На Закарпатті обговорили результати досліджень українсько-румунського проекту по покращенню протипаводкового захисту Тиси

В рамках виконання проекту Програми Сусідства Румунія-Україна "Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення навколишнього середовища на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса" 24 березня 2010р. в смт. Солотвино на закарпатті відбувся семінар проекту з питань соціально-економічного розвитку і розвитку сільського господарства.

На Закарпатті обговорили результати досліджень українсько-румунського проекту по покращенню протипаводкового захисту Тиси

Про це Закарпаття онлайн повідомили в Закарпатському облводгоспі.

Метою семінару було офіційне представлення результатів проведення досліджень з розвитку сільського господарства та соціально-економічного розвитку цільової території проекту в умовах впровадження протипаводкових заходів. Для участі в роботі семінару були запрошені українські та румунські партнери проекту, представники Рахівської і Тячівської РДА, голови сільських рад, фермерських господарств цільової території проекту, представники інших зацікавлених організацій, ЗМІ.

З вітальним словом до присутніх звернувся керівник проекту Володимир Чіпак, а менеджер проекту Марина Скраль інформувала учасників семінару про цілі, заходи і реалізацію проекту. Проект впроваджується на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса, і важливим напрямком впровадження проекту було проведення соціально-економічних та сільськогосподарських досліджень для врахування сучасної ситуації та перспектив розвитку цього регіону при плануванні водогосподарських та протипаводкових заходів на цій території.


В доповіді на тему "Дослідження соціально-економічного розвитку території проекту в умовах впровадження протипаводкових заходів" кандидат економічних наук, експерт проекту Світлана Слава представила роботу спеціалістів Закарпатського регіонального центру соціально-економічних та гуманітарних досліджень НАН України. Вчені дослідили соціально-економічну характеристику цільової території Тячівського та Рахівського районів Закарпатської області в Україні та повіту Марамуреш в Румунії, економію від усунення паводкових збитків та надходження від нових чи розширених видів діяльності.

Результати досліджень з ведення сільського господарства на цільовій території проекту представили спеціалісти Закарпатського державного обласного проектно-технологічного центру охорони родючості ґрунтів і якості продукції. В презентаціях експертів Юрія Пензеника, Алли Фандалюк, Володимира Матієги та Олега Пасічника висвітлювався широкий спектр питань: аналіз історичних етапів розвитку та існуючого стану сільського господарства на території проекту, структура господарських формувань на селі, основні показники ефективності аграрного виробництва, структура сільськогосподарських угідь та агрохімічні властивості ґрунтів на території проекту, ґрунтовий покрив і вплив кліматичних умов на водно фізико-хімічні властивості ґрунтів, фактори, які впливають на розвиток ерозійних процесів ґрунтового покриву та еколого-токсикологічний стан земель на території проекту.

Цікавим і пізнавальним для присутніх став виступ кандидата економічних наук,доцента ЗакДУ Ореста Іваницького щодо екологізації аграрного виробництва і поступового переходу до органічного землеробства. Цей напрям розвитку сільського господарства зараз активно розвивається і є одним з найбільш перспективних для нашої області. Вчений розповів про загальну ситуацію з виробництвом екологічно чистої продукції, наукові, нормативно-правові та організаційні засади для виробництва екологічно-чистої продукції, розглянувши особливості земель території проекту та наявність наукових і технологічних передумов на Закарпатті.

Румунські партнери теж порадували активною участю - доповідь Юліани Чертіта, Повітова Рада Повіту Марамуреш, щодо аспектів сільського господарства і тваринництва у долині р. Тиса містила детальну інформацію про нормативні документи, порядок і процедуру компенсації сільгосптоваровиробникам шкоди від паводків та інших стихійних лих через розвинену систему страхування продукції.

В обговоренні учасники семінару відмітили актуальність проведених досліджень (довідкова інформація буде представлена на веб-сторінці проекту www.tysa.vodhosp.uzhgorod.ua), перспективність екологізації аграрного виробництва при великій потребі у державних дієвих програмах підтримки сільського товаровиробника, фермерських господарств, зокрема державних механізмах компенсації у ризикованому сільському господарстві.

На семінарі була презентована публікація, підготовлена спільно експертами досліджень, під назвою "Соціально-економічний розвиток та аграрні перспективиукраїнсько-румунської ділянки р. Тиса", розповсюджена серед фермерів та інших зацікавлених організацій. Також, на прохання румунського партнера Повітової ради, результати досліджень, представлені в брошурі, будуть використані на веб-сторінці бібліотеки в базі даних AQUA ROUA.

Результати соціально-економічних і сільськогосподарських досліджень будуть передані проектному науково-дослідному інституту "Укрводпроект" для врахування в розробці Схеми стабілізації русла р.Тиса на українсько-румунській прикордонній ділянці.

На завершення семінару В.Чіпак подякував всім, і зауважив, що захищатись від паводків потрібно, оскільки як показали соціально-економічні дослідження, ми будемо мати позитивний ефект як в сільському господарстві, туризмі, так і в економічному розвиткові цільової території загалом.

30 березня 2010р.

Теги: протипаводковий, Тиса, семінар, облводгосп, водогосподарський

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини