На Закарпатті відбулися змагання службових собак

Чотириногі друзі, зазвичай, стають членами сім'ї, але бувають випадки, коли саме собака -- незамінний і надійний колега. Мова про службових чотирилапих, які вміють охороняти, захищати, шукати та багато іншого.

На Закарпатті відбулися змагання службових собак

Нещодавно в місті Мукачеві Закарпатської області "таланти"  своїх чотириногих підопічних демонстрували кінологи зі всієї області. На змаганнях,  присвяченних 16-ій річниці створення кінологічної служби МВС України,  своїх службових собак  представляли працівники міліції, митники, прикордонники, Державна служба охорони та внутрішні війська.  

Учасників свята  привітав  заступник начальника ГУМВС України в Закарпатській області Юрій Марковський.  Він зауважив,  що мета подібного заходу -- відродити кінологічну службу, дати їй, що називається, друге дихання;  розвивати, удосконалювати, зміцнювати цей молодий підрозділ.

У змаганнях взяли участь 16 службових собак зі своїми тренерами. Програма змагань передбачала  низку завдань, які повинні виконати учасники. Найперше собаки з кінологами  демонстрували загальний курс дресирування: виконання команд "Сидіти", "Стояти", "До мене", "Місце", "Повзти", а також   вміння приносити  предмет, який кидає господар.  Друге завдання для розумних псів і їхніх  кінологів виявилось не з простих: вони долали смугу перешкод – загорожу, паркан, бар’єр (висота 2м), розірваний міст, драбину та ін. Як каже Роман Мушак, начальник кінологічної служби ГУМВС України в Закарпатській області,  інколи потрібні роки, щоб вивчити тварин, вміти  з ними поводитись, вчасно орієнтуватися навіть у незначних змінах характеру своїх підопічних  та ще й зуміти продемонструвати їхні навики  перед іншими.

Для того, щоб дресирувати собак, їх ретельно відбирають. Насамперед у них повинні бути добрі робочі якості. Це означає, зокрема,  що пес має вміти  йти за хазяїном на відстані шести-десяти метрів, коли поводок звисає з правого боку, робити два повороти на дев'яносто градусів, простувати слід у слід упродовж двох годин і знаходити людину тощо. Саме свої "робочі" якості німецькі вівчарки демонстрували у третьому конкурсі.

У лісомасиві "Шипка"   чотириногі "колеги" прикордонників, міліціонерів і працівників ДСО проявляли   свої навики  з пошуку злочинця. Уявного зловмисника вони шукали по гарячих слідах.  Для вівчарок митників було інше завдання – пошук  в автівці  наркотиків та вибухівки.

Звісно, не всі  добре впоралися  з цим. Найбільше балів  отримали собаки кінологічної служби ГУМВС, друге місце зайняло УДСО при ГУМВС,  третє – прикордонні війська  області. Серед митників перше місце зайняла Чопська митниця, друге – Ужгородська, а третє – Виноградівська.  Найкраще  навики свого підопічного в особистому заліку продемонстрував молодший інспектор-кінолог кінологічного центру ГУМВС ст.сержант міліції Василь Іваничко, друге місце дісталось  інспектору-кінологу УДСО ст.сержанту Михайлу Бурясу, третє –  прапорщику Юрію Савчуку  із  Мукачівського прикордонного загону.

Кінологічна служба в  системі МВС  важлива і необхідна. Зі  своїми вихованцями-собаками кінологи  забезпечують оперативно-службову діяльність підрозділів кримінальної міліції, міліції громадської безпеки, вибухотехнічної служби НДЕКЦ, спецустанов міліції, Державної служби охорони та у внутрішніх військах МВС України. Як стверджують фахівці, кожен третій злочин розкривається  саме з  допомогою собак по гарячих слідах. Коли кінолог із собакою першими прибувають на місце злочину, то в 99% випадків розкриття гарантоване, за винятком, якщо злочинці не залишили місця своїх "промислів" на автомобілі.

Наталія Машіко, Мукачівський МВ ГУМВС України в Закарпатській області
01 квітня 2010р.

Теги: собака, змагання, кінологи

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини