конструктивізму, прийняття важливих рішень щодо відновлення єдності всіх національно-патріотичних сил, які прагнуть демократичних перетворень, вироблення чіткої стратегії партії по недопущенню реваншу антидержавних сил та реставрації кучмізму.

— Що змінилося у роботі «Нашої України» після того, як головою Ради партії було обрано Віктора Балогу?

— Із обранням Віктора Івановича на цю посаду відбулися вагомі позитивні зрушення. З’явилися системність, чіткість, конструктивізм. Партія почала набувати виразного власного обличчя. Новообрана Президія Ради партії під головуванням Віктора Івановича приймає дієві рішення, спрямовані на підвищення іміджу та авторитету партії. Розробляється нова редакція Статуту партії, підготовлено проект документа щодо структури і порядку формування її керівних органів. Важливо також, що нині вище партійне керівництво (а до його складу також увійшов ще один закарпатець, народний депутат України Ігор Кріль, який нині є заступником голови Центрального Виконкому НСНУ) уникає формалізму та бюрократизму у вирішенні проблемних питань. У поточній роботі запрацював девіз „Не словом, а ділом”, поменшало демагогії, натомість стало більше реальних справ як у партійному будівництві, так і у розв’язанні проблем держави.

— Одні партії, говорячи про свою впливовість, називають велику кількість членів партії, інші — кажуть, що їх більше цікавить якісний склад. На що звертає увагу «Наша Україна»?

— Питання членства не є проблемою нашої організації. Ми ніколи не ставили собі за мету домогтися росту партійних рядів будь-якою ціною. Людей, які стають членами партії, об’єднує не стільки причетність до певної політичної лінії, скільки спільність інтересів, поглядів, запитів.

Наразі мова йде не стільки про кількісне збільшення організації, як про залучення до її лав високоавторитетних професійних особистостей, які здатні згуртувати навколо себе людей, створити дієву професійну команду, вміють оперативно реагувати на виклики суспільства і вирішувати злободенні питання. Саме такі люди є нашою партійною елітою.

Нині на обліку в Закарпатській обласній організації партії перебуває понад 7 тисяч краян. Активну діяльність здійснюють 13 районних, 5 міських (обласного значення) та 5 міських (районного значення), 19 селищних, 369 сільських та 77 первинних організацій партії.

Маємо достатнє представництво у виконавчій владі, органах місцевого самоврядування, серед всіх соціальних верств населення. Створені фракції «Нашої України» в обласній, майже всіх районних та міських (міст обласного підпорядкування) радах. Із 1144 депутатів обласної, районних та міських рад – 342 є представниками «Нашої України».

— Знаю, що одним з пріоритетів партійної роботи закарпатських нашоукраїнців є благодійна соціальна робота…

— Гадаю, це один з напрямків, який визначає справжнє, людське обличчя нашої організації. Надання матеріальної допомоги дітям-сиротам, дітям-інвалідам, багатодітним та малозабезпеченим сім’ям за рахунок спонсорських коштів, благодійних фондів та неурядових організацій; підтримка сімейних будинків, шкіл-інтернатів та спеціалізованих шкіл, допомога в оздоровленні дітей та людей похилого віку, а також допомога загальноосвітнім школам області в комплектації оргтехнікою — це ті справи, які ми проводимо не час від часу як рекламні передвиборні акції, а постійно.

Ми переконані, що турботу про виборців партії повинні проявляти не лише напередодні та під час виборів, а повсякчас. Так, всі краяни стали свідками проведення нашоукраїнцями у районах та містах області численних благодійних акцій, що відбулися за останній період.

Під патронатом голови Ради партії Віктора Балоги з вересня по грудень минулого року в області пройшла широкомасштабна благодійна акція „З любов’ю і турботою про дітей”, яка охопила всі райони та міста обласного значення. В рамках цієї акції 9500 дітей-сиріт, напівсиріт, позбавлених батьківського піклування, багатодітних сімей отримали комплекти сучасного теплого одягу та взуття.

Також в рамках цього благочинного проекту 73 багатодітні родини Закарпаття, в яких виховується 8 і більше дітей, одержали до Нового року 90 одиниць техніки: холодильники, пральні машини, газові плити, телевізори, меблі, комп’ютерне обладнання.

Вже традиційними стали зустрічі та спілкування нашоукранців із дітьми напередодні Свята Миколая. Так, 19 грудня за сприяння голови Ради обласної партійної організації Івана Балоги, понад 93 тисячі маленьких закарпатців, учнів дошкільних навчальних закладів та загальноосвітніх шкіл 1-8 класів, одержали новорічно-різдвяні подарунки, а за сприяння обласних депутатів-нашоукраїнців студентам УжНУ було вручено 10 холодильників та 15 телевізорів.
Не забуваємо й про людей й з обмеженими фізичними можливостями. Так до Міжнародного Дня інвалідів 30-ти найкращим спортсменам-інвалідам нашого краю та 150-ти членам Товариства інвалідів війни надано матеріальну допомогу.

У січні голова нашої організації вручив комп’ютерний клас міжшкільному виробничому комбінату у с.Загаття Іршавського району.
А нещодавно, з нагоди відзначення ювілею Закарпатського обласного Державного українського музично-драматичного театру, всім працівникам театру за сприяння голови обласної партійної організації «Наша Україна» Івана Балоги та депутатів обласної ради вручено 140 цінних пам’ятних подарунків.

— Днями закарпатські соціалісти оголосили про свій намір вийти з коаліції в обласній раді. Зробити це запрошують також «регіоналів». Як реагуватиме на цю ситуацію фракція «Наша Україна»?

— Я не беруся зараз коментувати рішення керівництва СПУ. Не бачу підстав та аргументів для його прийняття. Час покаже наскільки воно є правильним. Переконаний, що лише співпраця, взаєморозуміння, ведення конструктивного діалогу можуть дати позитивний результат для громади краю. Вважаю, що нині не на часі займатися політичними іграми. Ми повинні об’єднуватися навколо вирішення злободенних проблем краю і спрямовувати свої зусилля на покращення життя і добробуту закарпатців.
Андрій ГАНУСИЧ, "Старий Замок "Паланок".
08 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини