Закарпатський облводогосп закликає до збереження річок (ФОТО)

В Закарпатті так багато водотоків, що кожен краянин сміло може вважати їх своїми, рідними. Для когось це стрімка і могутня Тиса, або ж тиха й лагідна Латориця, чи в'юнкий Уж, або ж маленький потічок, який ніколи не мав назви і врізався в дитячу пам'ять назавжди.

Закарпатський облводогосп закликає до збереження річок (ФОТО)

Вода - це життя, вважали стародавні греки і шанобливо ставились до кожної її краплини, розуміючи, що все живе починається з води А ми, що робимо ми з водою, з нашими річками? Всі береги річок вкриті побутовим сміттям, різного роду відходами, особливо ПЕТ-пляшками; береги розорані до урізу води, гноївка тече прямо в потічок і ... ще можна продовжувати й продовжувати. Але навіщо?! Коли ми самі поки-що не розуміємо, що ж ми творимо, що знищуємо і що залишимо по собі.

Закарпатський облводогосп закликає до збереження річок

Ніякі укази, постанови, накази, різного роду розпорядження органів влади не в силі спинити все це знущання над річками. Можливо тільки на підсвідомому рівні, кожен з нас має збагнути, що ж буде далі.

Всі дуже добре розуміють, що ніхто чужий не прийшов і не засмітив річку, не розорав береги, не вирубав вздовж берега останні липи чи верби. Все це зробили ми самі - закарпатці. А потім нарікаємо на природу, Бога, які карають нас жахливими, катастрофічними паводками. А може ми того заслуговуємо своїм ставленням до річок, лісів, землі?

Закарпатський облводогосп закликає до збереження річок

І нехай кожен з нас, від домогосподарки до керівника різного рангу, подумки запитає себе: "Чому я так поступаю?". Невже пакет зі сміттям не можна віднести у спеціально відведене місце? Добре, якщо воно є поблизу, а не знаходиться за 10-15 км від хати. Невже сільський голова не усвідомлює, що у кожному селі повинна існувати комунальна служба, яка б вирішувала всі питання з утилізацією відходів? А кошти на фінансування комунальної служби, завжди, при бажанні, можна знайти. І знаходять ті, хто хоче зберегти надбання природи.

А хто не хоче, той пише скаргу, в крайньому разі, в Ужгород або ж, взагалі, в Київ, вимагаючи негайно і за державні кошти почистити йому той чи інший потічок. І вже йде скарга за скаргою.

Закарпатський облводогосп закликає до збереження річок

Зараз ситуація в країні, і в Закарпатті зокрема, є зовсім інакшою: ніхто за державні кошти не буде чистити від сміття потічки, прибирати береги річок. Час вже й самим взятися до роботи.

Сільські громади в змозі самі вирішувати локальні питання. При потребі фахівці водного господарства завжди нададуть кваліфіковану допомогу. Нехай голови сіл та містечок не чекають, що хтось з Ужгорода приїде прибирати і розчищати потічки і річки. Цього не буде.

Закарпатський облводогосп закликає до збереження річок

Краще сільським та міським головам взяти й прочитати "Закон про місцеве самоврядування" та Водний кодекс України. Але не тільки читати, а вже спробувати їх виконувати, а тоді в нас може й річки стануть чистішими і паводки обминатимуть наші домівки. (Див. http://baranynci.com.ua/, стаття від 07.05. 2009р.)

Сьогодні необхідно також згадати про маєтки закарпатців, які, немов гриби після осіннього дощу, виросли на берегах річок і потічків. Побудувати побудували, але як правило, без жодного дозволу і більшість з них в прибережних захисних смугах річок і ніхто вже не гарантуватиме їм захисту від шкідливої дії води.

Для прикладу, щоб захистити такі будинки на березі річки, державі необхідно затратити десятки тисяч, а можливо, залежно від проектно-кошторисної документації, й значно більше бюджетних коштів. Тому, ніхто і ніколи не захищатиме за державні кошти будівлі, збудовані незаконно в прибережних захисних смугах річок.

Радимо всім, хто хоче збудувати будинок на мальовничому березі річки, добре подумати і, в першу чергу, отримати відповідні документи. А тоді вже вкладати кошти в будівництво, бо вода не знає кордонів та не вибирає чиє житло: простого селянина чи заможного бізнесмена.

Пам'ятайте, що ми самі, закарпатці повинні добре усвідомити, що все залежить від них самих: і чистота наших річок, і уникнення катастрофічних паводків. Закликаємо Вас шанобливо ставитись до нашої чарівної карпатської природи і докласти максимум зусиль для збереження карпатських річок для майбутніх поколінь.

Закарпатський облводогосп закликає до збереження річок   

Едуард Осійський, начальник відділу водних ресурсів
22 березня 2010р.

Теги: річки, збереження, очищення, сміття

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 6
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини