Чи насправді у "Спілці генералів" усі генерали?

У 2008 році закарпатці мали можливість прочитати видану до друку книгу "Спілка генералів". Відгуки читачів на видання неоднозначні. З цього приводу ми вирішили поспілкуватись і поділитися думками з відомим в області правоохоронцем юристом-правознавцем у сфері управління полковником у відставці Федурця Лукою Степановичем.

Чи насправді у "Спілці генералів" усі генерали?

— Які ваші враження від змісту виданої книги? Чи всі герої художньо-документальних оповідей-мемуарів є у званні генералів?

— Ініціатором видання книги є знана людина в області і за її межами, справжній генерал із вченим ступенем Ухаль Арсен Михайлович. Це надзвичайно талановита і яскрава особистість. Майже протягом року на той час як виконуючому обов’язки начальника УМВС в Закарпатській області доводилося спілкуватися у службових справах із Арсеном Михайловичем. Він тоді працював начальником УСБУ в Закарпатській області. З цим керівником досить авторитетного відомства приємно було спілкуватися і отримувати поради. Генерал Ухаль – людина з багатою біографією, об’єднав генералів земляків у Спілку генералів. Безумовно у спілку ввійшли знані особи в області, котрі не мають генеральських звань. Там, насправді, тільки 7 генералів, решта службовців із відповідними рангами своїх колишніх відомств. Зрештою, спілку генералів не можна сприймати, як якусь закриту установу або організацію. Щодо статусу, то один з пунктів гласить: індивідуальним членом Спілки можуть бути громадяни України, іноземні громадяни й особи без громадянства, які мають генеральське звання, незалежно від того, в якій країні така особа мешкає, коли їй було присвоєно генеральське звання і під час служби в якому органі, які визнають Статут Спілки... Отже тут мова саме про генералів. Але гадаю, що виходячи із показаних персонажів – членом спілки генералів може бути кожен бажаючий, що має певні заслуги перед державою і рідним краєм, що і вдалося показати автору в книзі.

— Внесіть роз’яснення, чому члени "спілки генералів", маю на увазі службовців із відповідними рангами, іменують себе генералами? Вони що, теж прирівнюються до генеральського звання?

— Законодавець чітко розподілив законодавчо, які повинні мати звання чи ранги співробітники відомств. Звання генералів є тільки у збройних силах, інших військових формуваннях і органах, де діє бойовий статут і у разі військових дій ці генерали повинні мобілізувати особовий склад для виконання бойових завдань. Я не хотів би нікого ображати або когось принизити, але у нас іменують себе генералами і полковниками, представники лісової охорони, залізниці, митної служби, екологи, податківці, ветеринари, дипломати, одним словом у миролюбивій Україні повна "мілітаризація". Всі у погонах з великими зірками, окрім скромних податківців, у кого знаки розміщені на рукавах і петлицях.

Зауважу, ніхто з керівників згаданих відомств не прирівнюється до генеральського або іншого офіцерського звання, бо й у природі: яблуня є яблуня, а груша є груша. Кожен, хто полюбляє іменувати себе генералом, може знайти відповідь у військкоматі, де т.зв. "генералу" скажуть товариш сержант чи капітан згідно військового обліку.  У радянський час сторожі великих баз іменували себе "нічними директорами" теж прирівнювали себе до директорів, як зараз службовці до генералів. Співробітники названих відомств є службовцями із відповідними рангами чи іншими знаками розпізнання. До речі, співробітники прокуратури мають класні чини і в разі військового стану призваних у військову прокуратуру переатестовують на військові звання в залежності від займаних посад. Прокуратура, як вищий наглядовий орган у державі має повноваження такої ваги, яких немає жоден наглядовий орган державної влади, тому їх прирівнювати до військових звань немає сенсу, це було б заниженням цінностей класного чину.

— Хто із генералів, офіцерів, а також інших відомств державної служби може одягати форменний одяг після звільнення з роботи, служби?

— Генерали і офіцери, котрі виходять на пенсію, мають право носіння форменного одягу, це вказано у наказі при звільненні. Решта службовців, що мають відповідні ранги, не мають право одягати форму навіть у державні свята.

— Які Ваші побажання автору книги?

— Здоров’я, добра, удачі. Ця книга дійсно носить виховний характер, враховуючи високу працездатність Арсена Михайловича Ухаля доцільно би видати ще один том книги, де були б висвітлені постаті всіх справжніх генералів закарпатців, починаючи від коркусу. Л.Свободи і завершуючи теперішнім часом.

Іван Ладжун, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
29 березня 2010р.

Теги: генерали, кига, Федурець

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини