Сумарні збитки від паводків на Закарпатті за попередні двадцять років становлять майже 5 млрд. гривень

Закарпатський регіон через своє географічне розташування, завжди знаходиться під загрозою затоплення. Паводки тут - не рідкість. Вони повторюються раз у три-вісім років. За підрахунками спеціалістів, сумарні збитки від великої води за попередні двадцять років становлять майже 5 млрд. гривень. Особливо "плідним" що цього виявилось останнє десятиріччя, впродовж якого сталися три катастрофічні повені - у листопаді 1998-го, березні 2001-го і липні 2008-го.

Сумарні збитки від паводків на Закарпатті за попередні двадцять років становлять майже 5 млрд. гривень

Ризик підтоплення існує і в інших державах, розташованих у басейні річки Тиса, що потребує міжнародної координації дій. З огляду на це у 2001-році було започатковано роботу Водного форуму басейну річки Тиса за участі п'яти країн – Румунії, Словаччини, Сербії, Угорщини та України. Згодом в Україні розробили Програму комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиса у Закарпатській області на 2002-2015 роки, реалізація якої дозволить захистити від стихії 500 населених пунктів, 2600 виробничих об'єктів, 200 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь. Приміром, у 2009 році згідно з вищезгаданою програмою протипаводкові роботи виконувалися на 40 об’єктах у 9 районах області. Станом на перше січня 2010 року здано в експлуатацію 27 об’єктів та 7 пускових комплексів. Введено в експлуатацію 25,66 км захисних дамб, 17,58 км берегоукріплень, 20 одиниць гідротехнічних споруд, в тому числі 2 автоматизованих гідропости в с.Хмелів Рахівського району та смт Солотвино Тячівського району. Цими заходами підвищено ступінь захисту від шкідливої дії вод 23 населених пунктів, близько 19,4 тис. га сільськогосподарських угідь.

В області визначено понад 50 потенційно небезпечних ділянок, де існує загроза підтоплення населених пунктів. Ця державна програма передбачає також створення єдиного протипаводкового комплексу та прогнозування повеней і зон затоплення, оперативне оповіщення всіх учасників водогосподарського комплексу басейну р. Тиса про загрозу виникнення і проходження паводків, а головне – активне управління паводковим стоком шляхом здійснення організаційних та інженерних заходів на водозбірній площі. Впровадження спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи /АІВС/ "Тиса" дозволяє здійснювати автоматизований моніторинг гідрологічної та метеорологічної ситуації у басейні кількох закарпатських рік, вчасно сповіщати населення про наближення біди. Роботою АІВС зацікавилися і в сусідніх Словаччині та Румунії.

Останній (грудневий) паводок, який не завдав краю значної шкоди, продемонстрував ефективність цієї роботи. 24-26 грудня 2009 року на річках області сформувався потужний паводок з досягненнями по окремих водпостах ІІІ ступені протипаводкового захисту. Завдяки автоматизованій системі АІВС-Тиса про формування та розвиток цього паводку завчасно були повідомлені всі відповідальні організації. Завдяки вчасно побудованим спорудам вдалось захистити цілий ряд населених пунктів Рахівського, Тячівського, Хустського, Виноградівського, Мукачівського, Берегівського, Ужгородського районів. А там, де ще не дійшла черга до будівництва, і спостерігались надзвичайні ситуації місцевого характеру.

Цьогорічна зима, яка видалася багатою на опади, викликає в місцевого населення (яке вже навчене гірким досвідом) неабиякі побоювання. Хоча, на думку фахівців, говорити, що найближчим часом Закарпаття очікує масштабний паводок, підстав нема. Заспокоює той факт, що кількість води в снігу, що випав, незначна, тому його танення не призведе до значного затоплення. Однак, усе залежить від погодних умов: при різкому потеплінні та наявності значних опадів підтоплення можуть стати суворою дійсністю, - розповів начальник обласного управління МНС генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Бодак.

- З метою мінімізації наслідків проходження льодоходу, весняної повені та дощових паводків на річках Закарпаття у 2010 році та недопущення виникнення надзвичайних ситуацій в регіоні на всіх рівнях проаналізовані дії органів управління та сил під час їх пропуску в попередніх роках. На цій основі рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Закарпатської облдержадміністрації затверджено комплексний план організаційних і практичних заходів. Також уточнено карти-схеми зон можливого підтоплення територій та населених пунктів, визначені об’єкти життєзабезпечення населення, транспорту, енергетики, зв’язку та інші об’єкти господарювання, що можуть зазнати негативного впливу природних явищ та уточнено розрахунок сил та засобів для проведення запобіжних заходів і виконання робіт з ліквідації їх наслідків.

- На засіданні комісії ТЕБ і НС підкреслювалась велика роль органів місцевого самоврядування, особливо сільських голів у роз’ясненні місцевому населенню необхідності проводити протипаводкові роботи – розчищати водовідвідні рівчаки і канави для стоку талої і дощової води для запобігання підтоплень їх особистих будинків і присадибних ділянок, наданні допомоги у цьому людям похилого віку,– продовжує Володимир Бодак.

У лютому та на початку березня головним управлінням МНС в Закарпатській області проводиться комплекс заходів щодо безаварійного пропуску повеневих вод та льодоходу. Наразі рівень води на річках та водоймах не перевищує небезпечної межі, отож загрози підтоплень немає. Оперативно-чергова служба МНС разом з обласним центром Гідрометеорології та облводгопом постійно відслідковує гідрологічну обстановку та рівень води на об’єктах, рівень снігу, його щільність й насиченість водою. Аероглісер, плаваючий транспортер, надувні човни, електростанції, мотопомпи та інша рятувальна техніка й оснащення в гарнізонах та аварійно-рятувальному загоні спеціального призначення знаходиться в стані бойової готовності. Постійно уточнюється розрахунок сил і засобів державних установ та організацій, які можуть залучатися для проведення запобіжних заходів щодо недопущення виникнення НС під час пропуску повені, паводку та льодоходу. Беззаперечно, що головним у захисті регіону проти надзвичайної ситуації є злагоджена робота підрозділів МНС, облводгоспу та місцевої влади.

Особлива увага приділяється захисту мостів та підмостових опор від льодоходу. З метою недопущення льодових заторів аварійно-рятувальним загоном спеціального призначення укладено угоду на вибухові роботи з Державним територіально-галузевим об’єднанням "Львівська залізниця" та окремими міськими та районними держадміністраціями. Для проведення вибухових робіт з ліквідації льодових пасток на водних об’єктах підготовлено два піротехнічні розрахунки. Проблемними у цьому плані залишаються Міжгірський, Рахівський та Тячівський райони.

Аналізуючи можливі варіанти розвитку паводкової ситуації по ріці Тиса та її притоках, надані Закарпатським обласним виробничим управлінням по меліорації і водному господарству, для своєчасного та ефективного реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з проходженням льодоходу на водних об’єктах області, визначено райони ймовірного проведення рятувальних робіт, місць розташування та зосередження сил і засобів зведених загонів головного управління МНС України в Закарпатській області.

Центр пропаганди ГУ МНС в Закарпатській області
30 березня 2010р.

Теги: паводок, підтоплення, Тиса,

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини