Чи поталанить талантам Закарпаття?

Навесні цього року Ужгородське училище культури святкуватиме свій 60-й випуск. Як добрий батько, педагогічний колектив стурбований долею своїх випускників (а їх цього-річ - 47). Є у навчального закладу порівняно молода традиція, яка вже третій рік поспіль збирає поціновувачів мистецтва, яким не байдужа доля талановитого студента.

Чи поталанить талантам Закарпаття?Захід, на якому були присутні начальники відділів культури (або їх представники), завідувачі бібліотек, директори шкіл мистецтв, був спрямований на обговорення питань працевлаштування молоді.

Не секрет, що клубних установ та бібліотек в області дедалі меншає. Приміщення продаються і перепродаються спритними ділками, натомість - асортимент бутиків та дешевих забігайлівок. До того ж, навіть у тих установах, що залишились, часто працюють люди без відповідного фаху. Вже давно нікого не дивує й те, що взимку будинки культури не опалюються, А це унеможливлює проходження випускниками виробничої практики, замість того, щоб їхати в райони, студенти проходять практику в ужгородських школах. Ці та інші фактори впливають також і на працевлаштування випускників, їх самореалізацію.

Саме з метою знайомства роботодавців з їх потенційними працівниками й був організований міні концерт, або ж «оглядини», як його жартома називали студенти. Ба й сама постановка перформенсу була жартівливою - «ярмарок» (уособлення ринку праці), де студенти повинні були рекламувати себе. Ведучий, режисер, організатор культурно-дозвіллєвої діяльності, музикант, вокаліст, хореограф - широкий вибір борців за чисте мистецтво, яким не бракує таланту, артистизму, бажання роботи, а от самої роботи - на жаль.. .Раз по раз у залі були помітні фотоспалахи - «покупці» проявляли свою зацікавленість особливо майстерними виконавцями.

Педагогічний склад училища культури робить все можливе для того, щоб підготувати добрих фахівців для роботи у сфері культури."Для цього, - зауважив директор навчального закладу М.М.Митровка, - створено всі належні умови. Це і житло, і просторі зали, добре оснащена бібліотека, комп`ютерні класи тощо. В цьому році планується і нововведення -спеціалізація «Сучасні танці». Заклад перейшов на нові навчальні плани, разом з дипломом студент має змогу отримати атестат про повну загальну середню освіту. Зріс і прохідний бал для абітурієнтів, що позитивно вплине на якість набору". В той же час директор з прикрістю підмітив, що не завжди вдається залучити до навчання в училищі стовідсоткову кількість абітурієнтів з повною музичною освітою. Часто спостерігається також недостатній рівень загальноосвітньої підготовки вступників. Однак, як сказав Григір Тютюнник: «Талант - це крапля здібностей і море праці». А працювати зі студентом тут уміють. Адже якісний склад педколективу училища включає високих знавців освітньої справи, керівників художніх колективів, педагогів з почесними та науковими званнями, аспірантів.

Та здобуту освіту потрібно реалізувати, а отже, працевлаштувати студента. Через кілька місяців - розподіл. Куди потрапить ця талановита молодь і якою бути рідній культурі; самобутньою чи «голопупою»?
Ірина НАДВОРНА, студентка відділення журналістики УжНУ—"Мукачево.net".
06 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини