На Закарпатті затримали черкащанина, який намагався перевезти до Чехії замасковані у туалетному папері сигарети

Контрабандою цигарок у прикордонних районах нашої держави давно вже нікого не здивуєш. На цьому нелегальному бізнесі тисячі людей збили цілі статки, заробляючи по кілька сотень доларів за одну "ходку". Возять і далі.

На Закарпатті затримали черкащанина, який намагався перевезти до Чехії  замасковані у туалетному папері  сигарети

Люди  щоразу придумують  нові хитрощі, як обійти Закон. А в контрабанді для цього – непочатий край роботи. У чому лиш не перевозили українці в Польщу, Словаччину, Угорщину цигарки: у жіночих колготках, у перероблених бензобаках авто, у колесах, в підкрильниках, у хитромудрих сховках у  салоні. Якби не бачив на власні очі, то ніколи б не повірив, що в колесо “Мерседеса” можна запакувати 18 блоків цигарок, та ще й проїхати на цих колесах через кордон! Дехто примудрявся  вщерть напаковувати  салони машин та ще й з причепами...

Утім, так же, як і контрабандисти, постійно вдосконалюють свою майстерність і ті, хто покликаний їх виявляли: митники та прикордонники. Професіонали цих служб достеменно знають майже всі місця в автомобілі, де можна прилаштувати сховок  для цигарок. За допомогою спеціальної апаратури "просвічують" колеса автомобілів. Якщо виникають підозри,  машину відганяють у спеціальні бокси й розбирають ледь не до гвинтиків.  Незважаючи на це,  окремі громадяни продовжують ризикувати.

Звісно, не одні  тільки  закарпатці займаються цим контрабандним промислом. Як свідчить статистика, нерідко попадаються і жителі інших регіонів України,  навіть іноземці, які теж не проти заробити  таким чином. 

Нещодавно, наприклад,  чопські митники затримали 36-річного  жителя міста Черкаси.  Чоловік цей раніше не конфліктував із законом, працював директором приватної фірми. Оскільки  виховує  трьох дітей, то, аби прогодувати сім’ю, відважився на заборонений промисел.

Не  відомо,  скільки часу займався черкащанин контрабандою цигарок і як він  їх переправляв  через кордон. Коли  попався  на Закарпатті, то зізнався, що цигарки  планував доставити в Чехію й перепродати тамтешньому приятелю.

У рідних Черкасах, де  потужна тютюнова фабрика, чоловік придбав товар  на суму понад 843 тисячі гривень. Такий розмах справи  свідчить  про те, що наш герой був далеко не новачком у цьому бізнесі, й не раз вже перевозив контрабанду. Однак відкрито цигарки через кордон не перевезеш -- не допоможуть жодні  знайомства. Часи вже не ті.  Тож Олександр вирішив везти їх у... туалетному папері!

На орендований склад, де було спеціальне обладнання для різки паперу, він завіз понад 52 тонни звичайного туалетного паперу,  придбаного у   приватних фірм.  Такою кількістю можна було б   забезпечити  усе  місто. За допомогою спеціального станка  спритник  вирізав у спресованих рулонах ніші-сховки і заповнив  їх пачками цигарок.

Через  знайомого директора приватного підприємства (останній не був обізнаний зі справжніми намірами свого приятеля)  чоловік оформив усі  необхідні документи для відправлення вантажу  з Черкас  до  чеської приватної фірми. Чехи  навіть надіслали в український банк гроші в сумі 13250 євро за буцімто потрібний їм туалетний папір (ніби в Чехії свого немає)...

Папір із схованими цигарками контрабандист завантажив у  МАН з причепом і доставив кількома партіями на залізничну станцію Черкас, звідти товар повезли на Захід. Усе йшло за планом,  доки вантаж не опинився в Чопі. І тут контрабандне щастя відвернулося від нашого героя...

Під час митного контролю працівники Чопської митниці запідозрили, що з цим папером не все гаразд,  тому  детальніше оглянули вантаж. Про контрабанду  сповістили  Службу безпеки України. За цим фактом порушили кримінальну справу. Спершу  затримали вантажівку та водія, які доставили заховані цигарки, а далі "вийшли"  й на самого черкащанина.

Після завершення слідства кримінальну справу передали в суд. Суд  зважив те,  що чоловік  розкаявся і має на утриманні трьох неповнолітніх дітей, тому черкащанина засудили до 4-х років позбавлення волі з іспитовим терміном, тобто умовно. А ось цигарки,  залишки туалетного паперу, а також кошти внаслідок  їх реалізації  (майже 344 тисячі гривень) конфіскували в  дохід держави. Вантажівку, правда, віддали її власнику.

Важко сказати, чи стане  чоловік  після такого “легкого” вироку на праведний шлях (нагадаємо, що за контрабанду законом передбачено від 3 до 7 років тюрми з конфіскацією предметів контрабанди). Але навіть якщо Олександр і перестане займатися контрабандою, то на його місце знайдуться інші спритники. Підтвердженням цьому --  свіжий приклад.

Обідньої пори 15-го березня неподалік села Бобове Виноградівського району працівники  міліції затримали на прикордоннiй смузi 33-річного місцевого жителя, який намагався перевезти в автомобілі ВАЗ-2106 через державний кордон України в Угорщину 550 блокiв  цигарок  вартістю 60 тисяч гривень. Контрабанда була упакована в  чорнi полiетиленовi пакети й акуратно поскладана в салоні авто.

 

 
 

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
19 березня 2010р.

Теги: сигарети, контрабанда, Чоп

НОВИНИ: Кримінал

11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
» Всі новини