У музеї Федора Манайла відзначать 100-річчя з дня народження закарпатського живописця

25 березня о 15 год. у приміщенні меморіального музею Ф.Ф.Манайла відбудеться прес-конференція. На якій представників культурних та суспільних організацій, загальноукраїнських, обласних, ужгородських мас-медія обговорять програму святкувань 100-річного ювілею з дня народження закарпатського живописця Федора Манайла.

У  музеї  Федора Манайла відзначать 100-річчя з дня народження закарпатського живописця

У жовтні 2010 року в культурному житті Закарпаття та всього українського образотворчого мистецтва відзначатиметься знаменна подія – 100-річчя з дня народження Федора Федоровича Манайла, одного із засновників Закарпатської школи живопису, глибокого знавця історії, етнографії та фольклору Закарпаття, самобутнього, колоритного, експресивного майстра пензлю, який  все своє життя, всю свою творчість присв`ятив народу улюблених Карпат.

З цієї нагоди працівники меморіального музею митця та Закарпатського обласного художнього музею готують цілий ряд культурних заходів.

За підтримки Управління культури облдержадміністрації планується ювілейне видання – альбом, в котрому буде репрезентована творчість цього визначного майстра, представлені репродукції картин із зібрань музеїв України, приватних колекцій ( На прес-конференції буде висловлене прохання про можливість надання художніх творів з приватних колекцій для репродукування в альбомі та експонування їх на ювілейній виставці).

Планується організація великої ретроспективної виставки творів Федора Манайла в залах Закарпатського обласного художнього музею та невеликих тематичних виставок в залах меморіального будинку-музею. До святкування ювілею працівниками музею заплановане проведення святкового вечора пам’ яті митця.

Ширше проводитиметься  пропаганда творчості Ф.Манайла в пресі та телебаченні. ювілейного вечора.  Поновлюватимуться рекламні видання по музею.

Організація міського дитячо-юнацького конкурсу-пленеру імені Федора Манайла у галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва на базі меморіального музею, вже вважається традиційним заходом. Цього року плануємо розгорнути більш поширену виставку дитячих робіт, залучити талановитих дітей, які досі ще не приймали участь в цьому конкурсі.

Покращиться й естетичний вигляд художніх творів: за підтримки облдержадміністрації планується перерамування тих визначних творів, що експонуються в музеї та будуть представлені глядачам на ювілейній виставці. Буде оформлено окремі міні-виставки, які представлятимуть творчий доробок митця в жанрі графіки та монументального мистецтва.

Вже проведені певні ремонтні роботи в експозиційних залах музею, сподіваємось процес поновлення естетичного вигляду цього унікального закладу культури не припиниться.

Після проведення циклу заходів до 100-річчя з дня народження Федора Манайла, свій ювілей – 30-річчя з дня відкриття  – відзначатиме й будинок-музей. Це буде 9 лютого 2011 року

Звичайно, як і кожний заклад культури, меморіальний музей має багато невирішених проблем. Однією з них є слаба матеріальна база, матеріальне забезпечення закладів культури взагалі. Бракує коштів на придбання експонатів, видавничу діяльність, наукові дослідження, або ж поточні ремонтні роботи. В бюджеті музею цього року відокремлено спеціальний рахунок, на який буде очікуватись спонсорська допомога до відзначення 100-річчя з дня народження Ф.Ф.Манайла.

Організатори:

Управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації,
Закарпатський обласний художній музей ім.Й.Бокшая,
Меморіальний музей народного художника України Ф.Ф.Манайла,
Фонд сприяння гуманітарному розвитку ім. Ф.Ф.Манайла.

22 березня 2010р.

Теги: Манайло, ювілей, музей, живопис

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини