Закарпатська "Свобода" провела низку заходів до 71-ї річниці Карпатської України (ФОТО)

Як і планувалося, відзначення героїчних подій 1939-го року розпочалося з м. Мукачево, де о 9-й годині зібралися активісти ВО "Свобода", представники молодіжної організації "Сокіл", прихильники, та журналісти, які відкликнулись на запрошення приєднатись до святкування. Неподалік збору учасників автопробігу, в церкві, йде недільна служба, співи наповнюють плющу, ніби благословляючи похід.

Закарпатська "Свобода" провела низку заходів до 71-ї річниці Карпатської України (ФОТО)

 Дванадцять автомобілів на чолі з головою Закарпатського ВО “Свобода” Олегом Куцином, обладнаних українською символікою та прапорами “Свободи”, вирушили трасою Чоп-Київ до Верецького перевалу. У той же час в напрямку Хуста вирушили юні “соколята” для проведення спортивних змагань поблизу меморіалу “Красне Поле”.

Варто відзначити, що погода в цей день видалась зовсім не весняною, і Карпати учасників автопробігу зустріли зимовим холодом і хуртовиною. З Нижніх Воріт до перевалу учасникам автопробігу довелось подолати 20 км. по майже відсутній, засипаній снігом дорозі. Майже всім автомобілям вдалося вибратись на перевал.

На місці захоронення останків 10 січовиків голова Закарпатської “Свободи” Олег Куцин коротко розповів історію цих років, про те, що сьогодні Закарпаття теж переживає не кращі часи. Піднімає голову русинський сепаратизм, який успішно підігрівається впливовими особами регіону. Після чого закликав учасників автопробігу відзначити хвилиною мовчання пам'ять січовиків. Після покладання вінків учасники акції, а їх зібралось близько 60-и чоловік, виконали над засніженими Карпатами Гімн України і під вигуки “Слава Україні! Героям Слава!” колона вирушила далі запланованим маршрутом.

На шляху від Верецького перевалу до м. Хуст учасники автопробігу зупинялись біля пам'ятників січовикам поблизу смт. Міжгір'я ,  вшановували їх пам'ять хвилиною мовчання, покладанням вінків та виконанням Гімну України.

По обіді учасники автопробігу прибули на місце проведення спортивних змагань “соколятами”, поблизу Красного Поля. 14-15 березня 1939 року з благословення А. Гітлера угорські війська групи "Схід" за наказом М.Хорті перейшли демаркаційну лінію між Карпатською Україною і Угорщиною та почали наступ на Хуст. По суті оборона Карпатської України була першим збройним виступом українців проти фашизму. Саме з боїв на Закарпатті для українців фактично розпочалася Друга Світова війна. Карпатська Січ в жорстоких виснажливих боях, не маючи достатнього матеріально-технічного забезпечення, мужньо оборонялася, чинила опір в різних місцях Закарпаття. Угорські власті пізніше змушені були визнати, що під час березневих операцій в Карпатській Україні вони зазнали досить значних втрат.

Найвідомішим є бій на Красному полі неподалік від Хуста 16 березня 1939 року. Підтверджені дані про втрати у цьому бою відсутні, хоча вважається, що для обох сторін вони обчислюються сотнями загиблих.  

 

Об'єднавшись, усі вирушили до меморіалу для проведення мітингу. По закінченню промови голови Закарпатської “Свободи” церковний хор з м. Берегово,  який долучився до мітингу, виконав декілька українських пісень і разом з учасниками мітингу, загалом близько 120 чоловік, виконали Гімн України.

Після покладення вінків та вшанування пам'яті Героїв хвилиною мовчання “свободівці” вирушили у м. Хуст для проведення наково-практичної конференції. У конфернеції взяли участь письменник, історик-краєзнавець О. Мельник  та голова Хустського осередку ВО “Свобода” М. Орос. Знову згадали історію і знову провели паралелі з сьогоденням.

По завершенні конференції “свободівці” виконали смолоскипну ходу від будівлі, де була проголошена Карпатська Україна,  центральними частинами міста до Замкової Гори, де на цвинтарі теж поховані захисники Карпатської України.

Близько 20-ї години “свободівці” вирушили  по домівках.

18 березня 2010р.

Теги: Свобода, Карпатська Україна, Красне Поле, січовики

Коментарі

(???) 2010-03-19 / 10:22:00
Cильні перці! Лиш не знаву при чому туй русинський сепаратизм.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини