Керівники Закарпаття зустрілися з керівниками релігійних організацій

Цього вівторка голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида та голова обласної ради Михайло Кічковський провели зустріч з керівниками релігійних організацій області. Йшлося про вирішення низки актуальних питань.

Керівники Закарпаття зустрілися з керівниками релігійних організацій

Насамперед Олександр Ледида  привітав святих отців напередодні одного з найвеличніших християнських свят – Великодня. Керівник краю відзначив, що в останній час суспільство переживало нелегкі часи, але країна витримала іспит демократією. Велика заслуга в цьому й духовенства, в тому числі й закарпатського, – відзначив голова облдержадміністрації. Наш край є багатонаціональним і тут живуть представники різних віросповідань і тому великим досягнення є те, що суттєвих міжконфесійних суперечок практично не існує. Щодо основних проблем, які поки що залишаються невирішеними – майнові питання. Олександр Ледида констатував, що влада буде активно перейматися цієї проблемою і "пройде невеликий проміжок часу, коли ми поставимо крапку і цьому питанні". Допомагатиме місцева влада і в узаконенні земельних прав церковних громад. На рівні області планується розробити відповідну програму. "Ми маємо раз і назавжди закріпити землі за храмами", – резюмував керівник краю. Предметом розмови стало й питання спрощеного перетину кордонів очільниками релігійних організацій. Олександр Ледида повідомив, що під час нещодавньої зустрічі з керівником Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Артуром Горбенком серед іншого йшлося й про запровадження режиму максимального сприяння вищому духовенству під час поїздок до сусідніх країн у рамках різноманітних соціальних проектів.

Голова облради Михайло Кічковський відзначив, що подібні зустрічі в області вже є традиційними  і це є чудовим фактором для формування сприятливого релігійного клімату в краї.

З цим згідні й керівники релігійний організацій. Під час зустрічі вони подякували обласні владі за увагу і за максимальне сприяння у вирішенні проблем церковних громад. Зокрема виступили керуючий Хустською єпархією Української православної церкви єпископ Хустський і Виноградівський Марк, керуючий Мукачівською єпархією Української православної церкви архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор, керуючий Закарпатською єпархією Української православної церкви Київського патріархату єпископ Кирил, єпархіальний єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік, апостольський адміністратор Мукачівської дієцезії римсько-католицької церкви єпископ Антал Майнек, головний секретар управління Закарпатської реформатської церкви Янош Гейдер, старший єпископ Союзу вільних церков християн євангельської віри України Василь Райчинець, голова обласного об’єднання євангельських християн-баптистів Іван Кондор та голова обласного об’єднання християн віри євангельської-п’ятидесятників Віктор Хрипта.

Виступаючі відзначили, що по суті конфліктні ситуацій щодо майна, як це було у 90-тих роках в області практично вичерпані. Також констатували, що та кількість храмів і монастирів, які є на Закарпатті свідчить про високий духовний стан краян. Також священики вважають за доцільне проводити частіше подібні зустрічі.

Підсумовуючи, Олександр Ледида зауважив, що влада високо цінує готовність церкви до міжконфесійного діалогу.

– Великим досягненням на Закарпатті є те, що вище доховенство може зустрітися за одним столом, викласти своє бачення розвитку суспільства. В свою чергу представники влади знають про ваші проблеми, і будуть над ними працювати, – резюмував керівник краю.

ДОВІДКА:

Станом на 25 березня 2010 року в Закарпатській області зареєстровано та діють 1683 релігійних організацій 37-и віросповідань, з яких 1591 – релігійна громада, 53 монастирі, шість духовних навчальних закладів, сім місіонерських товариств, дев’ять релігійних братств, чотири центри та 13 управлінь.

Управління інформації та зв'язків із громадськістю Закарпатської ОДА
30 березня 2010р.

Теги: релігійний, Ледида, Кічковский,

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини