Закарпаття: Чи будуть гроші на санаторії

Пільга на санаторно-курортне лікування може зникнути, якщо не виправиться ситуація з високим рівнем захворюваності працюючих.

Закарпаття: Чи будуть гроші на санаторії

У системі соціального захисту населення значну роль відіграє Фонд соціального стра­хува­ння з тимчасової втрати пра­це­здатності, оскільки саме ним застрахованим (працюючим) особам надаються різні види матеріальної допомоги. Як працює Ужгородська міська виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та які проблеми стоять перед нею, розповідає директор Фонду Ігор Сегляник.

— Ігорю Семеновичу, як виживав ваш Фонд минулого року в умовах економічної кризи?

— Важко, звичайно, проте попри фінансово-економічну кризу міська виконавча дирекція Фонду успішно виконує покладені на неї функції. Зокрема, до бюджету дирекції за 2009 рік надійшло 29,8 млн. грн. (91,5 %), зібрано 26,0 млн. грн. (92,6 %) страхових внесків . Відрахування від сум єдиного податку склали 2,7 млн. грн., надходження від часткової сплати за путівки — 757,4 тис. грн., інші надходження — 391,2 тис. грн.
Невиконання дохідної частини бюджету пояснюється в основному зменшенням чисельності працюючих в обласному центрі на 5,6 тис. чол. Найбільші скорочення працівників були в ТОВ "Гроклін-Карпати" (513 чол.), ТОВ "Унгвар" (204 чол.), ВАТ "Ужгородхліб" (125 чол.), 344 особи стали безробітними внаслідок реорганізації та ліквідації філії ТОВ "Альфа-Нафта" і цей список, на жаль, можна продовжувати. Крім того, з початку року ряд підприємств працювали на неповну потужність, а їхні працівники перебували у вимушених відпустках. В цілому заборгованість за страхувальниками у 2009 році становить 284,7 тис. грн.
Та попри таку ситуацію в місті Ужгороді у 2009 році кожна застрахована особа своєчасно отримала соціальну допомогу. Наведу ще кілька цифр, що показують результативність нашої роботи. План із видатків виконано на 103,6 %, витрати склали 31,5 млн. грн. На виплату всіх видів допомог використано 26,5 млн. грн., у т. ч. по тимчасовій непрацездатності — 17,0 млн. грн., по вагітності та пологах — 9,2 млн. грн., на поховання — 149,8 тис. грн. Вважаю, що це звучить переконливо, особливо з огляду на наш непростий час.

— Будь ласка, кілька слів про інший важливий напрямок роботи — оздоровлення ужгородців…

— На виконання Програми відновлення здоров’я застрахованих осіб та членів їхніх сімей нашою дирекцією на ці цілі використано 4,3 млн. грн. За рахунок цих коштів у санаторно-курортних закладах оздоровлено 868 працюючих, у реабілітаційних відділеннях безкоштовно — 333 особи. Зокрема, 178 вагітних жінок та 74 хворих, що перенесли інфаркт міокарда, отримали путівки в санаторій "Карпати", 66 хворих після оперативного втручання на органах травлення — у санаторій "Поляна", 10 хворих із захворюванням крові — у санаторій "Верховина", 5 осіб із захворюванням ендокринної системи (з цукровим діабетом) направлено на лікування в санаторій "Квітка Полонини".

Влітку минулого року на оздоровлення дітей працюючих міста за рахунок коштів бюджету міської виконавчої дирекції оздоровлено 193 дітей, на що витрачено 221,5 тис. грн. Ми подбали про оздоровлення дітей у кращих оздоровчих закладах нашої області: "Вогнику", "Трембіті", "Лумшорах", "Карпатах" та інших, а також у "Енергії" в м. Скадовську Херсонської області.

— Ігорю Семеновичу, цікаво було би дізнатися, як вплинули на бюджет міської дирекції захворювання працюючих і, зокрема, минулорічна епідемія грипу?

— Скажу відразу: витрати в бюджеті на виплату допомог працюючим через різні хвороби, в тому числі і грип, торік склали 17,0 млн. грн., що на 1,5 млн. грн. більше, ніж за попередній рік.
Для підтвердження цієї думки знову наведу цифри. Минулого року захворюваність із тимчасовою втратою працездатності склала по місту 383 дні на 100 працюючих. Через хвороби і травми невиробничого характеру втрачено 194,9 тис. робочих днів, що відповідає щоденному невиходу на роботу з цих причин 851 особи. Зокрема, висока захворюваність на 100 працюючих на таких підприємствах та установах, як Пасажирська вагонна дільниця (719 днів), КП "Ужгород-Водоканал" (741 день), Поштамт (650 дня), Дистанція колії (643 дні), ВАТ "Закарпаттяобленерго" (533 дні), ТОВ "Гроклін-Карпати" (836 днів), Управління юстиції (531 день), ВАТ "Укртелеком" (467 днів), ЗАТ КБ "Приватбанк" (403 дні).
Великою залишається строкатість у рівнях захворюваності серед працівників у галузях міста. До прикладу, високим зберігається рівень захворюваності по окремих закладах освіти, серед медичних закладів лідерами захворюваності є відділкова лікарня станції м. Ужгорода (600,8 дня на 100 працюючих), а серед працівників санітарно-епідеміологічної служби — обласна СЕС (785,7 дня).

Мають тенденцію до зростання втрати у зв’язку з травматизмом: вони складають до 20 % від загальних втрат внаслідок захворюваності. Непоодинокими є випадки приховування виробничого травматизму, проведення витрат по цих травмах за рахунок коштів бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Оскільки листки непрацездатності повинні оплачуватися, то попри складне фінансове становище не тільки у Фонді, а й по країні в цілому, наша виконавча дирекція переказала торік підприємствам та організаціям 7,6 млн. грн. додаткових коштів на забезпечення соціальних гарантій. Все це свідчить про необхідність конкретних спільних дій адміністрацій підприємств та організацій, їх страхового активу, медпрацівників міста щодо подальшого скорочення втрат робочого часу внаслідок захворюваності та відновлення здоров’я застрахованих осіб.

Хочу зазначити, що високий рівень захворюваності працюючих, безперечно, хвилює, насторожує, зобов’язує терміново приймати кардинальні рішення щодо зменшення її рівня. Адже, на мою думку, така ситуація з захворюваністю може призвести до значного скорочення або повної втрати таких соціальних пільг, як санаторно-курортне лікування або літнє оздоровлення дітей.

— Якою є тепер ситуація з виплатами Фонду?

— У першому кварталі поточного року для ужгородців, як завжди, здійснюються виплати по всіх видах матеріального забезпечення, проводиться оздоровлення. Я твердо переконаний, що спільні дії дирекції Фонду та адміністрацій підприємств і організацій, їх страхового активу дадуть змогу забезпечити працюючим усі гарантовані державою соціальні виплати.

Єва Деметер, РІО
26 березня 2010р.

Теги: пільга, санаторно-курортне, лікування, соцыальне, страхування

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини