Закарпатська влада подала до суду на підприємця, який вже 10 років не платить аренду

Чопу потрібен цивілізований ринок?

Закарпатська  влада подала до суду на підприємця, який вже 10 років не платить аренду

"Я вже втомилася про ринок говорити! Це триває з 1998 року!" – емоційно реагує керуючий справами Чопського міськвиконкому Лариса Ступак на прохання розповісти, через що виник конфлікт між чопською муніципальною владою та одним із найбільших місцевих підпри­ємців Василем Палком.

12 років місто (в якому з того часу помінялося вже кілька мерів) не може добитися, щоб бізнесмен, власник ТОВ "Агора", виконав зобов’язання, які взяло на себе товариство, орендуючи чоп­ський ринок. Втомившись чекати втілення їх у життя, міськрада вирішила подати на товариство до суду з вимогою розір­вати договір. У відповідь підприємець вдався до допомоги ЗМІ та звинуватив мера Чопа Галину Цар ледь не в рейдерстві.

Поганому підприємцю мери заважають

За словами Лариси Ступак, до кожного наступного мера Василь Палко приходив із наріканнями на попередника, скаржився, що, мовляв, і хотів би навести лад на єдиному в Чопі ринку, але градоначальники з відомих лише їм самим причин робити це йому не дозволяли. Прийшов він із такими претензіями і до Галини Цар. "Я йому сказала, мовляв, хай усе, що було, залишається в минулому, ніхто йому більше не заважатиме. Нехай оформляє документи і нарешті працює за законом", – згадує мер. Проте, депутати міськради, які були також у попередніх скликаннях, про методи роботи власника ТОВ "Агора" знали вже добре, тому вимагали забрати від нього ринок. Галина Василівна ледве переконала їх повірити п. Палку востаннє. Лише у 2008 році "Агора" почала нарешті сплачувати гроші за оренду землі. Однак зобов’язання так і не були виконані.

Зокрема, як повідомляв на одній із нарад у міськвиконкомі головний інспектор із пожежної безпеки Чопа Ігор Савчин, на ринку фіксують системні порушення у процесі реконструкції щодо пожежних  норм і правил. Наприклад, обов’язковою на такому об’єкті є наявність двох в’їздів, проте у Чопі один із них перекрили додатково встановленими торгівельними павільйонами. Головний санітарний лікар Іван Парада повідомив, що його служба директора ринку неодноразово штрафувала за порушення санітарних норм. Головний архітектор міста Денис Ганзел додав, що за незаконне будівництво ТОВ "Агора" було оштрафовано та видано припис про негайне припинення будівництва. Висновків із цих зауважень директор ринку (син Палка – Габор) не зробив жодних.

"Палку завжди щось заважало. Він приходив до мене і звинувачував у всіх затримках попереднього голову міста. А тепер раптом звинувачує у всьому нас. Хоча насправді причина такої поведінки одна: чим довше він затягував оформлення землі, тим більше економив. Чесно кажучи, хотілося вірити, що таки зробить усе як слід. Совісний підприємець після того, як рішенням сесії отримав землю, мав її правильно оформити, сплачувати оренду і поповнювати бюджет міста. Справа в тому, що ця ділянка чи не найкраща в Чопі, – коментує Галина Цар. – Площа міста становить 620 гектарів і дві треті з неї – землі Укрзалізниці. Тому територія ринку – ледь не єдине нормальне місце в центрі. Громада виділила пану Палку землю в надії на те, що він щось робитиме. Натомість підприємець уже понад 10 років ухиляється від упорядкування документів. Я зрозуміла, що це настільки хитра людина в питанні щодо несплати податків, оренди, що в Чопі, напевно, рівних йому немає".

А гроші де?

Нині єдиний ринок міста має досить жалюгідний вигляд. Але за умови, що він фактично торговельний монополіст, городяни просто змушені, незважаючи на безлад, купувати речі й продукти саме тут. "Усе вкрай запущене! Функція влади полягає в тому, щоб домогтися нормальних умов для людей. Потрібно, аби городяни, які приходять на ринок, ходили не по калюжах, а по бруківці. Щоб підприємці мали сприятливі умови для роботи, адже вони платять немалі гроші за право торгувати. Ми ж знаємо, як, наприклад, облаштований ринок у Мукачеві. Я щиро заздрю людям, які працюють там у чистоті й комфортних умовах", – продовжує Галина Василівна.

Не подобається міській владі і те, що більшість підприємців, які торгують на ринку, зареєстровані не в Чопі, а значить і сплачують свій єдиний податок у бюджети інших міст чи сіл. Скільки, однак, на ринку місцевих підприємців і скільки приїжджих, у міськвиконкомі сказати не може ніхто. Незважаючи на постійні прохання відділу економіки надати їм паспорт ринку, "Агора" їх ігнорує. За словами самого підприємця, він забезпечує роботою близько ста торговців, однак, оскільки доказів цього не надає, залишається вірити йому хіба що на слово. До того ж, значно перебільшує свою користь для міського бюджету. Звісно, 136,7 тисяч грн., які надійшли до бюджету Чопа від ринкового збору торік, сума для маленького містечка немала. Однак, до прикладу, лижна фабрика "Blizzard", на якій трудиться менше 100 людей, заплатила за цей же період майже 600 тисяч. А про якісь порівняння з надходженнями від Укрзалізниці, яка для Чопа є бюджетоутворюючим підприємством, навіть говорити смішно. Крім того, п. Палко примудряється потрохи "позичати" землю в інших підприємців.

Так, директор ВАТ "Плодовоч" Володимир Селехман, підприємство якого знаходиться на території поряд із землею Палка, стверджує, що ТОВ "Агора" незаконно зайняло частину його площі. Жителі, яким "пощастило" проживати поруч із ринком, регулярно скаржаться у міськвиконком на дії бізнесмена. То він вулицю перекриє новими торговельними будками, то стічні води просто під ноги пустить.

Суд  розбереться

Урешті-решт, терпіння вичерпалося і міськвиконком подав позов на ТОВ "Агора" до суду, щоб розірвати договір із підприємством за невиконання умов. У відповідь Василь Палко пішов у "контр­атаку". В одній з обласних газет з’явився матеріал, у якому бізнесмен звинуватив особисто Галину Цар у перипетіях навколо ринку і заявив, що робить вона це тому, що, на його думку, збирається... базаром керувати сама!  
"Здається, він вирішив, що тиском на міськвиконком та розповсюдженням неправдивої інформації про ситуацію на ринку серед підприємців, які там працюють, бажає узаконити незаконне. Тому я хочу, щоб він усвідомив: жоден нормальний посадовець ніколи не зможе йому підписати ті всі погодження, якщо вони не відповідають ні будівельним, ні санітарним нормам. Компетентна людина за свій підпис відповідає і повинна все узгоджувати з законом. Пан Палко думає, що завдяки тиску зможе ці неправомірні дії узаконити. Він помиляється. Всі наші наради, попередження таки отримають логічне завершення", – наголошує міський голова Чопа.

У тому, що суд визнає правоту міськвиконкому, Галина Василівна переконана. Бодай тому, що для підтвердження своєї правоти Палку доведеться надати документи. А зробити їх підприємець досі так і не спромігся. Згідно із законом, після рішення суду на користь міської влади ринок повинен повернутися у комунальну власність міста принаймні на три роки. Впродовж цього часу місцева влада може оголосити про аукціон і передати ринок до рук нового власника.   

"Усім підприємцям, які працюють на ринку, я б хотіла сказати, аби вони не переймалися. Робочих місць ніхто не втратить у жодному випадку. До того ж підприємцям не доведеться платити всі ті "ліві" відрахування, які вони сплачують нині, бо будуть захищені законом. Повірте, більшість із них хочуть, аби ринок став комунальним. У приватних розмовах люди просять забрати його від Палка, щоб він нарешті став цивілізованим", – завершила розмову Галина Цар.

Володимир Пушкаш, "Старий Замок Паланок"
26 березня 2010р.

Теги: аренда, ринок, суд, муніципальна влада

Коментарі

Мешканець 2010-03-26 / 14:20:00
Ну що ти мені зробиш Ларисо ? Твій поїзд уже далеко поїхав.

НОВИНИ: Соціо

22:10
/ 1
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
» Всі новини