На Міжгірщині відзначають Всеукраїнський день працівників культури

23 березня - Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва.

На Міжгірщині відзначають Всеукраїнський день працівників культури

Розбудова Української держави зумовила помітну тенденцію суспільства до вивчення власної історії та культури. Духовний потенціал українського народу — це найбагатший скарб, яким володіє наша держава. Українська культура знана в усьому світі, хоч їй випала нелегка історична доля — вижити за будь-яких умов. І вона вижила, довівши цінність своїх надбань для культурного досвіду всього людства.

Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва — це свято, яке стосується кожного з нас, адже ми всі носії культури, традицій, звичаїв, мови тощо.

В галузі культури й мистецтва на Міжгірщині працюють центральна районна бібліотека, районна дитяча бібліотека імені В.С. Гренджі-Донського, районний Будинок культури, 30 бібліотечних та 25 клубних установ у сільській місцевості, 2 дитячі музичні школи.

Систематично проводиться робота із забезпечення закладів культури спеціалістами з базовою освітою. На навчання в Ужгородський коледж культури і мистецтв направлено 4 працівників культури району, 6 — здобувають освіту в мистецьких вузах. Однак кадрове питання галузі залишається проблемним. На жаль, 8 клубних установ очолюють спеціалісти без базової фахової освіти.

Як позитивне відчувається тенденція щодо покращення матеріально-технічної бази закладів культури, проводяться капітальні та поточні ремонти. Протягом минулого року відремонтовано клубні установи в селах Річка, Н.Студений, Новоселиця, Келечин, Голятин. Ведуться роботи з реконструкції будівлі Міжгірської дитячої музичної школи, частково проведено ремонт районного Будинку культури, придбано сценічні костюми, музично-озвучувальну апаратуру та оргтехніку для структурних підрозділів відділу культури, меблі для методичного кабінету Міжгірського РБК.

 З метою налагодження роботи з проведення капітальних та поточних ремонтів приміщень установ культури здійснена відповідна робота щодо передачі їх в оренду.

Щорічно протягом лютого-травня в районі проводяться місцеві огляди-конкурси народної творчості, виставки творів народних умільців та народного декоративно-прикладного мистецтва. В цьому році на належному рівні пройшли вже огляди в селах Ізки, Річка, Новоселиця, Торун, Колочава.

Традиційно відділ культури і туризму РДА є організатором та учасником новорічних та великодніх свят, літературно-мистецьких заходів з нагоди Шевченківських днів, 8–го Березня, Дня Перемоги, районних свят до Дня Матері, Дня молоді, обласного — “Проводи отар на полонини”, Міжнародного фестивалю юних поетів та прозаїків “Рекітське сузір’я”, фольклорного свята “Колочавське відлуння Тереблянської долини”, що проводиться спільно з Чеською Республікою, обласного фольклорного фестивалю “На Синевир трембіти кличуть”, Деня селища Міжгір’я, річниць голодомору в Україні та Карпатської України, ряду інших заходів.

За активну участь у них, професіоналізм і відданість улюбленій справі сьогодні варто відзначити художні колективи та окремих виконавців. Це — камерний хор викладачів Міжгірської ДМШ (кер. Вікторія Кут), фольклорний колектив та танцювальна група РБК (кер. Вікторія Янчик, Тетяна Гимба), народний вокальний квартет “Лілея” (кер. Світлана Башук), новостворений чоловічий квартет Міжгірської ДМШ (кер. Юрій Біланинець), троїсті музики Міжгірського РБК, дитячий вокальний ансамбль “Струмочок” Ізківської ДМШ (кер. Оксана Синишина), інструментальний ансамбль народно-духового відділу ДМШ (кер. Сергій Зубанич) та окремі кращі виконавці: автор-пісняр Іван Штаєр, Оксана Синишина (викладач Ізківської ДМШ), Ірина Гимба, Аліна Гимба, Марина Брошняк, Мирослава Клюс, Тетяна Гнепа, Олеся Мущинська, Євген Пойда, Тетяна Галай, Олександра Луців — лауреати дитячих фестивалів. Фольклорний колектив Міжгірського РБК (кер. Вікторія Янчик) — учасник обласного огляду-конкурсу вертепних дійств у м. Мукачево, де його нагороджено цінними призами.

Значне місце серед установ культури і мистецтва належить бібліотекам, які проводять значну роботу як інформаційні центри, осередки духовності, центри з розвитку та збереження народних традицій. Бібліотеки ЦБС є активними популяризаторами нових надходжень. Ними спільно з клубними установами та школами естетичного виховання проводиться комплекс заходів з відзначення знаменних дат.

Осередком естетичного виховання дітей у районі є дві музичні школи. Тут працюють творчі учнівські та викладацькі колективи. В цьому році понад 15 учнів зайняли призові місця в обласних та кущових конкурсах ансамблів та індивідуальних виконавців.
Не можна сьогодні не згадати ветеранів у галузі культури і мистецтва, які сумлінною багаторічною працею зберігали і примножували українську національну культуру. Це — Віталій Назаренко, Василь Шпонтак, Василь Леньо, Юлія Роман, Тамара Карпович, Марта Савинець, Валентина Шемет, Марія Янчик (на жаль, вже покійна) та багато інших.

Своє професійне свято культпрацівники зустрічають з новими творчими здобутками. Висловлюючи їм щиру вдячність за високе служіння мистецтву, невтомний творчий пошук, самовідданість, я впевнений, що вони й надалі докладатимуть зусилля задля утвердження заможної, духовно багатої України.

 З нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва щиро вітаю всіх працівників нашої галузі, ветеранів культурно-освітньої ниви із професійним святом, бажаю творчих успіхів, добра, миру, міцного здоров'я, родинного тепла і веселого святкового настрою.

Олександр Шемет, начальник відділу культури і туризму Міжгірської РДА
23 березня 2010р.

Теги: культура, свято, працівники, Міжгір'я

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини