Янукович хоче обміняти "українську трубу" на "російське довір’я"

Україна може самостійно побудувати ділянку газопроводу "Бородчани-Ужгород", заявив сьогодні прем'єр-міністр Віктор Янукович журналістам. За його словами, питання реалізації конкретних проектів в паливно-енергетичному комплексі обговорювалося сьогодні під час його зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком і спікером парламенту Олександром Морозом.

Янукович хоче обміняти "українську трубу" на "російське довір’я"В.Янукович підкреслив, що найближчим часом Україна повинна визначитися з своєю позицією з приводу пропозиції Президента РФ Володимира Путіна про створення газотранспортного консорціуму. В.Янукович також відзначив, що існує можливість будівництва газопроводу "Бородчани-Ужгород" за участю російських партнерів. "І ми повинні цю можливість ретельно розглянути, оскільки зацікавлені в партнерських відносинах з Росією в питаннях енергетичної безпеки", - сказав В.Янукович.

Коментуючи пропозицію лідера БЮТ Юлії Тимошенко про необхідність введення мораторію на які-небудь дії з українською часткою магістральної ГТС, В.Янукович відзначив, що це питання повинне публічно обговорюватися в парламенті - після того, як буде вироблена єдина і узгоджена концепція енергетичної безпеки України.

Раніше радник Президента України Юрій Продан заявив, що Україні необхідно шукати нових партнерів для будівництва газопроводу "Бородчани-Ужгород". "Ми втратили інтерес росіян до цього проекту. Якщо Росія відмовляється, треба шукати інших партнерів, європейських, перш за все", - сказав він 1 лютого.

Як повідомлялося, з будівництва газопроводу "Бородчани-Ужгород" повинна початися реалізація проекту зі створення міжнародного газотранспортного консорціуму з транзиту російського газу через Україну до Європи. В даний час підготовлено техніко-економічне обгрунтування і робочу проектну документацію для будівництва газопроводу. Крім того, документально вирішені всі питання з місцевою владою по відведенню земель в Івано-Франківській і Закарпатській обл., по території яких пройде трубопровід. Також в даний час проведений тендер на постачання труб і арматури для будівництва газопроводу.

Будівництво газопроводу "Бородчани-Ужгород" протяжністю 1429 км. передбачається вести в три етапи. Після введення в експлуатацію першої черги обсяги постачань газу до Європи повинні зрости на 5 млрд куб.м. на рік, після введення другої черги - на 16 млрд куб.м. на рік і після введення третьої черги - на 19 млрд куб.м. на рік. Будівництво "Бородчани-Ужгород" намічено вести в коридорі існуючого газопроводу "Прогрес".

Нагадаємо, що в 2002р. уряду України і РФ уклали угоду про співпрацю в газовій галузі. В рамках цієї співпраці планувалося створити україно-російський газовий консорціум, для чого НАК "Нафтогаз України" і "Газпром" підписали відповідну угоду. Так, в січні 2003 р. було зареєстровано спільне підприємство НАК "Нафтогазу" і "Газпрому" - "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України".

Відзначимо, що 1 лютого президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія має намір зробити Україні революційну пропозицію зі створення газотранспортного консорціуму. Він підкреслив, що йдеться про об'єднання активів, а також про можливість входження України в активи "здобичі в Росії". Президент РФ вказав на те, що необхідно зрозуміти, в якому обсязі і які саме активи цікавлять українську сторону. "Це питання повинне бути вирішене на корпоративному і експертному рівні, з точки ж зору держави ніяких перешкод не буде", - підкреслив В.Путін.

У свою чергу, Президент України Віктор ЮЩЕНКО заявив, що всі пропозиції, які мают на увазі нову модель використання української газотранспортної системи, вимагають уважного і обережного підходу. В.Ющенко також відзначив, що енергетичні відносини України і РФ стратегічно важливі і завжди будуть предметом особливої уваги як Києва, так і Москви. "Ми всі були свідками того, як декларувалися окремі проекти, а потім вони забувалися і сходили у небуття", - відзначив В.Ющенко. "Але всім зрозуміло, що в області енергетичної безпеки енергетична політика країн повинна бути динамічною і ясною, оскільки будується не один рік", - підкреслив він.
"РБК-Україна"
05 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини