Пасхальне послання Високопреосвященнійшого Феодора, Архієпископа Мукачівського і Ужгородського

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
архієпископа Мукачівського і Ужгородського ФЕОДОРА
боголюбивим пастирям, чесному монашеству і всім чадам Української Православної Церкви Мукачівської єпархії

Пасхальне послання Високопреосвященнійшого Феодора,  Архієпископа Мукачівського і Ужгородського

Христос Воскресе!

Возлюблені у Господі досточтимі пастирі, весь клір церковний, чесні іноки та інокині, боголюбиві браття і сестри! Щиросердечно вітаю всіх вас з великим і спасительним святом Світлого Христового Воскресіння!
 
Вітаю вас такими знайомими, такими, здавалось б, простими словами… Та ці слова – не лише традиційне вітання зі святом Пасхи, не тільки коротка проповідь про Воскресіння Господа і Спасителя нашого Іісуса Христа, ці слова – основа нашої віри, в них – вся суть Євангелія, в них – свідчення про найвищі духовні цінності Православ’я. В цих словах криється фундамент нашого світогляду і цілюща сила віри.
 
Сповнені духовної радості і тріумфу, у ці святі дні ми підносимо подяку Богу, який сподобив нас ще раз доторкнутися до таємниці Воскресіння Христового. До кінця віків це найбільше чудо буде хвилювати душі і серця людей, які шукають Бога, які вірують у Нього і мають надію бути з Ним у вічності.

Сьогодні весь православний світ у єдиному радісному хорі славить подію, якій немає аналогії у всіх часах і епохах. Воскресіння Христове для померлих – це Життя, для живих – надія, для грішників – прощення гріхів, для святих – слава! Пасха Господня є "праведність, і мир, і радість у Дусі Святім" (Рим. 14, 17).
 
З вірою в Воскреслого Христа багато поколінь християн звершували свій життєвий шлях, здійснювали подвиги посту і молитви, терпіли скорботи і страждання, приймали смерть твердо впевненими в тому, що воскреснуть з Христом. Віра у Воскресіння Христове вселяла в них надію на власне воскресіння. Тому не дивно, що святий апостол Павел проповідь про Воскреслого Христа вважав головним завданням своєї місії. І робив все для того, щоб Воскресіння Христове стало частиною нашого буття.

Без Воскреслого Христа немає християнства, немає спасіння, наше тимчасове земне життя втрачає будь-який сенс. “Утвердження віри у Воскресіння Христове – справа надзвичайної ваги для християнина. Головна сила християнства полягає в тому, щоб визнати Господа Іісуса Христа Спасителем світу”, — говорить святитель Феофан Затворник.

Єдинородний Син і Слово Боже, Іісус Христос, істинний Бог, помер "за всіх" людей (2 Кор. 5, 14)! Прийнявши все наше: тіло, душу, волю, тягар, тривогу, біль, печаль, нарікання, радість, – все, окрім гріха, Він врешті-решт прийняв і нашу найбільшу проблему – смерть. Причому Він прийняв найболіснішу і принизливішу форму смерті, помираючи на хресті.
 
Пасхальна радість не випадкова, бо Воскресіння Христове є ключем до розуміння всього Його життя і основою нашої віри. Для нас, християн, Господнє воскресіння – це пережита реальна подія, тому що всі ми, хрестившись у Христа, особисто прилучилися до Його смерті й воскресіння. "Бо Слово, – як вчить нас святитель Афанасій Великий, – принесенням в жертву Свого тіла, поклало кінець закону, що засуджував нас, і відновило в нас початок життя, дарувавши надію воскресіння".

Свято Пасхи – це час, коли кожному християнину потрібно внутрішньо удосконалитися, зміцнитися у вірі та осмислити сенс життя і смерті, щоб нарешті сказати: "Живу вже не я, але живе в мені Христос" (Гал. 2, 20). Саме з таємниці Воскресіння Іісуса Христа народжується нове життя людини тепер і у вічності. Ось чому сьогодні, по слову святителя Григорія Ниського, "між нами немає сумних, нині і праведник радіє, і той, хто не очистив свою совість, має можливість виправитися покаянням". Христос Спаситель закликає кожного із нас до подвигу духовного вдосконалення, до боротьби із злом у самих собі. Гріх не повинен володіти нашою природою, ми покликані до святості, до Богоуподібнення по благодаті. Пасха Христова – це свято перемоги життя над смертю, добра над злом.

Воскресіння Христове запалює нас прагненням моральної чистоти, святості. Воно навчає нас бачити в кожній людині образ і подобу Божу та ставитися до всіх, як до братів і сестер.
 
Радіючи Воскреслому Спасителю, ми повинні пам’ятати, що в світі сьогодні дуже холодно і незатишно, і неприкаяними відчувають в ньому себе люди, що ми живемо в суспільстві, оточеному злом і пороками, живемо в світі де вирує неправда, злочинність, аморальність, беззаконня, зневір’я і жорстокість.
 
Воскресіння Христове надихає нас на труд і побожне життя. Святий апостол Іаков нагадує нам: "Віра, якщо не має справ, мертва сама по собі" (Іак. 2, 7). Тому у свято Великодня ми з особливою старанністю повинні нести милосердя і любов туди, де люди чекають нашого співчуття і допомоги. Будемо ж намагатися полегшити журбу душ, пригнічених скорботою, підбадьорювати занепалих духом, відвідувати хворих і старих, надавати милість і увагу дітям, особливо тим з них, які позбавлені батьківської ласки і турботи. У наш непростий і відповідальний час існує багато можливостей для православного свідчення – у лікарнях, в’язницях, будинках для людей похилого віку та інших місцях, де потрібна наша допомога. Допоможемо цим людям нести життєвий хрест, від щирого серця даруючи їм втіху і радість.

Воскресіння Христове – це свято для всіх, без різниці у соціальному і матеріальному стані. Христос Воскрес для всіх нас, для всього людства. Безсмертна пасхальна пісня лине сьогодні до кожного віруючого серця: дорослого і малого, веселого і сумного, багатого і бідного, щасливого і скорботного. До пасхальної радості призиваються всі люди: як віруючі, так і ті, хто лише біля порогу переоцінки життєвих орієнтирів. Жертва Христова принесена за всіх, і кожен, хто дістав від Творця земне життя, сьогодні запрошується на Божественний пір увійти в радість Господа свого. Головне – почути голос Господній і не відвернутися від запрошення на Божественну любов.
 
Дорогі браття та сестри! Цього року виповнюється 65 років від закінчення найстрашної трагедії для нашого народу – Великої Вітчизняної війни. Ми з великою шаною і пам’яттю відносимося до тих, хто жертвуючи своїм власним життям захищав наше мирне сьогодення. Їхній патріотизм, жертовна любов до Батьківщини, готовність віддати своє життя за інших – це не тільки загальнолюдські, але й євангельські істини. Є багато уроків, які можна почерпнути з історії Великої Вітчизняної війни, серед них один дуже важливий – це пам’ять про тих кого сьогодні вже немає серед нас. Ми низько вклоняємося всім ветеранам війни, які захищали нашу землю від фашистської навали. Ми віримо й молимося, щоб подібне більше не повторилося.

Возлюблені! У ці світлі і радісні Пасхальні дні, коли все довкола сповнено божественного світла, коли небо і земля з’єднуються в єдиному ликуванні великого Торжества, від щирого серця, знову і знову сердечно вітаю Вас зі святом Світлого Христового Воскресіння! Бажаю Вам втішитись цим бажаною і благодатною духовною трапезою нашої віри, бажаю Вам також міцного здоров’я, успіхів, благополуччя, допомоги Божої у всіх Ваших добрих справах і починаннях!
 
Хай же Пасхальна радість переможно ввійде в кожне серце, хай огорне вона усіх вірних Богу людей. Нехай панує в душах і серцях наших мир Божий і нехай зникнуть у нас взаємна ворожнеча, злість, розбрати і всякі розділення!


Архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор

Мукачево

ХРИСТОС ВОСКРЄС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЄС!
Пасха Христова
2010 рік

04 квітня 2010р.

Теги: Пасха, Воскресіння,

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини